Primele detalii despre Android N: multitasking-ul este o prioritate

Primele detalii despre Android N: multitasking-ul este o prioritate

Sistemul de operare Android în variant AOSP pentru tablete a fost întotdeauna un fel de frate vitreg al variantei pentru telefoane. În timp ce diverse companii producătoare de astfel de dispozitive încearcă să adauge interfeţei capabilităţi potrivite acestui format, Google nu oferă foarte multe funcţii în plus faţă de varianta pentru smartphone-uri. Se pare că următoarea varianta de Android, cu numele de cod „N”, va încerca să îmbunătăţească situaţia.

Deşi companii precum LG şi Samsung au deja acces la posibilitatea de a afişa două aplicaţii în acelaşi timp prin împărţirea ecranului în două părţi, tabletele Nexus şi noul Pixel C nu pot face acest lucru. Într-o sesiune AMA (ask me anything) ţinută de echipa din spatele noii tablete Pixel, Google a dezvăluit că lucrează la astfel de capabilităţi. Se pare că Android N este pregătit ca un upgrade major faţă de actualul Marshmallow, multitasking-ul fiind o componentă importantă.

Chiar şi Apple a început să ofere mai multă atenţie acestui tip de funcţii în 2015. iOS 9 a introdus posibilitatea de a rula două aplicaţii în paralel pe tabletele iPad şi chiar rula clipuri video deasupra altor aplicaţii. În acelaşi timp, anumite aplicaţii pot rula în partea din dreapta a ecranului o într-o versiune mai mică, asemănătoare celei pentru telefoane, care oferă acces la funcţii de bază. Android-ul AOSP necesită în acest moment schimbarea între aplicaţii în modul clasic.

Odată cu integrarea funcţiilor avansate de multitasking în varianta standard de Android, majoritatea producătorilor de tablete vor putea să beneficieze de aceste funcţii fără să dezvolte soluţii proprietare. Din păcate, lansarea Android N este departe. Android Marshmallow s-a lansat în urmă cu doar câteva luni, sugerând că următoarea versiune importantă a sistemului de operare va ajunge pe piaţă abia în toamna lui 2016.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult