iPhone 12 review: „vedeta” noii serii de la Apple

19.11.2020
iPhone 12 review: „vedeta” noii serii de la Apple

Atunci când un dispozitiv dă numele unei serii, în general, acela este cel care oferă tot ceea ce au nevoie majoritatea utilizatorilor. Iar acest lucru este valabil și în cazul lui iPhone 12, care nu (mai) este modelul de bază din oferta Apple. Mezinul familiei devine iPhone 12 Mini, care este în acest moment singurul telefon compact high-end și cu 5G de pe piață, iar iPhone 12 urcă pe o treaptă superioară de preț față de anul trecut. Dar este de ajuns acest model pentru anul 2020 și oare nu este puțin cam scump?

Construcția premium, caracteristică Apple, este imediat evidentă pe iPhone 12

În afară de faptul că este semnificativ mai mare, iPhone 12 arată aproape identic cu iPhone 12 Mini (review), pe care l-am testat deja. Acesta adoptă același design „retro modern”, cu margini drepte, paneluri de sticlă perfect la linie cu rama din aluminiu și un ecran decupat în partea de sus. Fiind vorba despre un model cu diagonală de 6,1”, decupajul nu mai este atât de pronunțat precum în cazul modelului Mini, însă este foarte greu să uiți că există.

De altfel, acest decupaj face telefoanele Apple extrem de ușor de recunoscut, făcând acum parte din branding-ul Apple. Compania pare să fie dedicată sistemului de deblocare Face ID, întrucât nu a adoptat un senzor de amprentă nici pe acest modele, în ciuda faptului că, în 2020, majoritatea utilizatorilor din toată lumea vor folosi o mască pe stradă.

iPhone 12 front

Spatele găzduiește aceleași camere dispuse pe verticală și încadrate într-un pătrat rotunjit la colțuri, însă, spre diferență de modelul Mini, acestea nu mai par să fie atât de mari. Sunt camere „normale”, raportat la restul pieței.

Este interesant însă faptul că iPhone 12 este semnificativ mai compact chiar și decât iPhone 11 de anul trecut, fiind mult mai ușor de utilizat cu o singură mână. Apple a reușit să reducă toate dimensiunile acestui model, în primul rând datorită marginilor drepte. Și chiar dacă este un telefon din sticlă lucioasă pe ambele părți, marginile sale asigură o prindere destul de sigură, care nu alunecă ușor din mână. Totuși, sticla cu Ceramic Shield este dezamăgitoare. Telefonul a prins zgârieturi fine încă din prima zi de utilizare pe ecran. Va trebui să protejați ecranul dacă doriți să îl păstrați nezgâriat.

iPhone 12 power button

Am fost puțin dezamăgit și de nuanța de verde pe care Apple a ales-o anul acesta. Este una foarte „spălăcită”, mai mult spre alb, pe capacul din spate. Rama metalică este însă foarte plăcută, atât din punct de vedere vizual, cât și la atingere.

Și da, Apple nu oferă accesorii în pachetul iPhone 12, un telefon de aproape 1.000 de euro. Dacă ai deja alte produse Apple sau un iPhone din generația precedentă, nu prea ai nevoie de ele, dar dacă abia acum faci trecerea, va trebui să scoți din buzunar încă vreo 25 euro pe adaptorul de priză, măcar.

Unul dintre cele mai bune ecrane OLED pe care le poți cumpăra

Ecranul lui iPhone 12 are o rezoluție mai mare decât modelul Mini, dar nu cu mult. Aceasta se plasează undeva între Full HD+ și QHD+ și arată excelent pe ecranul de 6,1” al telefonului. Este greu de crezut, însă dacă nu le vedeam unul lângă celălalt nu aș fi crezut, că poate exista ceva și mai performant. Dar despre modelele Pro vom vorbi în zilele următoare.

Cert este că diagonala de 6,1” este mult mai potrivită pentru majoritatea utilizatorilor, având destul de mult spațiu pentru cam toate cazurile de utilizare. Poți urmări clipuri video pe YouTube sau seriale pe Netflix fără ca experiența să pară limitată, poți să te joci liniștit fără să acoperi tot ecranul cu degetele, iar luminozitatea este la un nivel înalt.

iPhone 12 screen top

Nici ecranul LCD de pe iPhone XR și 11 nu era tocmai rău, oferind un balans bun între culori naturale și luminozitate bună, însă acest OLED, cu contrastul aproape infinit și nuanțele de negru perfecte, este excelent. Da, nu este un ecran la 90 sau 120 Hz, însă este clar că Apple a ales autonomia, întrucât nu putea oferi și conectivitate 5G și refresh rate ridicat pe aceste modele. Asta pentru că Apple a vrut să producă telefoane subțiri și performante, iar consecința a fost alegerea unor acumulatori mai mici.

Performanța de flagship este nelipsită pe iPhone 12

Și când vine vorba despre performanță, iPhone 12 se comportă exact la fel ca iPhone 12 Mini. Are același procesor și aceeași cantitate de memorie RAM, scoate scoruri similare în testele de performanță și nu se „împiedică” niciodată. Nu am reușit să îl blochez, să îl fac să gâfâie și nici nu am avut motive să îl restartez pe perioada testării. Doar memoria RAM ar fi un dezavantaj, atunci când treci prin mai multe aplicații consecutive. Pentru majoritatea utilizatorilor, acest model va oferi performanță foarte bună pentru următorii 3 sau chiar 4 ani, dacă nu mai mult.

Benchmark

  • AnTuTu – 552.796
  • GeekBench – Single-Core: 1.600/ Multi-Core: 3.937
  • 3DMark Sling Shot Extreme – 4.578
  • 3DMark Wild Life – 6.602 (39 FPS)

Autonomia este decentă, dar peste 12 Mini

Am fost destul de surprins de faptul că iPhone 12 nu are o autonomie semnificativ mai mare decât a lui iPhone 12 Mini. Și acesta este tot un telefon de o zi, cu mențiunea că rezistă cam la 5 ore de utilizare cu ecranul pornit. Desigur, e vorba de utilizare obișnuită cu social media, e-mail-uri și YouTube sau Netflix, fără jocuri. Chiar și așa, autonomia oferită este decentă pentru un telefon atât de compact. Doar cei care stau cu telefonul non-stop în mână toată ziua vor avea emoții spre sfârșitul zilei.

iPhone 12 port

Având o baterie puțin mai mare decât iPhone 12 Mini, acesta se încarcă puțin mai greu de la priză, dar mai repede în mod wireless cu adaptorul magnetic MagSafe. Asta pentru că de la iPhone 12 în sus, Apple permite încărcare la 15 W prin acest încărcător. Totuși, încărcarea este lentă pentru anul 2020, însă așa probabil că Apple încearcă să limiteze uzura, întrucât încărcarea rapidă vine și cu temperaturi mai mari, care degradează mai repede acumulatorii.

iPhone 12 este cu siguranță modelul potrivit mai multor utilizatori

Venind de pe un iPhone 12 Mini, modelul iPhone 12 a fost instant mai „confortabil” pentru modul în care folosesc eu un smartphone în 2020. Da, nu oferă la fel de mult spațiu pe ecran precum iPhone 11 Pro Max-ul meu, pe care mă uit constant la clipuri video, dar majoritatea utilizatorilor nu vor simți nevoia de un ecran mai mare.

iPhone 12 back upside

Acest telefon va fi apreciat însă și de către cei care preferă telefoane mai ușoare, fiind neașteptat de ușor și… „finuț”. Mi-a amintit puțin de modelele iPhone 6 și iPhone 7, care erau mai mari decât iPhone 5 sau SE, dar totuși compacte și ușoare, dar și bine construite. iPhone 12 ar putea fi un telefon flagship adevărat, dacă Apple nu ar avea ambiții și mai mari cu modelele Pro. Dar nu toată lumea are nevoie de acele funcții extra și de o construcție din materiale mai grele.

Camera foto este identică cu cea de pe modelul Mini

Din păcate, subiectul cameră foto în cazul lui iPhone 12 este unul plictisitor. Asta pentru că Apple a integrat și pe iPhone 12 Mini și pe iPhone 12 standard același modul de cameră cu doi senzori de 12 megapixeli. Performanța celor două telefoane este absolut identică și, în afară de a vă lăsa galeriile cu fotografiile pe timp de zi și pe timp de noapte, nu cred că pot adăuga ceva în plus față de ceea ce am menționat deja în review-ul iPhone 12 Mini. Vă invit să îl citiți și pe acela (review iPhone 12 Mini).

iPhone 12 camera

Cert este că avem de a face cu o cameră foto performantă, dar numai pe jumătate. Camera wide este printre cele mai bune de pe piață, în timp ce ultra-wide-ul este doar decent, dar nu la nivelul altor modele concurente.

Foto zi

Foto noapte

Concluzii

Este evident încă de pe acum că iPhone 12, în ciuda prețului ridicat și lipsei accesoriilor din pachet, va fi un adevărat succes comercial. Asta pentru că Apple a investit efort în aspectele care contează. Oferă un telefon bine construit, extrem de performant și cu o cameră de top, într-o carcasă compactă și foarte atrăgătoare din punct de vedere vizual. Așa cum iPhone 11 a fost cel mai bine vândut model din gama sa, iPhone 12 va fi cu siguranță modelul „vedetă” al noii serii.

Chiar dacă ai spune că iPhone 12 Mini ar putea avea succes mai mare pentru că are un preț mai mic, adevărul este că utilizatorii din prezent își doresc telefoane care să ofere de toate într-un singur pachet, iar iPhone 12 este la limita între un telefon mare și unul compact, dar nu face compromisuri la niciun capitol. Acum rămâne de văzut cum se vor împăca utilizatorii cu noul preț ridicat, mai ales în condițiile în care varianta de bază vine cu numai 64 GB stocare internă.

iPhone 12 ne-a fost oferit pentru testare de către iStyle, Apple Premium Reseller în România.

Părţi pozitive

+ Performanță de top
+ Construcție excelentă
+ Ecran foarte bun, chiar dacă nu are refresh rate mare
+ Dimensiuni potrivite pentru majoritatea utilizatorilor
+ Cameră principală foarte bună
+ Autonomie bună, dar nu impresionantă

Părţi negative

- Sticla de pe ecran se zgârie repede
- Camera ultra-wide nu se ridică la nivelul celei principale
- Vine doar cu cablu de încărcare în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult