Huawei P50 Pro review: un flagship întârziat, cu multe compromisuri

27.01.2022
Huawei P50 Pro review: un flagship întârziat, cu multe compromisuri

După o prezentare oficială în vara lui 2021, aproape că îmi pierdusem speranța că voi mai vedea Huawei P50 Pro în România. Jumătate de an în lumea tehnologiei este o perioadă destul de lungă, dar producătorul chinez consideră că flagship-ul său din 2021 încă are destule de oferit pe competitiva piață a telefoanelor high-end și în 2022. Acesta este cel mai performant telefon Huawei lansat vreodată, iar în lipsa unui nou model Mate, pare că va rămâne în fruntea portofoliului său de smartphone-uri pentru ceva vreme de acum înainte.

Huawei P50 Pro este construit la standarde de top

Telefoanele Huawei din seria P au o tradiție pentru construcție la cele mai înalte standarde ale industriei, iar aceasta se păstrează si pe modelul P50 Pro. La fel ca alte flagship-uri din ultimii ani, acesta folosește sticlă curbată pentru ecran și spate din sticlă, cu o ramă metalică la mijloc, care le îmbină. Desigur, avem rezistență la apă și o formă care atrage priviri. Huawei pare însă că merge mai degrabă spre ideea de design care să dea bine în reclame, decât pe design practic.

Huawei P50 Pro back

De exemplu, sticla de pe spate este extrem de lucioasă, și chiar dacă oferă reflexii foarte plăcute vizual atunci când bate lumina spre telefon, acestea nu vor fi niciodată plăcute în utilizare, pentru că telefonul se umple de amprente imediat ce pui mâna pe el.

Mă bucur că Huawei a renunțat la ideea de a înlocui butoanele fizice cu butoane touch pe laterale, așa cum am văzut pe Mate 30 Pro și totodată mă bucur că nu a renunțat la portul infraroșu din partea de sus. Telefoanele Huawei sunt printre ultimele care mai pot controla electrocasnicele din casă fără o aplicație conectată la internet.

Huawei P50 Pro front center

Desigur, cel mai mult iese în evidență modulul de camere de forma unei pastile, care este printre cele mai mari pe care le-am văzut pe smartphone-uri în ultima perioadă. Avem de a face cu un sistem cu patru camere, dispuse în format 3+1 în două cercuri, care ies puțin în relief și față de modulul în care sunt integrate. Aici vedem și branding-ul Leica, ceva mai subtil decât în anii precedenți.

Nu pot spune că design-ul este „urât”, dar nici că îmi place. Este un design funcțional, dictat cel mai probabil de necesitatea de a integra cât mai multe camere și optică de calitate într-un spațiu atât de mic. Modulul mare de cameră duce însă la o situație neplăcută în utilizare: va fi aproape imposibil să ții camerele „curate”. În utilizare, degetul care susține telefonul pe spate, ajunge de obicei pe obiectivul camerei cu zoom. Va trebui să curățați camera mai des decât pe alte dispozitive înainte de utilizare.

Huawei P50 Pro accessories

Dacă este însă un capitol la care Huawei începe să se diferențieze de restul pieței, acela este faptul că telefoanele sale high-end încă vin cu accesorii în pachet. Avem un încărcător de 66W, un cablu USB, folie pe ecran, cât și o husă transparentă din silicon, care va oferi protecție de bază. Din păcate, și aceasta din urmă are tot o textură lucioasă și se va umple rapid de amprente.

Ecranul nu este cel mai bun din piață, dar se apropie

Display-urile folosite de Huawei în ultimii ani se apropie foarte mult de nivelul cel mai înalt de performanță posibil în industrie. P50 Pro are un display mare, foarte luminos și fluid, cu refresh rate la 120 Hz. Ce nu are însă este tehnologia LTPO, care ar permite un refresh rate variabil, care ar duce la un consum mai mic de energie atunci când nu există elemente în mișcare pe ecran. Totuși, Huawei permite setarea ecranului pe un mod „dinamic” care poate schimba între 60 și 120 Hz, în funcție de aplicație.

Huawei P50 Pro screen top

Din punct de vedere vizual, nu prea sunt multe de spus, întrucât rezoluția înaltă și culorile vii asigură o experiență de vizionare foarte plăcută. Culorile par puțin exagerate, dar nu este ceva obligatoriu deranjant. Există și un mod „natural”, compatibil cu spațiile de culoare sRGB și P3, care mai scade din saturație.

Performanța lui P50 Pro este dezamăgitoare pe hârtie, dar satisfăcătoare în uz

Din păcate, pentru că Huawei P50 Pro este un telefon lansat deja de jumătate de an în China, acesta este echipat cu un procesor din generația anterioară. Din fericire, acesta este cel mai performant procesor de pe platforma Android din 2021, Snapdragon 888 de la Qualcomm. Acesta, într-o versiune „specială”, a fost folosit în paralel în China alături de Kirin 9000, dar în Europa telefonul există doar în variantă Snapdragon.

Huawei P50 Pro top detail

Acesta este în mare parte identic cu 888-ul pe care îl cunoaștem deja, însă diferența este că nu oferă conectivitate 5G. Huawei P50 Pro poate să se conecteze exclusiv la antene 4G, însă având în vedere nivelul de extindere al rețelelor 5G din România, probabil că nu foarte mulți vor fi afectați de lipsa tehnologiei. Cel puțin în prezent. Poate peste 2-3 ani, când vom avea mai multe antene, se va simți o diferență reală, dar deja după atât timp te cam gândești la un upgrade.

Ce m-a dezamăgit însă este faptul că procesorul Snapdragon 888 folosit aici nu este răcit într-un mod eficient, lucru care duce la scăderi de performanță. Tind să cred că Huawei a construit o carcasă pentru procesoare Kirin, iar adaptarea acesteia la procesorul Qualcomm nu oferă cea mai bună performanță din acest punct de vedere. În toate testele, rezultatele mi s-au părut cam slabe pentru un telefon cu chipset Snapdragon 888. În „stress test-ul” 3DMark, telefonul a pierdut aproape imediat jumătate din performanță.

Huawei P50 Pro side right

În afară de teste însă, telefonul a fost extrem de fluid în utilizare și nu s-a „plâns” indiferent de câte aplicații rulau în fundal. Asta și pentru că Huawei folosește în continuare AI pentru a optimiza consumul de baterie și resurse în fundal.

Benchmark

  • AnTuTu – 586.165
  • GeekBench 5 – Single-core: 922 / Multi-core: 3.517
  • PCMark – 10.265
  • 3DMark Wild Life Unlimited – 5.881

Autonomia este peste medie, așa cum ne-am obișnuit pe flagship-uri Huawei

Dacă este o categorie la care telefoanele Huawei sunt peste concurență de mai multă vreme, aceasta este cu siguranță autonomia. Doar Apple a reușit să se apropie de Huawei, și abia cu ultima generație, iPhone 13. Este clar că optimizarea este mai bună atunci când o companie lucrează mai intens la propriul software, iar utilizarea de două zile la o singură încărcare pe Huawei P50 Pro este cu siguranță posibilă.

Desigur, Huawei nu s-a „dezvățat” de obiceiurile sale din trecut, deci partea de multitasking poate fi problematică pentru cei care se așteaptă ca aplicațiile să rămână deschise în fundal pe termen lung. Software-ul închide agresiv anumite aplicații pe care le consideră „neesențiale”.

Huawei P50 Pro bottom

Încărcarea la 66W poate părea „lentă” în comparație cu ceea ce a început să apară în ultimii ani pe piață, cu 80, 100 sau 125W, însă tot este de ajuns pentru a încărca complet telefonul în puțin peste jumătate de oră. Iar Huawei oferă și încărcare wireless, în ambele sensuri, pentru alimentarea telefonului și accesoriilor.

Software-ul lui P50 Pro rămâne o problemă peste care doar pasionații pot trece cu adevărat

Este greu să vorbim despre telefoane de la Huawei fără să menționăm partea software. Întrucât compania este supusă anumitor restricții de autoritățile SUA, aceasta nu poate accesa licențe software de la anumite companii americane. Astfel, deși la baza software-ului stă într-adevăr Android, interfața EMUI 12 este cea care, alături de Huawei Mobile Services, fac acest telefon să funcționeze.

În consecință, accesul la serviciile Google pe care le știm de pe telefoanele cu Android, precum Google Play Store, Google Maps, YouTube și altele, nu există pe Huawei și nu pot fi instalate pentru a rula nativ pe telefon. Există acum aplicația Gspace, un soi de mașină virtuală, care poate permite rularea aplicațiilor Google cu toate funcționalitățile, dar acestea nu apar în meniu ca aplicații native. Aceasta este plină de reclame și are destul de multe bug-uri. Anumite aplicații se închid din senin când accesezi anumite secțiuni (precum setările în aplicația Maps). Dar măcar serviciile Google pot rula pe telefon, dacă ai nevoie rapid neapărat de una dintre aplicații. Este, desigur, o soluție de compromis.

Tot prin Gspace poți instala direct de pe Play Store ceea ce nu ai pe AppGallery. Vorbim despre servicii ale unor companii americane, precum Uber, Facebook, WhatsApp, Twitter sau Instagram. Aceste aplicații vor fi însă accesibile doar din Gspace.

Iar pentru restul aplicațiilor, ai AppGallery, magazinul de aplicații Huawei, care începe să ofere o parte dintre serviciile și aplicațiile disponibile în România, atât de la companii locale, cât și internaționale. Găsești însă alternative la serviciile care nu sunt disponibile: Bolt, TikTok, Snapchat sau Telegram, cât și cele de la bănci locale precum Banca Transilvania sau BCR.

Situația este mult mai bună decât era în urmă cu doi ani, când nu aveai deloc aplicații bancare și în consecință nu puteai nici măcar sa îți verifici contul. Acum există până și Revolut.

Problema apare atunci când cauți aplicațiile care nu există în AppGallery. Pur și simplu soluțiile oferite de Huawei nu sunt tocmai sigure și nici accesibile utilizatorilor fără prea multe cunoștințe în utilizarea unui smartphone sau computer. Instalarea de aplicații din magazine „alternative”, a căror proveniență nu poate fi verificată expune utilizatorii la riscuri. De altfel, inclusiv software-ul Huawei te avertizează înainte de a instala o aplicație din ApkMirror sau Aptoide că există pericole, fiind necesară acceptarea aplicațiilor „externe”.

Huawei P50 Pro front

Dacă poți trece peste aceste limitări, vei găsi cam toate aplicațiile de care ai nevoie, cu minimum de probleme de compatibilitate. Toate rețelele de socializare funcționează, iar pentru hărți, Huawei oferă acum Petal Maps, o soluție proprietară, care folosește hărți de la TomTom. Doar pentru aplicații precum Netflix vei vedea diferențe față de alte telefoane, întrucât dispozitivele Huawei nu pot fi certificate pentru redare HDR și HD. Filmele și serialele vor fi disponibile doar în rezoluție SD.

Interfața EMUI 12 este aproape identică cu cea a HarmonyOS din China, fiind parcă acum și mai mult inspirate de iOS decât erau versiunile mai vechi de EMUI. Navigația implicită este cu gesturi, din fericire, iar meniurile de control și notificări sunt separate, la fel ca pe iOS. Am mai văzut ceva similar și pe MIUI de la Xiaomi. Este însă ciudat pe alte telefoane, întrucât acestea nu au acel notch, care delimitează zonele din care trebuie să glisezi pentru a le accesa.

Ce am găsit în EMUI 12, și mi se pare ciudat pentru un telefon premium, sunt multe aplicații preinstalate, sau măcar reclame pentru descărcarea lor din AppGallery. Chiar dacă nu am bifat nicio aplicație pentru instalare la prima pornire, existau deja în meniu șase foldere cu 23 de aplicații „nesolicitate”, de la Office și Bing Search de la Microsoft, la aplicația YOXO de la Orange, aplicația de banking Curve, Antena Play, TikTok, Snapchat, Booking și chiar jocul World of Tanks. La telefoane de 1.000 – 2.000 lei te aștepți la puțin bloatware, aceste reclame fiind o metodă de a aduce telefonul pe piață la un preț scăzut, dar de la telefoane de top, de peste 1.000 de euro, aș prefera să nu fiu „bombardat” de reclame în meniuri. Majoritatea pot fi dezinstalate, din fericire, dar este un pas în plus pe care n-ar trebui să fii nevoit să îl faci pe un telefon scump.

P50 Pro integrează senzor de amprenta si difuzoare de top

Huawei a fost una dintre companiile care au adoptat rapid atât recunoașterea facială, cât și senzorii de amprentă integrați în ecran. În cazul lui P50 Pro, avem ambele metode de autentificare, însă doar cea cu amprentă este una cu adevărat securizată. Senzorul de amprentă este de tip optic, deci unul rapid, atât timp cât înregistrarea amprentei se face corect. Dar de multe ori, telefonul se deblochează înainte să ajungi cu degetul pe amprentă, întrucât îți recunoaște rapid fața. Amprenta rămâne astfel o soluție bună pentru perioada pandemiei, când ai masca pe față.

Huawei P50 Pro bottom detail

Un capitol la care nu multe telefoane reușesc să impresioneze este cel al difuzoarelor. Huawei P50 oferă sunet stereo și are chiar și o grilă în partea de sus pentru a oferi un sunet mai bogat decât ceea ce oferă de obicei difuzorul amplificat pentru apeluri. Sunetul este puternic, dar nu deranjant, iar la volum maxim nu distorsionează. As spune și că are ceva mai mult bas decât mă aștept de obicei de la smartphone-uri, dar cu siguranță nu va înlocui o boxă dedicată. Totuși, pentru YouTube, puțină muzică acasă sau jocuri pe telefon, difuzoarele de pe Huawei P50 Pro vor asigura o experiență audio de calitate.

Camera foto nu mai este un atu atât de mare pentru Huawei

Huawei P50 Pro este considerat telefonul cu cea mai performantă cameră foto din lume, conform testelor DxOMark. În realitate, în ciuda testelor științifice, totul se rezumă la gusturi. Sigur, te aștepți ca acest telefon să ofere o performanță de top, dar Huawei a rămas lider doar pe anumite tipuri de fotografii, în timp ce alte companii au întrecut compania în alte situații.

Să le luăm pe rând. P50 Pro are un sistem de patru camere foto: una principală (wide), de 50 megapixeli f/1.8 cu stabilizare și focalizare laser, o cameră cu zoom optic 3.5x de 64 megapixeli f/3.5, o cameră ultra-wide de 13 megapixeli f/2.2 și o cameră alb-negru de 40 megapixeli f/1.6 pentru captarea de detalii extra. Este ciudat însă faptul că avem o cameră ultra-wide atât de „banală” pe un telefon atât de performant în rest. Apple, Samsung și chiar modele mai vechi de la Huawei au folosit camere ultra-wide cu rezoluție mai înaltă, dar pentru P50 Pro, aceasta nu a primit o atenție sporită.

În timp ce cadrele pe timp de zi realizate cu senzorul de 13 megapixeli sunt bine expuse și au un zgomot redus de imagine, imaginile au un look „soft”, pentru că focalizarea este fixă, și pare să fie setată prea aproape de cameră. Pe timp de noapte, cadrele ultra-wide sunt întunecate și zgomotoase. N-ar trebui să folosiți această cameră dacă nu aveți destulă lumină.

Foto zi

Apoi, camera cu zoom, oferă o performanță peste medie. Chiar dacă are mărire de doar 3,5 ori, Huawei oferă posibilitatea de a extinde până la 10x prin zoom hibrid. Rezultatele sunt neașteptat de bune pe timp de zi, doar în anumite situații fiind evidentă procesarea destul de agresivă. Aceasta ar putea fi una dintre puținele camere care oferă zoom hibrid atât de mare cu adevărat utilizabil. Pe timp de noapte procesarea devine prea agresivă.

În cele din urmă, avem camera principală, de 50 megapixeli, care produce unele dintre cele mai bune cadre posibile pe un smartphone. Nu există multe lucruri de care să te plângi. Ai plajă dinamică mare, expunere rapidă și precisă, focalizare rapidă, stabilizare, fotografii nocturne foarte bune, detalii, culori naturale, totul este la un nivel foarte înalt. Dar cam asta primești acum de pe oricare alt telefon de top din piață, care nu vine cu aceleași dezavantaje pe partea software sau conectivitate. Branding-ul Leica nu mai înseamnă prea mult în 2022, când fiecare companie mare are câte un partener pe partea foto, iar Leica nu mai are nici măcar exclusivitate cu Huawei. De altfel, Huawei este și în dezavantaj față de Apple, de exemplu, întrucât nu oferă fotografie de tip macro pe P50 Pro. Asta pentru că nu are o cameră ultra-wide cu autofocus.

Foto noapte

Asta nu înseamnă că ceea ce oferă Huawei este slab. Dimpotrivă, camera principală ar putea fi într-adevăr cea mai performantă din piață. Dar întregul ansamblu al camerelor nu mi se pare că mai este tocmai „cel mai bun”, în special din cauza software-ului.

Huawei a fost unul dintre pionierii fotografiei procesată cu AI în spațiul mobil, însă compania nu pare că a investit la fel de mult efort în algoritmii săi, așa cum o făcea în urmă cu câțiva ani. Acest lucru a permis companiilor precum Samsung și Apple să câștige teren, până în punctul în care aș recomanda chiar dezactivarea funcțiilor AI de pe Huawei. Detecția de scenă „vede” zăpadă atunci când aceasta nu există (lucru pe care l-am întâlnit și pe Nova 9), iar pentru fotografii cu animale, a recunoscut pisica din cadru, însă mai multe dintre fotografiile realizate în acel mod au ieșit „mișcate”, în ciuda faptului că acesta ar trebui să fie optimizat fix pentru a evita astfel de situații, cu timp de expunere mai scurt.

huwaei AI snow

Huawei s-ar putea să aibă însă în continuare un avantaj la modul nocturn. Fie că „tragi” pe camera principală, fie că faci o fotografie nocturnă cu ultra-wide sau zoom, timpul de expunere este aproape insesizabil. Maximum 1-2 secunde durează realizarea unei fotografii pe timp de noapte, în comparație cu Samsung sau alte brand-uri care te țin 4-5 secunde pentru captură și încă 2-3 pentru procesare. Singurul rival care se apropie este Apple cu iPhone 13 Pro, în acest moment.

Concluzia este că Huawei încă are o cameră de top, dar cu mai puține avantaje clare față de concurență decât înainte. Ba chiar anumite elemente ar putea fi considerate dezavantaje, precum camera ultrawide. Cu siguranță nu vei fi însă dezamăgit de fotografiile pe care le vei realiza cu ajutorul lui P50 Pro, dar nu ar trebui să cumperi telefonul doar pentru cameră.

Concluzii

Huawei încearcă să demonstreze că încă are un cuvânt de spus pe piața de smartphone-uri cu lansarea lui P50 Pro în Europa. Acesta este unul dintre cele mai bine construite dispozitive mobile de pe piață, cu una dintre cele mai performante camere integrate vreodată pe un telefon mobil. Totuși, poziția de lider în domeniu pe partea foto este acum pusă la încercare de celelalte companii. Într-o bulă în care nu luăm în calcul partea software, acesta se apropie destul de mult de telefonul „ideal”.

Cu toate acestea, cred că nu se vor înghesui foarte mulți să îl cumpere, așa cum se întâmpla cu flagship-urile Huawei în urmă cu doar câțiva ani. Ne place sau nu, restricțiile asupra companiei sunt reale și au un impact direct asupra dispozitivelor pe care aceasta le produce. Lipsa serviciilor Google este cunoscută acum de majoritatea clienților, iar unii au învățat să trăiască cu asta, în timp ce alții s-au reorientat către alte brand-uri. Astfel, de la un smartphone de top, care să concureze cu iPhone 13 Pro Max și Galaxy S22 Ultra, Huawei P50 Pro devine un telefon de nișă, dedicat în special fanilor brand-ului  și celor care au răbdarea necesară să depună efortul în personalizarea software-ului pentru a putea beneficia de tot ce are de oferit hardware-ul disponibil.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult