Microsoft propune smartphone-uri şi tablete Surface cu design pliabil şi display flexibil

17.01.2017
Microsoft propune smartphone-uri şi tablete Surface cu design pliabil şi display flexibil

În timp ce fanii Microsoft şi al platformei Windows 10 Mobile aşteaptă un nou smartphone Lumia sau presupusul Surface Phone, compania americană pare să îşi orienteze eforturile către noi tipuri de dispozitive. O serie de brevete pentru designul unor smartphone-uri cu display curbat sugerează faptul că în cazul în care un Surface Phone va fi într-adevăr lansat, acesta ar putea fi un hibrid între un telefon mobil şi o tabletă cu Windows, sau chiar un laptop.

Design-urile propuse de Microsoft descriu dispozitive de dimensiuni obişnuite, cu display de 5,7” în modul pliat, care pot fi desfăcute pentru a extinde de două ori diagonala ecranului. Astfel, smartphone-ul poate fi transformat într-o tabletă cu funcţii complete Windows 10, care ar trebui să ofere o experienţă mai confortabilă în aplicaţiile de productivitate şi consum de conţinut multimedia.

Modelele prezentate propun mai multe forme, unele cu o singură balama, altele cu două balamale, pentru mărirea de trei ori a suprafeţei display-ului, cât şi alte modele de tip „slider” similare cu un concept prezentat de Samsung în urmă cu doi ani. De asemenea, astfel de dispozitive cu ecrane flexibile ar putea lua forma unor tablete obişnuite, care pot fi extinse la dimensiuni de laptop la nevoie.

În timp ce display-urile flexibile există de mai multă vreme, nu sunt multe companii care ar putea produce destule astfel de componente pentru a fi integrate în produse orientate către consumatori. Costurile de producţie ar fi mari, iar probabil că autonomia unui dispozitiv de 5,7” cu display de două ori mai mare nu ar fi prea grozavă în acest moment.

Fiind vorba despre smartphone-uri şi tablete Microsoft, acestea ar putea fi echipate cu versiunea completă de Windows 10 şi nu versiunea „Mobile”, întrucât deja sistemul de operare „desktop” a primit compatibilitate cu arhitectura ARM, fiind demonstrat pe procesoare Snapdragon de la Qualcomm.

Probabil că vom mai avea de aşteptat câţiva ani până când un dispozitiv de acest gen de la Microsoft va putea ajunge pe piaţă, însă zvonurile spun că Samsung ar putea fi prima companie care ar putea lansa aşa ceva în 2017 cu mult zvonita serie de dispoztive Galaxy X. Desigur, modelele Samsung nu ar folosi Windows ci probabil Android sau platforma proprietară Tizen OS.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult