Huawei pregătește telefoane cu 5G pentru anul 2023, cu procesoare proprietare

Huawei pregătește telefoane cu 5G pentru anul 2023, cu procesoare proprietare

Huawei nu a mai lansat telefoane noi cu modem 5G integrat în ultmii 4 ani, dar în 2023, compania ar putea să reușească să depășească sancțiunile impuse de SUA. Nu mai puțin de cinci noi smartphone-uri Huawei cu 5G au fost certificate de organizația Bluetooth SIG, acestea urmând să fie lansate în următoarele câteva luni. Zvonurile afirmă că ar fi vorba despre noua gamă de dispozitive Mate 60.

Seria Mate 60 ar putea fi prima cu 5G de la Huawei din ultimii 4 ani

Tradițional, telefoanele Huawei echipate cu modem-uri 5G conțin în numărul de cod oficial literele AN sau TN. Celelalte modele, cu 4G sunt marcate în nume cu AL, pentru a putea fi diferențiate ușor.

Huawei a obținut recent certificare din partea Bluetooth SIG pentru o gamă largă de dispozitive. În prezent, avem pe piață seria Nova 11 în zona mid-range superior de la companie, dar se pare că urmează să primim în anii următori modele precum Nova 13, 14, 15 și 16, toate acestea fiind deja certificate. Mai mult, se pare că pe lângă modelele Pro din gama Nova, vor fi introduse și variante Ultra, în viitorul apropiat, toate având versiuni 4G și 5G în listă. Pe lângă acestea, care probabil că vor fi lansate mai târziu, avem și cinci modele de telefoane din gama premium, probabil din seriile Mate și P, care apar doar cu număr de cod, și doar cu 5G.

Se zvonește că Huawei urmează să își lanseze din nou propriile cipuri proprietare Kirin, produse complet în China, cu modem-uri 5G integrate. Aceste cipuri ar fi produse în fabricile SMIC, cel mai mare producător chinez de semiconductoare, iar tehnologiile folosite nu ar fi bazate pe cele care au la origini brevete americane. Astfel, Huawei va putea produse și vinde telefoane cu 5G fără a încălca sancțiunile impuse de SUA.

SMIC ar fi producătorul procesoarelor, folosind tehnologii Huawei

Cele mai recente informații despre producția de procesoare proprietare cu 5G sugerează că SMIC folosește arhitectura proprie N+1, folosind tehnologii de la Huawei, precum EDA (Electronic Design Automation). Aceste procesoare vor fi foarte scumpe de produs, întrucât există un randament de sub 50% de procesoare funcționale în urma acestui proces de fabricație. Se pare că în 2023 vor fi produse între 2 și 4 milioane de unități cu modem 5G, deci cantitățile vor fi limitate. Cel mai probabil, acele modele vor rămâne exclusive Chinei.

Având în vedere că următoarea lansare importantă a Huawei este seria Mate 60, așteptată în această toamnă, acele modele sunt cele mai bune candidate pentru debutul noilor procesoare cu 5G integrat. Cel mai probabil însă, în Europa vom primi din nou modele echipate cu cipuri de la Qualcomm și modem 4G.

sursa: weibo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult