iPhone 12 va veni cu un singur lucru în cutie și acela nu va fi un încărcător de priză

29.06.2020
iPhone 12 va veni cu un singur lucru în cutie și acela nu va fi un încărcător de priză

Deja existau zvonuri care spuneau că iPhone 12 s-ar putea să nu mai fie livrat cu o pereche de căști cu fir EarPods în pachet. Se pare însă că noile zvonuri sugerează că noile modele de smartphone-uri de la Apple vor renunța la aproape toate accesoriile. Pe lângă telefonul propriu-zis, clienții ar putea să rămână puțin dezamăgiți atunci când desfac cutia telefonului. S-ar putea ca Apple să ofere în pachetul iPhone 12 doar un cablu de încărcare și nimic altceva în plus, nici măcar un încărcător.

Apple va face „economie” la accesorii pe seria iPhone 12

Adaptorul de priză ar putea fi următoarea „victimă” a celor de la Apple, conform analiștilor Barclays. Aceștia repetă ceea ce sugera și analistul Ming-Chi Kuo de la TF International Securities în urmă cu câteva săptămâni. Aceasta ar fi o premieră pentru Apple, care până în prezent a livrat în cutiile telefoanelor toate accesoriile necesare. Mai interesant este că această decizie ar veni la doar un an după ce compania a început să livreze adaptoare de priză cu încărcare rapidă în cutia modelelor iPhone 11 Pro.

Se pare că Apple nu va include accesoriul în cutia niciunui model iPhone 12. Totuși, adaptorul de priză nu va dispărea din oferta companiei. Cei care își vor dori un încărcător de priză  pentru iPhone 12 vor putea cumpăra un nou model, puțin mai puternic decât modelul precedent. Se zvonește că Apple va oferi la vânzare un adaptor de 20W, iar cel de 18W din trecut va ieși din ofertă. Acesta va folosi mufă USB Type-C, iar cablul inclus în cutia telefonului va fi Type-C to Lightning.

Eliminarea accesoriilor ar putea asigura prețuri mai mici

Va fi interesant de urmărit reacția publicului la această decizie, dar și cum va fi afectat prețul final al dispozitivelor. Zvonurile recente sugerează că cel mai ieftin iPhone 12 va costa 550 de dolari, fiind echipat cu un modem 4G și ecran LCD. Pentru un telefon cu echipare de top și suport software pentru cel putin 4-5 ani, acesta va fi un preț bun, indiferent dacă vine sau nu cu un adaptor de priză. Cel mai ieftin model cu 5G ar fi apoi 550 dolari, în timp ce restul modelelor ar păstra prețurile din prezent.

Astfel, Apple ar putea evita creșterea prețurilor odată cu trecerea la tehnologia 5G, pe care alți producători au pus-o pe seama clienților. Modelele cu 5G sunt de obicei mai scumpe cu 100 de dolari decât cele fără 5G, modelul Galaxy S20 Ultra ajungând să coste în varianta de bază 1.400 dolari/euro, cât cel mai scump iPhone 11 Pro Max.

iphone fast charger

De altfel, adaptoarele de priză Apple nu sunt prohibitiv de scumpe. Un adaptor de priză de 18W costa 30 de dolari/euro, în timp ce o pereche de căști EarPods costă în jur de 15 dolari/euro. Scutind aproximativ 50 de euro din prețul pachetului nu pare așa mult, dar eliminarea acestor accesorii ar putea scădea alte costuri.  Costurile ambalajului ar putea scădea semnificativ, întrucât este folosit mai puțin material. Dar adevărata economie va fi realizată la transport, putând încărca mai multe telefoane pe paleți. Astfel, poți transporta mai multe telefoane cu mai puține transporturi (avioane, vapoare, etc.), scăzând astfel costurile de transport.

Uniunea Europeană ar putea lăuda decizia de a nu include încărcător în cutia iPhone 12

Această inițiativă ar putea fi chiar aplaudată de către Uniunea Europeană. În ultimii câțiva ani, Comisia Europeană împinge destul de agresiv ideea de adaptoare de priză universale. Ideea din spatele acestei inițiative este că multe dispozitive sunt livrate cu adaptoare de priză care din lipsă de compatibilitate sunt aruncate la gunoi și nu sunt reciclate. Prin dezvoltarea unor adaptoare universale, utilizatorii ar putea folosi unul singur pe care îl cumpără separat pentru mai multe dispozitive, pe care îl poate păstra mai mult timp.

De altfel, iPhone-urile începând cu iPhone 8 și iPhone X sunt compatibile cu standardul de încărcare rapidă USB Power Delivery. Nu trebuie să folosești un adaptor de priză Apple pentru a beneficia de încărcare rapidă la 18W pe modelele mai recente.

sursa: MacRumors

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult