Huawei P20 Pro review: „aproape” cel mai bun smartphone de pe piaţă

Huawei P20 Pro review: „aproape” cel mai bun smartphone de pe piaţă
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

P20 Pro de la Huawei nu are nevoie de nicio introducere. Acesta este primul smartphone cu trei camere foto pe partea din spate şi totodată modelul care stă în vârful clasamentului DxOMark, fiind desemnat astfel telefonul cu „cea mai bună cameră de pe piaţă”. Camera a devenit într-adevăr un crieteriu foarte important pentru cei care cumpără smartphone-uri în ultimii ani, însă performanţa foto nu înseamnă foarte mult dacă restul pachetului nu livrează un nivel de calitate la fel de impresionant. Din fericire pentru fanii Huawei, P20 Pro nu dezamăgeşte, însă nici nu reuşeşte să impresioneze foarte mult, compania ezitând să aducă îmbunătăţiri în câteva puncte cheie.

Design, construcţie şi ergonomie

În ciuda faptului că Huawei nu se dezice de la câteva obiceiuri mai vechi, la capitolul design am putea spune că Huawei P20 Pro este cel mai diferit model de smartphone al companiei faţă de ceea ce a lansat până în prezent. Experienţa cu seria Mate 10 din toamna anului trecut a adus şi pe gama P20 o carcasă realizată din sticlă, însă asemănările se termină aici la capitolul design.

Panoul din sticlă de pe faţă este întrerupt doar de două orificii mici în partea de sus, în zona decupată a display-ului, unde sunt amplasate camera foto şi difuzorul pentru apeluri, iar în partea jos, într-o poziţie simetrică faţă de acestea avem butonul home multifuncţional, care integrează şi senzorul de amprentă. Astfel, în partea de jos a telefonului avem parte de un spaţiu mai mare decât ne-am fi aşteptat, care este într-un contrast destul de mare cu restul celor trei margini din jurul display-ului, care ajung până în marginea panoului din sticlă.

Pe partea din spate, Huawei a ales să decoreze telefonul cu elemente care aduc aminte de o cameră foto. Toate înscrisurile sunt aliniate în mod „landscape”, de la Logo-ul companiei din partea stângă, la informaţiile despre camerele foto echipate cu tehnologie Leica. De la stânga la dreapta avem un blitz dual-tone, o cameră foto secundară de 20 megapixeli, camera principală de 40 de megapixeli şi camera „zoom” de 8 megapixeli. Acestea sunt singurele elemente distinctive de pe spate, în afară de culoarea sticlei. Modelul testat, de culoare albastră, nu impresionează la fel de tare precum cel „Twilight”, care oferă nuanţe de mov şi bleu care se întâlnesc la mijloc, însă este destul de diferit faţă de ceea ce am întâlnit în trecut pe seria P, care obişnuia să ofere un spate complet metalic, uneori texturat. Fiind vorba despre sticlă, spatele reflectorizant va fi un magnet pentru amprente, iar faptul că nu are un tratament oleofobic se va vedea încă de la prima atingere.

Rama metalică este realizată din aluminiu şi este tratată în aşa fel încât să pară cromată. Pe latarala din dreapta avem butonul de volum cu două contacte şi butonul power, decorat la centru cu un accent roşu, care este uşor indentat, putând fi astfel identificat rapid cu degetul, fără să te uiţi la el. Pe partea din stânga există un locaş pentru două cartele SIM, dar nu şi pentru card-uri microSD, în timp ce în partea de sus avem un port infraroşu pentru funcţia de telecomandă. Singurele alte elemente prezente pe margini sunt orificiile pentru difuzor şi microfon, cât şi port-ul USB Type-C pentru încărcare şi redare audio. P20 Pro nu include un jack pentru căşti clasice, însă vine la pachet cu un adaptor pentru mufa Type-C, asemeni lui Mate 10 Pro.

Întrucât avem un spaţiu în plus destul de generos în partea de sub display, telefonul se simte destul de mare în mână decât alte modele de pe piaţă. Acesta este însă foarte bine construit şi are o greutate plăcută, o caracteristică pe care o întâlnim în general doar pe dispozitivele premium de pe piaţă. Sticla de pe ambele părţi alături de marginile strălucitoare fac telefonul să pară foarte alunecos, însă în utilizare acesta stă destul de bine în mână. 

Utilizarea cu o singură mână nu este tocmai cea mai confortabilă experienţă, însă nu este nici imposibilă. Anumite zone de pe display precum zona de notificări sau zona din partea de jos, unde pot fi poziţionate butoanele virtuale sunt mai greu de atins, însă acest lucru se datorează şi faptului că avem de a face cu un display cu raport de aspect neobişnuit, de 18,7:9. Pentru a evita accidentele, recomandăm utilizarea lui P20 Pro alături de o husă. Anumite modele sunt livrate cu o husă de silicon în pachet, aceasta fiind utilă doar pentru a evita zgârieturile de pe carcasă, însă pentru siguranţă sporită este recomandată o husă ceva mai solidă.

De altfel, sticla folosită de Huawei nu este tocmai cea mai rezistentă. Compania a ales să nu apeleze la sticla Corning Gorilla Glass 5, ci a folosit o soluţie proprietară, care este la fel de rezistentă la zgârieturi, însă care nu pare să fie la fel de rezistentă la şocuri, conform testelor de anduranţă de pe internet. Telefonul ar putea supravieţui cu sticla de pe ecran intactă la un impact cu solul, întrucât a fost integrat un strat destul de gros de plastic între rama metalică şi display, însă partea din spate este lipită de ramă, fără nicio astfel de protecţie.

Ecranul vine din fabrică protejat de o folie din plastic, ceva ce mulţi vor aprecia, însă care se zgârie extrem de uşor. Întrucât nu am vrut să deteriorăm complet folia de pe modelul de test, nu am putut testa dacă P20 Pro a primit sau nu tratament oleofobic pe ecran, sau dacă păstrează „tradiţia” modelelor precedente.

În termeni de design, P20 Pro nu este tocmai impresionant, însă măcar este destul de diferit faţă de modelele precedente. Partea de sub display cu senzorul de amprentă este probabil elementul care strică aspectul frontal, întrucât alte companii ne-au obişnuit cu senzori de amprentă pe spate sau deloc. De asemenea, spatele este parcă puţin cam prea simplu, iar utilizarea sticlei pentru această parte nu este tocmai justificată, întrucât alte companii oferă măcar încărcare wireless în schimbul unui material mai rezistent. Culorile deschise ale sticlei sunt însă foarte plăcute, dar această parte va fi întotdeauna fie acoperită cu o husă, fie plină de amprente.

Specificaţii

  • Ecran: 6,1”, AMOLED, 2,240 x 1.080 pixeli
  • Sistem de operare: Android 8.1 (EMUI 8.1)
  • Chipset: HiSilicon Kirin 970
  • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A73 la 2.4 GHz + 4 x Cortex-A53 la 1.8 GHz)
  • Procesor grafic: Mali-G72 MP12
  • RAM: 6 GB
  • Memorie: 128 GB
  • Card: nu
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
  • Bluetooth: 4.2, A2DP, aptX HD, LE, EDR
  • USB: 3.1, USB Type-C
  • Cameră foto: sistem triple-camera 40 MP (f/1.8, 27mm, 1/1.7”) + 20 MP alb-negru (f/1.6, 27mm) + 8 MP (f/2.4, 80mm), Leica SUMMILUX-H f/1.6-2.4 27-80mm, focalizare laser, detecţie de fază, blitz dual-tone, stabilizare optică (OIS), 3 x zoom
  • Filmare video: 4K (3840 x 2160 @ 30 FPS), Full HD (1920 x 1080 @ 60 FPS), HD (1.280 x 720 @ 960 FPS)
  • Cameră foto frontală: 24 MP, f/2.0, filmare HD
  • Baterie: Li-Po 4.000 mAh, încărcare rapidă „Super Charge”
  • Dimensiuni: 155 x 73.9 x 7.8 mm
  • Greutate: 180 grame
  • Altele: Port infraroşu, rezistenţă la apă şi praf IP67

 

Părţi pozitive

Construit din materiale premium
Sistemul triple camera este foarte performant
Mai rapid decât alte modele cu acelaşi chipset
Autonomie de top şi încărcare foarte rapidă
Are folie aplicată pe ecran din fabrică
Recunoaştere facială bună, chiar şi fără senzori în plus

Părţi negative

Software-ul camerei limitează uneori performanţa acesteia
Spatele lucios din sticlă nu are tratament oleofobic
Nu are încărcare wireless
Nu toate aplicaţiile se împacă bine cu „bretonul”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult