iPhone X – este cel mai aşteptat smartphone din 2017 şi cel mai bun? [REVIEW]

iPhone X - este cel mai aşteptat smartphone din 2017 şi cel mai bun? [REVIEW]
Software şi Face ID

Software

Probabil că o schimbare la fel de mare precum cea exterioară este vizibilă pe iPhone X în modul de utilizare al telefonului. Toate lucrurile pe care le-am menţionat în review-ul lui iPhone 8 sunt valabile şi aici, interfaţa fiind în mare parte identică din punctul de vedere al meniurilor şi modului de afişare al aplicaţiilor. Ce s-a schimbat însă este felul în care utilizatorul interacţionează cu telefonul atunci când vine vorba despre navigaţia prin meniuri, butonul Home, care a stat la baza experienţei de utilizare fiind complet absent

În partea de jos, sub conţinutul aplicaţiilor, Apple a implementat acum o bară orizontală interactivă, care preia funcţia butonului Home. O glisare de jos în sus rapidă pe această bară întoarce utilizatorul la ecranul principal de aplicaţii, în timp ce o glisare mai lentă, până la jumătatea ecranului aduce în prim plan funcţia de task manager, care listează toate aplicaţiile deschise. Glisarea orizontală de la stânga la dreapta sau invers face trecerea la aplicaţia precedentă sau aplicaţia următoare din task manager, în timp ce o glisare mai mică cu mişcare în sus oferă şi un preview rapid pentru aplicaţia la care urmează să treci. Totul poate părea complicat la o primă vedere, însă totul este foarte intuitiv şi va deveni foarte simplu de pus în practică după doar câteva minute de utilizare.

Tastatura de pe iPhone X este de asemenea puţin schimbată. Aceasta pare să fie la fel de mare precum cea de pe iPhone 8 (non-Plus), cu menţinuea că unele butoane au fost mutate sub tastatură, în zona „barei de Home”. Aici există butonul de schimbare a limbii şi butonul pentru dictare, întreaga tastatură fiind puţin ridicată şi poziţionată similar cu cea de pe modelele precedente de iPhone. În ciuda designului ciudat, aceasta funcţionează foarte bine, iar cei care foloseau multiple limbi pentru tastatură pot evita acum mai uşor apăsarea acestui buton.

Alte aspecte care s-au schimbat sunt legate de Reachability, funcţia care coboară jumătatea superioară de ecran la un nivel pe care îl poţi atinge uşor cu degetul fără acrobaţii în plus, care se face printr-o glisare de sus în jos pe noua „bară de Home”, în timp ce Control Centre, locul unde găsim setările rapide, se accesează prin glisare de sus în jos pe colţul din dreapta sus, unde sunt afişate informaţiile despre starea bateriei şi semnal. Ora afişată în partea din stânga este ciudată pentru cei care folosesc iOS de multă vreme, aceasta fiind întotdeauna afişată central pe bara de sus a telefonului, însă te obişnuieşti destul de repede. Este dezamăgitor însă faptul că indicatorul de baterie nu mai afişează procentajul pe bara principală, singura metodă pentru a vedea valoarea exprimată în cifre fiind accesarea Control Centre.

Aplicaţiile au acum mai mult spaţiu pentru afişarea verticală, lucru care îi va bucura în special pe cei care preferă să citească articole sau să navigheze pe aplicaţiile de social media în mod portret. Desigur, în mod lanscape, telefonul nu mai poate afişa la fel de multe linii de text, lucru evident în special în browser, unde în lanscape te loveşti de două probleme. În primul rând, spaţiul vertical, care este limitat, iar în al doilea rând „bretonul” display-ului, care acoperă partea laterală a conţinutului.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru redarea de filme. Implicit, clipurile video pornesc în format 16:9, cu bare negre de-o parte şi de alta a conţinutului. Pentru a afişa pe tot ecranul, este necesar un gest de zoom in (pinch), care taie o parte din clip de sus şi de jos. Acest lucru era valabil şi în cazul LG G6, sau Samsung Galaxy S8, însă acestea beneficiază de un display 18:9 complet. În cazul lui iPhone X, bretonul va acoperi una dintre lateralele clipului, însă partea aceea poate fi cu uşurinţă acoperită în utilizare normală de un deget. Soluţia nu este ideală, însă toate aceste sacrificii au fost realizate pentru Face ID, noua metodă de autentificare care înlocuieşte vechiul Touch ID pe bază amprentă.

Face ID

Sistemul de autentificare Face ID este cel care a influenţat cel mai mult noul design al lui iPhone X, Apple alegând să „decupeze” display-ul celui mai inovator telefon al său din ultimii zece ani pentru a-l integra. Acesta funcţionează proiectând o serie de puncte infraroşii pe faţa utilizatorului şi o cameră cu infraroşu care detectează forma feţei în trei dimensiuni, putând astfel să verifice dacă cel care încearcă să deblocheze telefonul este sau nu utilizatorul înscris. Pe lângă asta, Face ID funcţionează doar atunci când privirea utiliatorului este îndreptată spre telefon, sistemul fiind imposibil de „păcălit” atunci când utilizatorul doarme, are ochii închişi, sau se uită în altă direcţie.

Înregistrarea feţei este chiar mai rapidă decât cea a amprentei, fiind necesară doar rotirea capului pentru câteva secunde pentru a putea funcţiona. Conform Apple, sistemul Face ID se îmbunătăţeşte în timp, folosind înregistrarea de bază ca referinţă, adăugând detalii după fiecare schimbare a coafurii, a părului facial, a accesoriilor şi oricăror alte detalii. Face ID funcţionează în majoritatea cazurilor uzuale, cu ochelari de vedere, anumiţi ochelari de soare, pălării sau fulare, atât timp cât materialele din care sunt realiate permit trecerea razelor infraroşu.

Odată înregistrată faţa utilizatorului, autentificarea cu Face ID este instantă, asemeni Touch ID, însă implică un gest de glisare în plus pentru deblocarea telefonului. Ecranul de blocare afişează acum doar numele aplicaţiilor, conţinutul acestora fiind afişat numai după ce faţa înregistrată în Face ID este detectată. De asemenea, accesarea camerei este posibilă acum pe ecranul de blocare folosind o apăsare Force Touch pe pictograma de pe ecran, în timp ce lanterna poate fi acum accesată la fel de rapid cu un gest similar.

A meritat însă decuparea ecranului şi renunţarea la senzorul de amprentă? Probabil că pentru o parte dintre utilizatori, nu. Compromisul pe partea de afişaj poate fi deranjant pentru cei care consumă mult conţinut video, în timp ce senzorul de amprentă era foarte convenabil în anumite situaţii şi mai „elegant de folosit” decât poziţionarea telefonului fix în faţă pentru deblocare.

Cât despre distanţa de deblocare, este necesară o distanţă între 30 şi 50 de centimetri de faţă pentru a funcţiona. Distanţa mai mare sau mai mică de atât nu va acţiona sistemul Face ID, în timp ce diferite condiţii de iluminare ar putea afecta acurateţea acestuia. În teorie, soarele puternic ar putea bruia Face ID, însă n-am avut parte de astfel de vreme pe perioada testării. Cert este că în testele noastre, Face ID a funcţionat aproape impecabil, cu foarte puţine probleme în autentificare, chiar şi faţă de Touch ID, care nu acţionează atunci când degetele sau dispozitivul sunt umede. De asemenea, am testat autentificarea Face ID în condiţiile pe care Apple le-a avut pe scena de prezentare din septembrie, după câteva secunde de încercare a autentificării cu alt utilizator decât cel înregistrat, Face ID blocând complet telefonul şi cerând PIN-ul. Se pare că Apple nu a minţit când a spus că sistemul făcea exact ce trebuie.

O altă funcţie posibilă datorită sistemului Face ID este animoji, o serie de pictograme emoji care pot fi animate folosind faţa utilizatorului. Acestea pot fi trimise doar către alte iPhone-uri care au instalat sistemul de operare iOS 11 şi funcţionează puţin diferit faţă de sistemul de autentificare. Atunci când porţi ochelari de vedere, sistemul nu este foarte precis în animarea părţii de sus a feţei, în timp ce distanţa de utilizare este ceva mai strictă. Această funcţie este interesantă şi amuzantă pentru câteva minute, însă cu siguranţă nu va convinge pe nimeni să cumpere telefonul.

via GIPHY

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Display excelent
Cea mai bună performanţă pe un smartphone din acest moment
Camere foto foarte bune
Autonomie bună
Face ID este mai bun decât ne aşteptam

Părţi negative

„Bretonul” display-ului încurcă utilizarea normală
Este nevoie de ceva timp pentru a învăţa toate gesturile pentru navigarea meniurilor
Încărcătorul rapid nu este inclus în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult