LG Nexus 5X review

23.12.2015
LG Nexus 5X review
Construcţie, design

LG are o istorie bine cunoscută în dezvoltarea dispozitivelor Nexus. Modelul 5X este cel mai recent telefon Google dezvoltat sub folosind tehnologia companiei coreene, însă spre diferenţă de modelele precedente, acesta nu mai este adresat celor care doresc un telefon bun şi ieftin. Nexus 5X se aliniază însă în ofertele magazinelor lângă alte dispozitive cu specificaţii similare, alegerea sa fiind mai degrabă condiţionată de preferinţele utilizatorilor pentru sistemul de operare Android în forma sa standard.

Citeşte şi Huawei se apropie de Samsung şi Apple. În 2015 a vândut 100 de milioane de smartphone-uri

Citeşte şi Huawei Mate 8, următorul telefon Nexus a fost surprins în imagini neoficiale

Citeşe şi Yahoo! restricţionează utilizatorilor de ad-block accesul la serviciul Mail

Construcţie, design

În trecut LG a folosit sticla pentru a proteja spatele dispozitivelor Nexus, însă de această dată a optat pentru o construcţie din plastic. Aceasta este uşor rotunjită la margini şi are o textură aderentă foarte plăcută atingerii. Rama telefonului este de asemenea realizată din plastic, însă este o componentă separată. Există un mic spaţiu între cele două componente unde praful ar putea să se depună după câteva luni de utilizare, lucru care i-ar putea deranja pe utilizatorii care aleg să folosească modelul 5X fără o husă de protecţie.

Capacul nu este detaşabil, aşa că bateria nu poate fi schimbată fără a apela la un service. Pe laterala din stânga există un locaş pentru cartela nano SIM, însă nu există posibilitatea de a adăuga carduri microSD pentru a extinde spaţiul de stocare intern. Butoanele power şi cele de volum sunt poziţionate pe laterala din dreapta şi sunt poziţionate confortabil pentru apăsarea cu degetul mare de la mâna dreaptă. Mufa de alimentare USB Type-C se regăseşte în partea de jos a dispozitivului, alături de mufa jack pentru căşti. Pe partea din spate au fost poziţionate camera foto, uşor ieşită în relief, care dispune de blitz dual-tone şi sistem de focalizare cu laser, cât şi un senzor de amprentă circular, uşor de folosit cu ajutorul degetului arătător.

Citeşte şi DOUĂ profiluri pe Facebook pentru fiecare utilizator. Află care este diferenţa între ele

Citeşte şi Facebook, chiar şi fără acces la internet. Administratorii reţelei de socializare au anunţat schimbarea

Privit din faţă, Nexus 5X prezintă un design minimalsit, cu două difuzoare stereo protejate de grile şi o cameră foto frontală în partea de sus. Designul întregului dispozitiv nu iese foarte mult în evidenţă, însă se aliniază la liniile care au consacrat seria de dispozitive Nexus. Sticla de pe partea din faţă a dispozitivului dispune de un tratament oleofobic decent, amprentele putând fi şterse fără mare efort.

Citeşe şi Primele detalii despre Android N: multitasking-ul este o prioritate

Ecran, performanţă, specificaţii, autonomie

Ecran

Ecranul Full HD al lui Nexus 5X este realizat folosind tehnologia LCD IPS, afişând culori naturale şi o luminozitate corespunzătoare oricărei situaţii de utilizare. Există deja alte smartphone-uri de 5,2” care oferă rezoluţie mai înaltă, însă în utilizare normală faptul că s-a optat pentru 1920 x 1080 pixeli nu este deranjant. Ba chiar este de preferat, având în vedere că display-ul este consumatorul principal de energie, iar o rezoluţie înaltă ar duce la durată de utilizare mai scurtă.

Performanţă

Nexus 5X foloseşte acelaşi chipset Snapdragon 808 pe care l-am văzut prima dată pe LG G4, flagship-ul companiei din această vară. Deşi în teorie performanţa este limitată faţă de Snapdragon 810, majoritatea utilizatorilor nu vor simţi diferenţe notabile. În testele sintetice pot fi observate câteva rezultate sub cele ale procesorului octa-core (808 dispune de numai şase nuclee), însă acesta este capabil să ruleze cele mai pretenţioase aplicaţii fără mari eforturi.

Specificaţii

 • Ecran: 5,2”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 808
 • Procesor: 4 x ARM Cortex-A53 (1,44 GHz), 2 x ARM Cortex-A57 (1,8 GHz)
 • Procesor grafic: Adreno 418
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 sau 32 GB
 • Card: nu
 • Date: GSM, HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.2 
 • USB: USB 2.0 Type-C
 • Cameră foto: 12,3 MP, F/2.0, senzor 1/2.3”, focalizare laser, HDR, blitz dual-LED
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 5 MP,F/2.0, înregistrare video Full HD
 • Baterie: 27000 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 147 x 72.6 x 7.9 mm
 • Greutate: 136 de grame
 • Altele: NFC, senzor amprente, DLNA, Wi-Fi Direct, Nano SIM

Autonomie

La capitolul autonomie, Nexus 5X nu stă tocmai grozav. Telefonul poate să ofere cam o zi de utlizare în condiţii normale, cu o conexiune 3G sau 4G activă, însă nu te poţi baza pe el şi a doua zi. Poţi stoarce cam 30 de ore de autonomie la o singură încărcare cu notificări de mail, reţele de socializare, apeluri de voce şi browsing ocazional, însă seara este recomandată conectarea la priză. Momentan chiar şi încărcarea telefonului este destul de complicată, întrucât vine în pachet cu un cablu USB Type-C la ambele capete şi un încărcător compatibil. Astfel, dacă nu aveţi deja un PC cu acest conector sau un cablu USB Type-A to USB Type-C, va trebui să luaţi în geantă şi încărcătorul de priză al lui Nexus 5X.

Software, senzor de amprentă, cameră foto, concluzii

Software, senzor de amprentă

Nexus 5X este primul contact pe care îl avem cu Android 6.0 Marshmallow. Software-ul nu pare radical schimbat faţă de versiunea Lollipop, însă dispune de câteva adiţii în spatele cortinelor. Aplicaţiile realizate cu noul SDK pot beneficia acum de funcţia Doze, care le pune într-un stadiu de hibernare dacă rămân în fundal o perioadă îndelungată. Acest lucru ajută la conservarea bateriei, lucru destul de necesar pe noul smartphone Nexus.

Sertarul cu aplicaţii s-a schimbat, fiind acum afişat pe un fundal alb. Aplicaţiile sunt afişate într-o listă verticală cu patru elemente pe linie şi organizarea nu se face pe pagini. Poţi căuta foarte uşor aplicaţia dorită folosind bara dedicată din partea de sus a ecranului. Meniul din partea de sus a ecranului este uşor schimbat, afişând mai întâi notificările şi apoi setările rapide, iar noul meniu System UI tuner oferă acces la câteva opţiuni de personalizare a pictogramelor de pe bara de status. Aceasta este singura metodă pentru a afişa procentajul nivelului de încărcare al bateriei.

Una dintre cele mai interesante adiţii la Android 6.0 este Google Now on Tap, o funcţie disponibilă la nivel de sistem de operare. În orice aplicaţie poţi ţine apăsat pe butonul virtual „Home” pentru a primi informaţii relevante despre conţinutul afişat, fără a fi necesară o căutare separată. Dacă citeşti un articol despre un film, un artist sau orice alt subiect important, poţi primi prin Google Now on Tap link-uri către alte articole despre subiectul respectiv, link-uri rapide către conturile de reţele de socializare ale companiilor sau persoanelor care fac subiectul conţinutului sau alte informaţii rapide care sunt oferite în general prin Google Now.

Nu în ultimul rând, Android 6.0 este prima versiune de care oferă suport pentru securizarea cu amprentă în mod nativ, iar implementarea Google este foarte bună. Înregistrarea de amprente se face rapid, iar senzorul telefonului face o treabă foarte bună pentru a recunoaşte degetul pentru autentificare. Există suport pentru înregistrarea a maximum zece degete, iar atât timp cât senzorul este curat, amprenta este recuoscută aproape instant.

La suprafaţă, Android 6.0 este o simplă evoluţie a lui Lollipop, cu o serie de schimbări interesante, însă care în continuare nu poate concura cu funcţiile oferite de producătorii de smartphone-uri. Faţă de interfeţele Samsung, LG sau chiar Sony, versiunea clasică de Android nu dispune de acces rapid la multe funcţii care în general fac experienţa de utilizare mai plăcută. Partea bună este că există destule aplicaţii în Google Play Store pentru cei interesaţi să îşi personalizeze interfaţa smartphone-ului, Nexus 5X fiind un smartphone dedicat celor care vor control absolut.

Camera foto

LG a integrat un senzor de 12 megapixeli în Nexus 5X, însă acesta este de o calitate foarte înaltă. Fotografiile realizate cu Nexus 5X sunt foarte bine focalizate, graţie sistemului bazat pe laser, iar setările automate fac o treabă bună pentru a aproxima expunerea şi valoarea ISO. Din păcate, aplicaţia implicită de cameră din Android 6.0 oferă control limitat asupra setărilor, deci cei mai creativi vor trebui să caute în Google Play Store o aplicaţie care să ofere control manual complet.

Concluzii

Nexus 5X este un smartphone foarte bun, cu mici scăpări la categoria autonomie. Faptul că este realizat din plastic ar putea să îi descurajeze pe unii dintre utilizatori, însă cei care vor experienţa Android nealterată probabil că sunt dispuşi să facă un compromis la aspectul construcţie. Noul model Nexus de la LG nu iese în evidenţă cu adevărat la niciun capitol, iar acest lucru este accentuat de faptul că Nexus 6P primeşte mai multă atenţie din partea publicului. Este clar că Google doreşte să poziţioneze acest smartphone undeva în gama de mijloc superioară, ca punctul de intrare în familia Nexus, care din păcate are un preţ destul de ridicat. 

Părţi pozitive

Android 6.0 curat
Senzor de amprentă responsiv
Cameră foto bună

Părţi negative

Cablul de încărcare are mufe USB Type-C la ambele capete
Carcasa din plastic
Preţul ridicat