Proteste violente la principala fabrică Foxconn din China. Producția iPhone ar putea fi afectată

23.11.2022
Proteste violente la principala fabrică Foxconn din China. Producția iPhone ar putea fi afectată

Sute de angajați Foxconn, principalul partener Apple responsabil cu fabricarea telefoanelor iPhone 14, au pornit o adevărată revoltă împotriva conducerii companiei, acuzând modificarea neanunțată a contractelor și neplata bonusurilor salariale datorate.

Protestele declanșate la Uzina Zhengzhou din provincia chineză Henan par să fi degenerat în veritabile lupte de stradă care au implicat și forțele de ordine. Numărând peste 200.000 de angajați aceasta este cea mai mare fabrică Foxconn din China.

Potrivit informațiilor obținute din surse de încredere, angajații Foxconn erau convinși că sunt supuși la un experiment inițiat cu încuviințarea Partidului Comunist Chinez, factori politici dorind să afle ce se întâmplă dacă pandemia COVID este lăsată să evolueze necontrolat în cadrul unei comunități relativ numeroase și fără posibilitatea de a respecta bunele practici distanțare socială. Mai exact, potrivit teoriilor conspiraționiste, oficialii PPC doreau să afle cât de grav se vor îmbolnăvi membrii respectivei comunități și câți din aceștia vor deceda. Aparent, temerile le-au fost întărite și de atitudinea superiorilor care păreau să ignore cu bună știință cazurile de infectare apărute în rândul angajaților, amânând cât mai mult posibil aplicarea regulilor care prevedeau scoaterea angajaților bolnavi din comunitate și trimiterea către centrele de carantină. În schimb, angajații erau ținuți cât mai mult posibil în incinta fabricii, fiind evacuate doar cazurile simptomatice severe.

În mod excepțional pentru compania axată pe eficiență, măsurată prin maximizarea orelor de muncă și păstrarea cât mai jos a salariilor acordate muncitorilor, Foxconn a promis bonusuri salariale importante pentru angajații dispuși să lucreze peste program. Însă disperarea companiei a cărei conducere se află în strânse relații cu Partidul Comunist Chinez pare să fi ajuns la un nou nivel, informații obținute pe surse arătând implicarea activiștilor de partid în procesul de recrutare, existând chiar și un sistem de recompensare bazat pe atingerea sau depășirea normelor impuse de Partid. Urmând aceste măsuri, Foxconn anunța recent ca a m-ai recrutat 100.000 de muncitori pentru bun înlocuirea celor plecați.

Cu toate acestea nemulțumirile par să crească pe zi ce trece, exacerbarea protestelor transformate în veritabile revolte de stradă prevestind alte plecări în masă din rândul angajaților.

Pentru prima dată în istoria companiei, Apple a avertizat cu privire la lipsa stocurilor iPhone, afectând în mod direct prețurile și disponibilitatea telefoanelor în magazine.

Potrivit Foxconn, facilitățile de producție localizate în regiunea Zhengzhou se află în zone cu risc scăzut de infectare COVID, în principal datorită măsurilor foarte stricte deja impuse.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult