În China, poliția te oprește pe stradă pentru a verifica dacă ai Twitter sau Instagram pe telefon

29.11.2022
În China, poliția te oprește pe stradă pentru a verifica dacă ai Twitter sau Instagram pe telefon

În China, poți fi „ridicat” de pe stradă și dus în arest pentru simpla prezență a aplicației Twitter sau Instagram pe telefonul mobil. Eventualele abuzuri din partea forțelor de ordine vin ca un „bonus” nedorit.

Potrivit informațiilor preluate de reporteri occidentali chiar din rândul protestatarilor, locuitorii marilor orașe din China sunt hărțuiți de echipajele de poliție, instruite să oprească în plină stradă persoanele „suspecte” pentru verificarea aplicațiilor instalate pe smartphone. Astfel, simpla descoperire a unor aplicații interzise de regim, precum Instagram, Twitter sau Telegram te poate eticheta drept factor de „destabilizare a ordinii sociale”. În funcție de dispoziția agentului constatator, răspunsul poate fi de la simplă mustrare/hărțuire, până la o „plimbare” cu duba spre arestul poliției.

Măsura întreprinsă la ordinul Partidului Comunist Chinez (PPC) vine după ce măsurile uzuale de cenzură par să fi dat greș, protestatarii anti-sistem reușind tot mai bine să comunice și să organizeze noi proteste cu și mai mulți participanți.

Spre exemplu, în Shanghai poliția a „inspectat” telefoanele trecătorilor care traversau Piața Poporului, un important nod de transport urban, căutând aplicații interzise. Acuzațiile sunt susținute inclusiv cu dovezi video, surprinzând agenți de poliție în timp ce obligă posibili protestatari să șteargă de pe telefon aplicații și imagini pe tema protestelor. Tot cu dovezi video sunt ilustrate și agresiunile fizice ale forțelor de ordine, la adresa cetățenilor care refuză să predea telefonul mobil pentru verificare.

Deși sunt etichetate drept proteste împotriva măsurilor de carantină COVID, protestele recente au tot mai mult substrat politic, protestatarii cerând insistent demisia actualului președinte Xi Jinping, abia reconfirmat în fruntea PPC.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult