LG Optimus G, un telefon Android bun care a fost lansat prea târziu

LG Optimus G, un telefon Android bun care a fost lansat prea târziu

În luna septembrie a anului trecut, LG a făcut vâlvă cu noul său telefon mobil Optimus G, primul model care a folosit puternicul chip Snapdragon S4 Pro de la Qualcomm . Ca şi Nokia, LG a avut însă un program de lansări foarte fragmentat, Optimus G ajungând în octombrie-noiembrie 2012 doar în Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite şi Canada, în timp ce Europa a trebuit să aştepte până la începutul lunii martie a acestui an.

În domeniul mobilităţii, şase luni reprezintă însă un interval de timp foarte mare, şi rămâne de văzut dacă Optimus G mai este tot atât de atractiv pe cât era în toamnă, mai ales că între timp LG a produs şi Nexus 4 pentru Google, un model asemănător din foarte multe puncte de vedere dar mai ieftin.

Construcţie şi ergonomie

Din punct de vedere estetic, Optimus G nu se deosebeşte prea mult de alte telefoane LG lansate în ultima vreme, acesta oferind o carcasă cu o formă rectangulară aproape perfectă, ale cărei linii drepte sunt întrerupte doar de curbele discrete cu rază mică ale colţurilor sau îmbinărilor părţii posterioare. Ca şi în cazul Nexus 4, atât partea frontală cât şi cea posterioară sunt acoperite cu sticlă, aceasta din urmă folosind un model diferit pentru gravura caracteristică, care constituie unul dintre elementele de design particulare ale celor două terminale înrudite de la LG.

Rama laterală este fabricată integral din material plastic, aceasta fiind împărţită într-o secţiune frontală cromată subţire, care imită vizual oţelul, şi secţiunea posterioară, care se îmbină fluent cu foaia de sticlă de pe spatele carcasei, şi care este fabricată din plastic lucios negru. Spre deosebire de Nexus 4, ambele foi de sticlă sunt încastrate la acelaşi nivel cu marginile de plastic, oferind astfel o protecţie ceva mai bună  împotriva zgârieturilor sau şocurilor. Cu excepţia modelului gravat în sticla părţii posterioare, care se schimbă în funcţie de unghiul de incidenţă al luminii, carcasa terminalului este elegantă dar strict funcţională, neremarcându-se prin artificii de ingenioase de design sau materiale exotice.

Partea frontală este extrem de simplă, singurul detaliu vizibil fiind grila căştii, lipită de rama superioară. Sub foaia de sticlă se ascund senzorii de luminozitate şi proximitate, camera frontală de 1,3 MP şi un LED de semnalizare puternic şi vizibil. Faţă de butoanele virtuale oferite de Nexus 4, LG a optat pentru trei butoane capacitive pentru control, compania preferând vechiul stil Gingerbread cu butoane Home, Back şi Meniu. Pentru a păstra nivelul redus al detaliilor, compania nu a gravat pictogramele pe carcasă, butoanele devenind vizibile doar în momentul în care iluminarea de fundal devine activă. Este un comportament cam agasant, dar care poate fi rapid corectat din panoul de opţiuni prin alegerea iluminării permanente.

Dacă nu extaziază estetic, Optimus G se revanşează printr-o calitate bună a construcţiei. Cele două foi de sticlă oferă o rigiditate excelentă, iar puţinele zone acoperite cu plastic sunt bine îmbinate. Singurele detalii deranjante ar putea fi jocul uşor al butoanelor şi poziţionarea proastă a difuzorului, într-un loc în care acesta este uşor de acoperit atunci când terminalul este aşezat cu faţa în sus. 

Terminalele cu design rectangular nu au o formă prea ergonomică din cauza colţurilor, care nu asigură o priză bună în căuşul curbat al palmei, însă Optimus G este o excepţie fericită. Meritul aparţine probabil dimensiunilor, ceva mai reduse faţă de cele ale altor modele cu ecran de 4,7”, materialelor cu aderenţă bună şi poziţionării butoanelor laterale – un buton Power/Lock pe muchia dreaptă şi butoanele pentru ajustarea volumului pe cea stângă.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Oferind un ecran cu o rezoluţie WXGA, Optimus G nu poate concura cu vârfurile de gamă din acest an, care au făcut pasul la rezoluţia Full HD. Chiar dacă Optimus G nu oferă lizibilitatea excepţională pe care am întâlnit-o la Sony Xperia Z sau HTC One, densitatea de 318 ppi este una foarte bună şi pe deplin mulţumitoare, cel puţin atât timp cât nu aveţi ochi de vultur sau dorinţa nestăvilită de a vă lăuda cu ce poate fi mai bun pe piaţă în acest moment.

Panoul ales de LG este un True HD IPS+, acesta oferind culori naturale excelente, unghiuri ample de vizualizare şi un nivel de negru bun pentru un panou cu iluminare de fundal. Contrastul este însă unul modest, iar luminozitatea, care este bună în cele mai multe ocazii, nu are un nivel maxim prea ridicat. Acest ultim aspect va deveni însă deranjant doar în lumina directă a soarelui, unde un spor de luminozitate şi o reflexivitate mai mică a panoului protector de sticlă ar fi îmbunătăţit prestaţia mediocră.

Inima terminalului LG este chipul Qualcomm APQ8064, o soluţie deja binecunoscută care oferă un procesor quad-core Krait tactat la 1,5 GHz şi un procesor grafic Adreno 320. Performanţele sunt în nota cu care ne-au obişnuit alte modele bazate pe această soluţie hardware, iar memoria RAM cu capacitatea generoasă de 2GB şi stocarea internă de 32GB, care oferă o viteză de 34 MB/s la scriere şi 62 MB/s la citire, fac din Optimus G un telefon atrăgător din punct de vedere hardware. Se remarcă însă şi scorurile mai mici obţinute în GL Benchmark şi 3D Mark, ceea ce arată fie o optimizare mai slabă a driverelor OpenGL ES, fie o sub-tactare a nucleului grafic.

  • Ecran: 4,7”, True HD-IPS +, Gorilla Glass 2
  • Sistem de operare: Android 4.1.2
  • Chipset: Qualcomm APQ8064
  • Procesor: Krait, quad-core, 1,5 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 320
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 32 GB 925 GB disponibili)
  • Card: nu
  • 3G: HSDPA, HSUPA
  • 4G: Da, Cat 3
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  •  USB: microUSB
  • Cameră foto: 13 MP, F/2.4, autofocus
  • Filmare video: 1080p, autofocus
  • Cameră frontală: 1,3 MP
  • Baterie: 2300 mAh
  • Dimensiuni: 131.9 x 68.9 x 8.5 mm
  • Greutate: 145 grame
  • Altele: NFC, Miracast, Micro SIM

Surpriza plăcută pe care a făcut-o Optimus G a fost însă autonomia. Qualcomm APQ8064 este un procesor foarte puternic cu un consum pe măsură, însă Optimus G a reuşit să se ridice vizibil deasupra celorlalte două modele testate, adică ASUS Padfone 2 şi Google Nexus 4, deşi surplusul energetic oferit de baterie nu este prea mare. Într-un regim de mediu de utilizare cu câte 9 ore de conectivitate Wi-Fi şi 3G, Optimus G a atins o autonomie de 33 de ore. Utilizarea a implicat circa o oră şi jumătate de utilizare continuă, o jumătate de oră de convorbiri şi o oră de redare audio, opţiunile push fiind activate pentru Gmail, Facebook şi Twitter. În cazul în care doriţi un strop suplimentar de autonomie, puteţi activa opţiunea Eco Mode, care va dezactiva două din cele patru nuclee Krait, însă acest mod de lucru nu va afecta şi consumul modemului de date sau al ecranului, iar impactul lui real mi s-a părut prea mic pentru a-l putea cuantifica procentual.

Software şi telefonie

Ajunsă la versiunea 3.0, interfaţa proprietară Optimus UI păstrează aerul Gingerbread prin alegerea implementării tastei meniu în defavoarea Action Bar, chiar dacă rulează acum peste Android 4.1.2. Optimus UI şi-a păstrat stilul simplu şi colorat caracteristic LG, ascunzând însă o serie consistentă de opţiuni.

Interfaţa oferă şapte ecrane laterale şi o zonă de andocare pentru maximum şase pictograme, putând fi particularizată cu una din cele patru teme puse la dispoziţie şi mai multe tipuri de tranziţii. Pe lângă aranjarea în subdirectoare, LG a implementat şi posibilitatea schimbării pictogramelor, imaginile acestora putând fi alese din galeriile ataşate celor patru teme sau putând fi create de utilizator.

Notification Area a primit o listă lungă de scurtături către cele mai importante funcţii, acestea putând rearanjate în ordinea dorită. Sub acestea sunt prezente scurtăturile QSlide, micro-aplicaţiile Internet, Calculator, Memo, Video şi Calendar putând fi rulate în ferestre flotante care pot fi poziţionate oriunde. Una dintre aplicaţiile particulare interesante este Quick Memo, aceasta fiind accesibilă direct din Notification Area şi permiţând scrierea notiţelor cu un stylus sau cu degetul direct peste interfaţa sistemului de operare. Ulterior, utilizatorul poate alege afişarea unui fundal şi trimiterea însemnării fie către galeria de imagini, fie către aplicaţia principală pentru notiţe Notebook.

Două produse software caracteristice sunt Quick Translator, un produs care foloseşte camera foto pentru captura textului şi oferă traduceri automate offline în timp real, din păcate fără suport pentru limba română, şi Safety Care, o aplicaţie care permite apelarea unor persoane în cazuri de urgenţă şi trimiterea către acestea a coordonatelor geografice.

Pe lista opţiunilor interesante se găsesc posibilitatea alegerii fontului de sistem şi a mărimii acestuia, Quiet Time, care opreşte notificările sonore între anumite ore, forţarea afişării în formatul 5:3 al ecranului pentru aplicaţiile care nu folosesc o interfaţă dinamică şi opţiunea de închidere a apelurilor, alarmelor sau sonorului prin întoarcerea terminalului cu faţa în jos.

Chiar dacă este o interfaţă destul de complexă, Optimus UI 3.0 a impresionat datorită performanţelor bune, momentele sacadării animaţiilor sau reîmprospătării memoriei video fiind foarte rare. Singura parte deranjantă sunt driverele proprietare pentru MTP, care trebuie instalate manual într-un mod deloc intuitiv.

Din punct de vedere al prestaţiei modulului de telefonie, Optimus G face o figură foarte bună – microfoanele au o fidelitate ridicată, iar casca oferă un sunet clar şi extrem de puternic. Acelaşi lucru este valabil şi despre difuzorul posterior, care are o prestaţie bună în timpul redării multimedia şi oferă o redare clară la un nivel sonor foarte ridicat pentru vocea umană, tonurile de apel sau notificările audio.

Cameră foto şi video

Terminalul înrudit Nexus 4 nu a impresionat cu prestaţia camerei foto, iar Optimus G, deşi oferă o calitate superioară, încă suferă de două neajunsuri vizibile.

Senzorul BSI cu rezoluţie de 13 MP şi sistemul optic cu diafragmă F/2.4 oferă o captură foto cu parametri satisfăcători, remarcându-se culorile plăcute, un white balance cald, contrast puternic şi o expunere bună. Nivelul de detalii este mulţumitor privit în ansamblu, însă detaliile fine sunt distruse de un algoritm de atenuare a zgomotului care provoacă artefacte şi înceţoşează contururile, acest lucru fiind vizibil atât în capturile de ansamblu cât şi în cele macro. La fel ca în cazul celor mai mulţi senzori mici de 13 MP, nivelul de zgomot este cam mare în lumina diurnă şi foarte ridicat în condiţii mai puţin optime, comportamentul fiind însă net îmbunătăţit faţă de cel remarcat la Nexus 4.

Rezultatul capturii video este bun, fişierul remarcându-se prin stabilitatea numărului de cadre pe secundă, care nu coboară sub cifra de 29. Imaginea are aceiaşi parametri coloristici, iar nivelul de zgomot şi post-procesarea sunt mai puţin evidente. Rezultatul este un fişier H.264 cu bitrate de 17 Mbps cu imagine bună şi o coloană audio stereofonică suficient de clară.

Mostră captură video: 1080p, ZIP, 81,2 MB

Interfaţa camerei foto oferă o paletă mulţumitoare de opţiuni pentru control, cum ar cele pentru sensibilitate, compensarea expunerii sau luminozitate, însă se remarcă lipsa unui mod macro sau a setărilor de metering. Aplicaţia camerei foto oferă un meniu lateral care poate fi particularizat cu cele mai des accesate funcţii. Modurile de lucru includ o captură în rafală cam lentă, panorama şi HDR, alte opţiuni utile fiind Best Shot, captura foto în timpul înregistrării video şi declanşarea prin voce sau cu ajutorul butoanelor de volum.

Redare audio şi video, GPS

Aplicaţia pentru redarea audio diferă mult de nota generală a interfeţei LG, folosind o temă retro care imită carcasele din aluminiu şlefuit ale echipamentelor audio din anii `80. Aplicaţia oferă o galerie media care poate fi răsfoită după artist, album, gen muzical sau directoare, permite crearea şi salvarea listelor de redare, oferă căutare integrată YouTube pentru piesa curent redată, permite afişarea versurilor şi oferă integrare DLNA.

Optimus G oferă o redare audio superioară, care se remarcă datorită lipsei distorsiunilor sesizabile şi a sunetului echilibrat cu înalte discrete şi medii puternice. Ca aspecte negative se remarcă însă redarea difuză a frecvenţelor joase şi nivelul scăzut al volumului. În cazul în care nu sunteţi mulţumiţi de prestaţia implicită, aplicaţia oferă un egalizator cu şapte benzi, procesare Dolby Mobile şi un Headset Enhancer, care mai corectează din deficienţele de volum cu preţul unei saturaţii exagerate.

LG a inclus în pachet şi o pereche de căşti cu aspect promiţător, care oferă incinte metalice argintii şi cabluri plate negre, acestea fiind similare oarecum celebrelor urBeats. Din păcate, prestaţia lor nu se ridică la înălţimea aspectului, sunetul redat având un bas anemic şi înalte metalizate asurzitoare.

Pentru redarea video, LG oferă o aplicaţie bine pusă la punct care indexează în mod automat tot conţinutul video stocat local şi îl afişează într-o galerie media. Interfaţa de redare este simplă, pe lângă butoanele standard de control a redării fiind oferit opţiuni Pan and Scan, blocarea orientării automate a ecranului, memorarea poziţiei în cadrul fişierului şi controlul luminozităţii sau derulării prin gesturi. Un truc suplimentar, pe care l-am mai văzut şi la Samsung, este redarea filmelor într-o fereastră care poate fi mutată, poziţionată şi redimensionată deasupra aplicaţiilor sau interfeţei sistemului de operare.

Pe lângă codec-urile uzuale, aplicaţia Videos mai include suport MKV, AC3, DivX şi XviD. Aplicaţia oferă şi suport pentru subtitrările text, inclusiv pentru cele cu setul de caractere româneşti, dar numai pentru cele stocate ca fişier extern, nu şi în interiorul containerelor.

Modulul GPS este un arhicunoscut, chipul gpsOne v.8 fiind inclus în cadrul procesoarelor Qualcomm din generaţiile recente. Acesta oferă o localizare asistată rapidă, de circa 5-6 secunde, iar repoziţionările ulterioare sunt şi mai rapide. Precizia acestuia este însă afectată vizibil de obstacolele din jur, antenele implementate de LG fiind cam anemice şi reuşind arareori să treacă de un SNR de 30, ceea ce este o problemă serioasă în canioanele urbane de beton.

Concluzii

Un telefon foarte bun, LG Optimus G a ajuns însă cam târziu pe piaţa europeană şi va trebui să facă faţă, până la apariţia modelului Optimus G Pro, rivalilor mai strălucitori care au fost lansaţi în acest început de an. La un preţ mai mic de circa 2200 lei, Optimus G se remarcă însă printr-o construcţie îngrijită, o platformă hardware rapidă, un ecran foarte bun şi o autonomie superioară altor modele bazate pe APQ8064, la care se adaugă o cameră foto mulţumitoare, o redare media bogată şi conectivitatea LTE.

Părţi pozitive

Ecran
Platformă hardware
Interfaţă rapidă bogată în opţiuni
Construcţie bună
Autonomie

Părţi negative

Deficienţe ale camerei foto si modulului GPS
Volum redus al redării audio în căşti
Lipsă slot MicroSD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News