i-mate Ultimate 8150 – un PDA business aproape perfect

19.02.2008
i-mate Ultimate 8150 – un PDA business aproape perfect
i-mate Ultimate 8150 – Construcţie

Construcţie

Casca este plasată central deasupra ecranului şi este încadrată de două LED-uri de status. Suportul 3G este subliniat de camera VGA frontală. Tastatura a fost considerată de mulţi ca fiind neinspirată şi nu îi putem condamna. Butoanele sunt mari, dar prea puţin sau aproape deloc delimitate. Utilizarea cu o singură mână este posibilă cu ajutorul joystick-ului plasat asimetric pe tastatură, dar şi cu jog-ul de pe latura stângă. Am fost chiar plăcut surprinşi să descoperim că cele două metode se pretează fiecare în parte pentru folosirea cu o anumită mână, stângacii nefiind dezavantajaţi.

i-mate Ultimate 8150

Stilus-ul telescopic este amplasat pe latura stângă, în partea superioară, o locaţie mai mult sau mai puţin inspirată. Pe aceeaşi latură, alături de jog-ul menţionat, mai pot fi găsite o tastă de revenire sau închidere aplicaţie, slotul microSD şi un buton de iniţializare rapidă a conexiunii Wi-Fi. Pe latura opusă au fost plantate portul miniUSB şi cel de date, precum şi declanşatorul pentru camera foto. Butonul de pornire/oprire se găseşte alături de portul infraroşu pe latura superioară, iar microfonul a fost plasat central pe latura inferioară.

i-mate Ultimate 8150

Capacul care acoperă compartimentul bateriei este metalic şi acoperă cea mai mare parte a feţei posterioare. Deasupra lui sunt aliniate de la stânga la dreapta difuzorul, oglinda pentru camera foto, LED-ul care ţine loc de blitz şi camera foto. Per ansamblu, construcţia a lăsat o impresie foarte bună, iar cei care nu au pretenţii prea mari legate de design nu cred că vor fi dezamăgiţi.

i-mate Ultimate 8150

i-mate Ultimate 8150 – Performanţe

Performanţe

Încă de la început am fost foarte plăcut impresionaţi de performanţele telefonului şi de modul de lucru foarte rapid. Uitându-ne la specificaţii, am înţeles imediat care este explicaţia. i-mate Ultimate 8150 este dotat cu un procesor Xscale PXA 270 la frecvenţa de 520 MHz. În ajutorul său vin cei 128 MB RAM şi memoria ROM de 256 MB, ce poate fi expandată cu 2 GB prin intermediul cardului microSD.

i-mate Ultimate 8150

Am fost însă şi mai impresionaţi de sistemul grafic bazat pe chipsetul Nvidia GeForce 5500. Dacă vă întrebaţi de ce a fost necesară includerea unei plăci grafice mainstream de acum 3 generaţii, răspunsul vine sub forma unui cablu video inclus în pachet. Prin intermediul său, terminalul poate fi conectat la un monitor cu mufă D-Sub, iar rezoluţia maximă ce poate fi afişată este de 1024×768. După conectare, ecranul se transformă într-un touchpad. Nu ne trebuie multă imaginaţie pentru a conecta un proiector la Ultimate 8150 şi a viziona prezentările PowerPoint în acest mod.

i-mate Ultimate 8150

Hardware-ul prezentat mai sus facilitează o viteză de lucru care poate fi cu greu egalată de alte dispozitive din aceeaşi gamă. Cu mai bine de 6 aplicaţii în fundal, dispozitivul nu se resimte şi e posibil să nu sesizaţi nicio scădere a performaţelor. Din punct de vedere al conectivităţii sunt oferite aproapte toate opţiunile cunoscute la ora actuală, de la GPRS, EDGE şi HSDPA, până la WiFi, Bluetooth şi port infraroşu. Ecranul poate fi orientat în trei direcţii pentru a permite navigarea pe Internet în modul preferat de utilizator. Browserul Internet Explorer Mobile a încărcat şi afişat fără probleme pagini standard, scroll-ul fiind realizat fără sacadare.

Utilizarea aplicaţiilor Office este relativ facilă, tastatura de pe ecran putând fi folosită chiar cu degetul fără prea multă dificultate. Celor interesaţi în mod special de aceste funcţii le putem recomanda o tastatură externă Bluetooth. Capacităţile de telefon mobil ale dispozitivului s-au încadrat în limitele normale, recepţia semnalului fiind bună. Calitatea audio a convorbirilor nu a fost remarcabilă, în pachet fiind inclus şi un headset stereo care se conectează prin portul miniUSB.

i-mate Ultimate 8150 – Multimedia, autonomie, concluzie

Multimedia

În ciuda faptului că nu este un PDA orientat spre latura multimedia, nu putem să trecem peste faptul că i-mate 8150 dispune de o cameră foto şi poate fi folosit pentru a reda muzică şi filme. Pozele au o calitate slabă, senzorul de 2 MP nefiind unul performant. Sistemul de autofocus este lent, dar relativ precis. LED-ul alăturat camerei va fi eficient doar pănă la o departare de 1,5 m, greu de comparat cu un blitz inclus de unele terminale de la Nokia. Înregistrarea video merită doar amintită.

Căştile din pachet sunt mai mult decât decente, dar poate fi folosită orice pereche de căşti mulţumită adaptorului inclus. Pentru redarea muzicii şi a unor fişiere video poate fi folosit omniprezentul Windows Media Player, dar se poate opta şi pentru melodiile transmise pe calea undelor. Printre aplicaţii este prezent şi un program care controlează tunerul FM intern.

i-mate Ultimate 8150

Autonomie

Pentru performaţele de top trebuie plătit preţul autonomiei. La acest capitol, i-mate Ultimate 8150 nu se remarcă faţă de competiţie. Producătorul specifică un timp de stand-by de aproximativ 6 zile, dar nu am putut testa această afirmaţie. La o utilizare normală, care a inclus activarea şi folosirea conexiunilor WiFi şi Bluetooth pe perioade scurte, apeluri de aproximativ o oră şi 2-3 ore de lucru în mod Office, bateria a trebuit reîncărcată după două zile. Perioada se poate prelungi în cazul unei utilizări mai lejere, bateria Li-Polymer fiind cotată cu 1530 mAh.

Concluzie

Singura facilitate importantă care lipseşte din dotarea acestui telefon PDA este modulul GPS. Producătorul a decis să se adreseze unui public select care pune accent în mod special pe performanţă. Capacităţile multimedia sunt mai puţin importante pentru potenţialii cumpărători ai seriei Ultimate. Dacă apreciaţi ieşirea video şi nu simţiţi lipsa unei tastaturi QWERTY, puteţi alege după preferinţă oricare din modelele i-mate Ultimate 8150 sau 6150. Perfomanţa nu va dezamăgi.

Telefonul a fost oferit spre testare de magazinul virtual e-cumpara.ro al firmei Alexis Network. Importatorul produselor i-mate în România este Provision Software Division SRL.

Plusuri şi minusuri

[+] Terminal rapid

[+] Accelerator grafic performant

[+] Ieşire video D-Sub

[+] Ecran VGA

[-] Lipseşte modulul GPS

[-] Capacităţi multimedia slabe

[-] Autonomie mediocră

i-mate Ultimate 8150 – Prezentare generală

Pentru mulţi, i-mate este un nume necunoscut, dar o simplă căutare pe Internet te poate convinge că are rădăcini vechi în segmentul telefoanelor inteligente. Compania produce doar dispozitive cu sistem de operare Windows Mobile şi a fost lansată în 2001 de Jim Morrison, un membru al echipei care a creat pocket PC-ul O2 Xda. După o colaborare relativ îndelungată cu HTC, timp în care le-au comercializat terminalele pe pieţele neacoperite de ei, i-mate a ajuns să-şi construiască propriile terminale, experienţa în domeniu nefiind o problemă.

i-mate Ultimate 8150 – un PDA business aproape perfect

Aşa cum menţionam în titlu, i-mate Ultimate 8150 este un PDA pentru domeniul business, făcându-se remarcat prin performanţe de top şi un design sobru. Primele modele ale seriei Ultimate, 6150 şi 8150, sunt aproape identice ca specificaţii. Diferenţele apar doar în cazul ecranului şi al tastaturii. Ultimate 6150 are diagonala afişajului cu 0.2” mai mare, iar 8150 dispune de o tastatură standard pentru telefoanele mobile.

i-mate Ultimate 6150 şi 8150

Construcţie

Aspectul lui i-mate Ultimate 8150 ne face să credem că producătorul a tras cu coada ochiului în ograda celor de la Lenovo. Totul este negru, cu excepţia joystick-ului şi a unei sigle Windows de pe capacul compartimentului bateriei. Materialele folosite pentru carcasă sunt plasticul şi aluminiul, construcţia fiind ireproşabilă. Prin dimensiunile sale (118,5×60,5×15,5 mm) şi greutatea de 152 g, Ultimate 8150 poate fi încadrat în clasa terminalelor mari.

i-mate Ultimate 8150

Partea frontală este dominată de ecranul TFT touchscreen de 2.6”. Acesta afişază 65k de culori pe o rezoluţie VGA şi recunoaşte scrisul de mână. Sensibilitatea ecranului se încadrează în parametri normali. Nu necesită apăsare puternică, iar precizia este foarte bună, facilitând folosirea modului Transcriber pentru redactarea documentelor.