iPhone Flip: cum ar putea arăta un telefon pliabil de la Apple (concept). VIDEO

14.05.2020

Chiar dacă cele două mari companii concurente de pe piața de smartphone-uri ale Apple, Samsung și Huawei, au deja pe piață mai multe dispozitive cu ecrane pliabile, producătorul american nu pare să se grăbească să lanseze ceva similar. De fapt, Apple ia în calcul dezvoltarea acestor dispozitive, înregistrând de-a lungul timpului mai multe brevete care descriu telefoane sau tablete cu ecrane pliabile, dar nu există încă indicii că va lansa ceva în curând. Asta nu oprește însă fanii să viseze la astfel de dispozitive. Iată cum ar arăta un iPhone Flip, dacă Apple ar folosi tehnologiile din prezent pentru telefoane pliabile.

Folosind ca bază design-ul unui iPhone 11 și cel al unui Samsung Galaxy Flip, canalul iOS beta news de pe YouTube a creat un clip în care ne arată cum ar putea arăta un eventual iPhone Flip. Acesta ar folosi o construcție exterioară din metal și sticlă, nu foarte diferită de modelul Galaxy Flip Z de la Samsung, cu o formă similară. Diferența ar fi că Apple probabil nu ar folosi un ecran atât de mic la exterior, ci ar adopta un model ceva mai similar cu Motorola Razr, care să ofere și ceva funcționalitate.

iphone flip table

Din păcate, se vede că cei care au creat acest model de telefon nu sunt tocmai designeri de produse pentru consumatori. Aceștia au pus ecranul secundar în jumătatea de jos a telefonului, care ajunge pe masă, în timp ce camera foto a rămas singură în partea de sus. Astfel, nu vei putea folosi ecranul secundar pentru realizarea unui selfie, de exemplu.

La interior vedem alte lucruri ciudate. De exemplu, Apple nu ar renunța prea curând la Face ID. iPhone Flip apare însă cu un ecran complet, de sus până jos, care este perforat central, similar cu modelele Galaxy S20 de la Samsung. În locul acestui mod de autentificare, butonul Power pare să aibă integrat un senzor de amprentă Touch ID.

Totuși, sunt mai multe motive pentru care Apple nu ar produce acest dispozitiv. Primul este faptul că probabil că nu ar trece de testele de rezistență ale companiei. Apple produce dispozitive pe care să le poată folosi oricine, iar cu seria iPhone 11 compania s-a lăudat că include cea mai rezistentă sticlă de pe piață. Ba chiar Steve Jobs a insistat ca primul iPhone din 2007 să înlocuiască panoul din plastic cu unul de sticlă la doar câteva luni înainte de lansarea oficială, întrucât acela se zgâria ușor și nu se simțea bine în utilizare. Un iPhone cu ecran pliabil acoperit cu plastic ar fi o decizie ciudată.

iphone flip back screen

Apoi vine întrebarea utilității practice. În afară de faptul că iPhone Flip ar putea fi pliat pe jumătate pentru a ocupa mai puțin spațiu pe verticală, dar de două ori mai mult spațiu în grosime, forma pliabilă nu ar aduce beneficii în utilizare. Piesele în mișcare ar adăuga de asemenea noi puncte care ar putea ceda, lucru care ar scădea din profitabilitatea dispozitivelor, dacă utilizatorii ar veni cu ele în service mai des.

Apple încearcă de câțiva ani să elimine cât mai multe componente care pot expune componentele telefoanelor la exterior. Jack-ul de căști a fost sacrificat pentru o mai bună rezistență la apă, iar port-ul Lightning este următorul pe listă. O balama care poate să lase praful să intre în carcasă nu pare să se împace cu ideea Apple a unui dispozitiv complet sigilat.

Și la finalul zilei, trebuie să ne întrebăm cât ar costa un astfel de dispozitiv. Având în vedere că cel mai scump iPhone, modelul 11 Pro Max pornește de la 1.099 dolari, un model pliabil, care s-ar produce într-un număr de unități mai mic ar putea costa chiar dublu. În timp ce probabil că vor fi destui clienți care vor cumpăra stocurile disponibile, probabil că ar fi în continuare prea puțini pentru a justifica costurile de cercetare și dezvoltare.

iphone flip fold

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult