iPhone 15, lansare oficială: carcasă din Titan, camere foto mai bune, un nou chipset și mai mult RAM

12.09.2023
iPhone 15, lansare oficială: carcasă din Titan, camere foto mai bune, un nou chipset și mai mult RAM

Apple lansează noile modele iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max, primele echipate cu port USB-C, cameră Periscope și un nou design de carcasă cu șasiu din Titan.

Deși, mai scump decât modelele echivalente din trecut iPhone 15 Pro Max este primul telefon Apple cu zoom optic extins, asigurat cu o cameră dedicată bazată pe tehnologia Periscope.


Toate versiunile iPhone 15 sunt așteptate cu acumulatori de capacitate mărită, rămânând de văzut dacă Apple vizează creșterea autonomiei sau doar compensarea unui chipset A17 mai însetat de energie:

  • iPhone 15 — 3,877 mAh (+18%, de la 3,279 mAh pe iPhone 14)
  • iPhone 15 Pro —3,650 mAh (+14%, de la 3,200 mAh pe 14 Pro)
  • iPhone 15 Plus — 4,912 mAh (+14%, de la 4,325 mAh pe 14 Plus)
  • iPhone 15 Pro Max — 4,852 mAh (+12%, de la 4,323 mAh pe 14 Pro Max)

Din păcate, trecerea la conectorul USB-C nu elimină nevoia pentru cabluri „originale”, Apple incluzând un cip dedicat, fără de care nu vei putea beneficia de încărcare rapidă pe noile modele iPhone și nici viteze maxime la transferuri de fișiere.

Generația iPhone 15 este prima care renunță la conectorul proprietar în favoarea alternativei universale, USB-C. iPhone 14 rămâne astfel ultimul dispozitiv din portofoliul Apple care încă folosește Lightning pentru încărcare și transfer date. Odată cu această tranziție, accesorii precum AirPods, sau tastaturile și moușii din gama Magic vor renunța probabil la Lightning, versiunile deja achiziționate de fanii Apple rămânând incompatibile cu noul iPhone.

întreaga gamă iPhone 15 primește „Dynamic Island”, decupajul aplicat la partea de sus a ecranului funcționând ca o „casetă” interactivă pentru afișarea de alerte, notificări și diverse comenzi. Funcționalitatea a debutat pe seria iPhone 14 Pro, Apple dezvăluind acum o versiune perfecționată a acesteia.

Modelele iPhone 15 Pro și 15 Pro Max sunt așteptate cu o carcasă din titan, cu până la 15% mai ușostă și mai subțire decât la generația iPhone 14 pe șasiu din oțel inoxidabil.


Live Text:

Apple a prezentat noul Apple Watch Ultra 2, echipat cu un nou procesor S9 SiP, oferind cu 30% mai multă performanță decât chipsetul de generație anterioară.

Noul Apple Watch dispune și de procesor NPU dedicat pentru accelerarea funcțiilor bazate pe inteligență artificială. Astfel, comenzile uzuale trimise asistentului Siri vor fi procesate mai rapid, fără a mai apela la serverele Apple Cloud și conexiunea la internet. Totodată, funcția de dictare a mesajelor în formă text este cu 25% mai precisă pe noul.

Apple Watch Ultra 2 dispune de un ecran OLED cu luminozitate maximă de 3000 nits, care poate fi redusă la doar 1 nits pentru folosirea cât mai confortabilă pe timpul nopții. Ajutat de procesorul mai eficient, noul smartwatch  promite până la 36 ore de autonomie (72 ore în modul low-power).

Printre noutățile Apple Watch Series 9 mai avem funcții dedicate pentru ciclism (poți conecta accesorii Bluetooth pentru a măsura cadența, viteza și puterea).

Prețurile pornesc de la de la 249 de dolari pentru modelul SE, la 399 de dolari pentru modelele Series 9, respectiv, 799 de dolari pentru Apple Watch Ultra 2.

Apple prezintă noua serie iPhone 15:

Principalele caracteristici iPhone 15

  • Ecran HDR cu luminozitate maximă 1600 nits (2000 nits în modul auto)
  • Carcasă din aluminiu reciclat în proporție de 75%, aliaj de calitate aerospațială
  • Disponibil în culorile roz, galben, verde, negru și albastru. Culoarea este încorporată în fundația sticlei spate.
  • Cameră foto de 48MP, cu senzor quad-pixel de 2um și deschidere f:1/6. Suportă zoom „la calitate optică”, fără pierderi de calitate. Opțiuni avansate pentru controlul focalizării și al profunzimii – permite ajustarea focalizării de la o persoană la alta după ce fotografia a fost făcută.
  • Chipsetul A16 Bionic, întâlnit prima dată pe iPhone 14 Pro, este acum folosit cu iPhone 15
  • Conectivitate USB-C

Ce oferă iPhone 15 Pro

  • iPhone 15 Pro vine într-o carcasă fabricată din titan, cel mai premium material folosit până acum de Apple la o carcasă iPhone. Este cel mai durabil și ușor iPhone Pro de până acum.
  • Construcția din Titan a permis obținerea unei carcase mai suplă, cu ramă mai îngustă în jurul ecranului, obținută fără a sacrifica rezistența. Astfel, nou iPhone reușește să ofere un ecran mai mare fără compromisul unei carcase fizic mai mari.
  • Partea frontală este protejată cu Ceramic Shield, tehnologie disponibilă și pe versiunile iPhone 15 cu ecran de 6,1″ și 15 Pro de 6,7”, respectiv, 15 Pro Max.
  • iPhone 15 este mai ușor de reparat, Apple modificând designul pentru a permite înlocuirea ușoară a sticlei spate.
  • Lista noutăților continuă cu ”Action Button”, înlocuind vechiul comutator folosit la activarea modului silențios. Pentru a comuta în modul Silent, trebuie să ții apăsat butonul, o vibrație a motorului Haptic confirmând selecția făcută.
  • Noul chipset A17 pro, realizat folosind procesul de fabricație pe 3nm oferit de TSMC, include un GPU cu suport Ray-Tracing, disponibil cu viitoarele jocuri de iOS. Procesor cu 6 nuclee, performanță dublă și eficiență cvadruplă. Accelerator neural (NPU) cu 16 nuclee, de până la 2 ori mai rapid decât până acum.
  • Mod de captură ProRes dedicat, motor de afișare Pro și motoare de decodare AV1.
  • Noul conector USB-C este compatibil USB 3, acceptând viteze de până la 10Gbps la transferurile de fișiere, de 20 de ori mai rapid decât USB 2.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult