Huawei anunţă HarmonyOS, sistemul său de operare proprietar care ar putea fi alternativa mult aşteptată la Android

09.08.2019
Huawei anunţă HarmonyOS, sistemul său de operare proprietar care ar putea fi alternativa mult aşteptată la Android

Huawei a anunţat astăzi lansarea unui nou sistem de operare numit HarmonyOS 1.0. Acesta pare să fie numele oficial al HongMeng OS, alternativa despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă la Android-ul celor de la Google. Se pare că acest sistem de operare este construit special pentru a fi folosit pe o plajă largă de dispozitive şi nu va fi momentan instalat pe smartphone-urile de top ale Huawei. Compania a vorbit despre compatibilitate cu ceasuri inteligente, display-uri inteligente, sisteme de infotainment în maşini, sau boxe inteligente.

HarmonyOS împrumută câteva idei de la conceptul Fuchsia OS de la Google, fiind o platformă construită pe un micro-kernel. Huawei speră ca Harmony OS să fie primul dispozitiv care oferă o experienţă de utilizare fără bariere între dispozitive. Prin arhitectura sa, software-ul ar trebui să aibă un proces de comunicare de cinci ori mai rapid pentru folosirea resurselor eficient faţă de alte sisteme de operare de pe piaţă.

Conform Huawei, securitatea datelor stă la baza HarmonyOS, acesta integrând TEE (Trusted Execution Environment), care ar trebui să protejeze utilizatorii. În acelaşi timp, faptul că micro-kernelul are de 1.000 de ori mai puţin cod faţă de kernelul de Linux, sugerează că vor fi mai puţine vulnerabilităţi posibile în viitor.

„Intrăm într-o eră în care utilizatorii se aşteaptă la o experienţă inteligentă şi holstică pe toate dispozitivele şi în toate situaţiile. Pentru a oferi asta, am simţit că este important să avem un sistem de operare cu capabilităţi „cross-platform”. Aveam nevoie de un sistem de operare care oferă suport pentru aceste cazuri de utilizare, care poate fi folosit pe o plajă largă de dispozitive şi platforme şi care poate să se ridice la aşteptările consumatorilor prin latenţă scăzută şi securitate ridicată.” a declarat Richard Yu, CEO-ul diviziei Consumer al Huawei.

Ce nu a menţionat Yu este compatibilitatea noului HarmonyOS cu smartphone-urile. Acesta va fi disponibil în format open source pentru dezvoltatori, iar primul obiectiv este construirea unui ecosistem de aplicaţii pentru mai multe tipuri de dispozitive în China. Odată ce Harmony devine popular în China, acesta va fi dezvoltat şi pentru utilizare la nivel global. Primele dispozitive cu HarmonyOS vor fi lansate în cursul acest an, probabil din categoriile weareables, pentru început.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult