Moto G 5G Plus review: mai mult decât un telefon ieftin cu 5G

05.08.2020
Moto G 5G Plus review: mai mult decât un telefon ieftin cu 5G

Numele Moto G a fost întotdeauna unul care a descris dispozitive echipate cu hardware de medie, la prețuri accesibile, așa că noul Moto G 5G Plus pare să se încadreze perfect în această gamă de dispozitive. Aruncând o privire rapidă pe lista de specificații hardware, acest model pare să vină echipat cu tot ceea ce ai nevoie de la un smartphone modern, cu mici compromisuri la anumite capitole pentru a putea păstra prețul la un nivel destul de scăzut. Ceea ce oferă Moto G 5G Plus este în acest moment nivelul minimum de performanță și capabilități de la un telefon care are „de toate”.

Motorola a ales din nou plasticul pentru carcasa lui Moto G 5G Plus

Motorola ne-a obișnuit deja de la seria Motorola One că telefoanele de medie accesibile, trebuie să facă mici compromisuri. Astfel, mă mai miră faptul că avem de a face cu un telefon cu o construcție din plastic. De fapt, pentru mulți dintre utilizatori, aceasta ar putea fi o veste bună, întrucât scade riscul de spargere la jumătate, în cazul unei căzături. Pe de altă parte, rezistența structurală a telefonului ar putea avea de suferit și există un risc crescut să îl rupi de la jumătate atunci în cazul în care te așezi pe el. Ideal ar fi să nu porți un telefon din plastic în buzunarul de la spate.

De altfel, s-ar putea fi foarte incomod să ții Moto G 5G Plus în acel loc. Avem de a face cu un dispozitiv mare, cu ecran de 6,5” și format 21:9, care îl face mult mai înalt decât majoritatea modelelor de pe piață. Totuși, design-ul său este unul modern, ba chiar mai avansat față de cel al altor dispozitive considerate moderne. De exemplu, în locul unui decupaj mare pentru camerele foto frontale, avem două orificii individuale, ceva mai elegante în utilizare, caracteristică pe care n-am mai întâlnit-o până acum.

Pentru că vine cu un display pe format înalt și cu o culoare verde pe partea din spate și pe margini, acest model mi-a amintit puțin de Motorola One Vision, modelul mid-range de anul trecut. Acesta folosește însă un sistem cu patru camere pe partea din spate, încadrate în deja obișnuitul modul de formă pătrată, cu un blitz neobișnuit de înalt lângă.

Pe laterale, telefonul are mai multe butoane fizice decât m-aș aștepta în 2020. În primul rând, butonul Power este poziționat într-o poziție confortabilă pe partea dreaptă, cam pe la o treime de sus în jos și este integrat într-un spațiu concav, unde ar trebui să încapă confortabil degetul mare. Asta pentru că senzorul de amprentă este integrat în buton. Odată ce atingi butonul, telefonul se deblochează instant. Deasupra avem două butoane de volum, iar pe laterala opusă avem un buton dedicat pentru Google Assistant, ceva ce vedem din ce în ce mai rar, sau pe telefoane încadrate în programul Android One.

Are husă în pachet și încărcător rapid

În ciuda dimensiunilor nu tocmai compacte ale telefonului, Moto G 5G Plus este ușor de prins în mână, fiind relativ îngust în comparație cu alte modele. Totuși, plasticul de pe laterale și de pe spate este însă destul de alunecos, deci faptul că vine cu o husă de silicon în pachet este bonus pe care Motorola îl oferă în continuare pe modelele sale mid-range.

Faptul că vorbim despre un telefon mid-range asigură și accesul la o mufă jack de 3,5mm pentru căști, dar tot asta înseamnă că nu avem o pereche de căști inclusă în pachet. Adaptorul de priză de 20W este însă foarte util, întrucât avem de a face cu o baterie mare, de 5.000 mAh, iar încărcarea rapidă este importantă pentru astfel de dispozitive. Încărcarea se face printr-un port USB-C și nu avem parte de încărcare wireless.

Moto G 5G Plus vine cu un ecran surprinzător

Având în vedere faptul că Moto G 5G Plus este un dispozitiv de medie, nu m-aș fi așteptat în mod normal la miracole de la ecranul său. Totuși, deja Motorola m-a surprins cu acel decupaj dublu, iar surprizele nu s-au oprit acolo. Acesta nu este doar un ecran pe format 21:9 cu două orificii pentru camere, ci este și unul cu rată de împrospătare la 90 Hz, dar și compatibil cu standardul HDR10.

Astfel, chiar dacă este un ecran LCD, este unul cu luminozitate mare, care nu are probleme în soare puternic. Mai mult, poți vedea filme de pe Netflix sau clipuri de pe YouTube în HDR pe el, iar rata de împrospătare la 90 Hz asigură o fluiditate crescută în utilizarea de zi cu zi. Telefonul poate fi configurat și la 60 Hz pentru a consuma mai puțină energie și are și un mod care poate schimba între cele două moduri dinamic.

Totuși, din cauză că este un ecran LCD, amprenta a trebuit să fie integrată pe laterală și nu în ecran. Iar faptul că formatul este unul 21:9 va fi util pentru filme de pe Netflix, care sunt înregistrate în format ultra-wide, însă majoritatea clipurilor de pe YouTube sau anumite aplicații care nu pot rula bine pe astfel de formate vor arăta ciudat, sau vor afișa dungi negre sus și jos.

Performanța cipului Snapdragon 765 nu dezamăgește

Se întâmplă ca Moto G 5G Plus să fie primul telefon cu Snapdragon 765 pe care am reușit să rulez benchmark-uri, iar rezultatele sunt încurajatoare. Ceea ce primeai în urmă cu 2-3 ani ca telefon flagship, care, în teorie, ar trebui să funcționeze și astăzi destul de bine, primești acum într-un dispozitiv mid-range, la nivel de performanță.

Benchmarks

  • AnTuTu – 306.860
  • GeekBench 5 – Single-Core: 592 / Multi-Core: 1.905
  • 3DMark Sling Shot Extreme (Vulkan) – 2.802
  • PCMark – 8.317

Fiind însă vorba despre un dispozitiv din 2020, acesta are și alte avantaje, precum un cip pe 7nm mai eficient, care consumă mai puțină energie, compatibilitate cu sisteme de camere multiple, filmare 4K și garanția unui suport software pentru următorii câțiva ani.

Lăsând chiar și rezultatele testelor la o parte și folosind pur și simplu telefonul, Moto G 5G Plus este un dispozitiv care se simte rapid. Desigur, este o combinație între viteza ridicată a procesorului pentru gama mid-range, alături de ecranul 90 Hz care afișează totul mai fluid, dar și faptul că Motorola nu personalizează software-ul într-o manieră agresivă. Desigur, cei 6 GB memorie RAM sunt de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor, telefoanele cu 8, 12 sau 16 GB memorie RAM fiind în continuare construite cu gândul că vor rezista mai mult în timp și vor putea face față și peste câțiva ani în majoritatea cazurilor de utilizare.

Moto G 5G Plus este un telefon de două zile la utilizare moderată

Motorola promite cam două zile de utilizare normală pe Moto G 5G Plus, iar dacă nu te joci prea mult pe telefon, s-ar putea să și atingi această performanță. Ca și în cazul modelului Edge+, testat anterior, motivul pentru care acest dispozitiv oferă o autonomie atât de bună este o combinație a unui display la 90 Hz, cu un procesor eficient și optimizări software bune.

Și dacă rămâi fără baterie, adaptorul din cutie poate încărca rapid telefonul cu câteva zeci de procente în câteva minute. Fiind un adaptor de 20W pentru o baterie de 5.000 mAh, încărcarea completă durează peste o oră.

Software-ul „curat” rămâne un avantaj al modelelor Motorola

Motorola este unul dintre puținii producători care preferă să nu ofere personalizări exagerate asupra sistemului de operare Android, chiar și pe modele care nu fac parte din gama Android One. Astfel, meniurile vor arăta în mare parte așa cum le-a dezvoltat Google pentru Android 10 AOSP, iar singurele mici modificări apar în anumite puncte cheie.

De exemplu, ai deja celebrele Moto Actions, care permit realizarea de scurtături prin gesturi de mișcare, sau fundalul animat în meniul principal. Compania permite utilizatorilor să își personalizeze anumite aspecte vizuale, însă acestea sunt pur opționale și nu îngreunează telefonul în plus.

Mi se pare însă în continuare ciudată integrarea butonului Google Assistant, întrucât acesta nu poate fi personalizat pentru o altă acțiune. Totodată, pe Android 10, este de ajuns să faci o glisare din colțul de jos al ecranului pentru a chema asistentul, deci un buton fizic doar pentru acesta pare puțin exagerat.

Cel mai probabil, acest model va primi actualizare la Android 11 relativ rapid și probabil că va primi și Android 12 înainte să fie scos de pe lista dispozitivelor cu suport tehnic.

Camera foto de pe Moto G 5G Plus este la nivelul „de medie” pe care îl așteptam

Moto G 5G Plus este unul dintre telefoanele echipate cu nu mai puțin de șase camere foto. În afară de una singură, care nu face mare lucru, toate au câte un scop. Totuși, pentru că vorbim despre un telefon mid-range cu 5G, așteptările ar trebui să fie totuși limitate. Motorola pare că s-a concentrat mai degrabă pe dezvoltarea unui telefon cu 5G accesibil, decât pe dezvoltarea unui telefon cu 5G care să facă totul foarte bine.

Astfel, camerele nu sunt obligatoriu un avantaj al telefonului față de altele din această categorie. Nu mă înțelegeți greșit, camerele sunt chiar decente pentru ceea ce livrează, însă utilizarea lor ar putea fi limitată în anumite situații.

În lipsa stabilizării optice, anumite fotografii pot ieși puțin mișcate chiar și în lumină naturală. Apoi, camera ultra-wide captează clar un nivel de detalii mai redus, iar aceasta este nerecomandată în lumină slabă, întrucât apare un zgomot de imagine ridicat, detalii puține și culori șterse. Camera principală beneficiază de un mod nocturn, dar acesta exagerează foarte mult nivleul de lumină al cadrelor. Astfel, uneori poate părea că cerul este albastru noaptea, iar dacă există surse de lumină, acestea creează niște artefacte vizibile în fotografii.

Foto zi

Măcar modul portret funcționează destul de bine și decupează subiectul într-un mod eficient, cel puțin pe camera de pe spate. Camerele de pe față, în schimb sunt decente, dar nu tocmai impresionante. Am observat însă că pe modul portret oferă rezultate mai bune decât fără. În cele din urmă, camera macro nu este tocmai impresionantă. Într-adevăr, te poți apropia mai mult de subiect pentru a focaliza, dar nivelul de detalii este limitat, probabil din cauza rezoluției mai mici.

Foto noapte

Moto G 5G Plus nu va câștiga niciun premiu de performanță la capitolul camere foto, dar are cam tot ce îi trebuie pentru a îți satisface creativitatea de moment. Personal am un telefon cu cameră cu zoom 2X pe care nu o folosesc aproape niciodată, așa că lipsa unei astfel de camere pe acest model nu mi s-a părut deranjantă.

Merită să cumperi un telefon doar pentru conectivitate 5G în 2020?

Poate vi se pare ciudat faptul că am testat un telefon cu 5G, dar nu am vorbit deloc despre această tehnologie. Ei bine, motivul este probabil evident: nu există acoperire 5G în preajma locuinței mele, iar în vreme de pandemie nu pare o idee foarte bună să cauți semnal 5G în centrul aglomerat al Bucureștiului. Acest model integrează doar conectivitate 5G sub-6GHz, adică non-standalone, folosind astfel infrastructura 4G mai veche, alături de antenele noi.

În teorie, ar trebui să primim o viteză mai mare de transfer pe 5G (și în practică, pentru că am testat asta anul trecut și funcționa), dar în realitate, ce va oferi 5G-ul pentru publicul larg va fi posibilitatea de a folosi mai multe dispozitive simultan pe o singură antenă. Astfel, în zone aglomerate vei avea atât acoperire mai bună, cât și viteză mai mare de transfer, decât ai acum pe o rețea 4G. Rețelele de genul mmWave, care vor veni cu adevăratele viteze de transfer de câțiva gigabiți și latența mai mică, vor putea fi folosite doar în anumite locuri, cel mai probabil în interioare, întrucât vor avea acoperire mai slabă. Acelea nu vor funcționa însă decât pe modelele premium, care au hardware-ul necesar. Variantele de smartphone-uri cu 5G ieftine de acum nu vor fi compatibile.

Merită însă să cumperi un telefon 5G pentru promisiunea de performanță crescută în viitor? Depinde de buget, de cât de mult dorești să ții telefonul și cât de mult contează pentru tine viteza de transfer, chiar și dacă este vorba despre cazuri izolate. Vor mai trece probabil 2-3 ani până când rețelele 5G vor deveni relevante în România. Astfel, alegerea unui telefon doar pentru 5G în 2020 nu pare tocmai inspirată. Iar producătorii știu asta, și de aceea încearcă să integreze pe telefoanele lor 5G și alte avantaje care să le diferențieze de modelele lor cu 4G de pe piață.

Moto G 5G Plus poate fi recomandat doar din prisma unui dispozitiv cu procesor decent pentru majoritatea cazurilor de utilizare, cu un ecran la 90 Hz și autonomie peste medie, la un preț la care care alte modele nu vin cu aceleași avantaje. Dar 5G-ul pare acum cel mai neimportant avantaj al lui, având în vedere expansiunea lentă a rețelelor de acest gen de la noi din țară. De anul viitor însă nu va trebui să ne mai facem griji, întrucât probabil că majoritatea telefoanelor vor avea 5G, modelele 4G urmând a deveni minoritare.

Părţi pozitive

+ Performanță foarte bună pentru acest segment de preț
+ Un display surprinzător pe format 21:9, refresh rate de 90 Hz și compatibilitate HDR10
+ Autonomie peste medie
+ Software fără personalizări excesive
+ Vine cu husă și încărcător rapid în pachet

Părţi negative

- Construcție din plastic
- Are multe camere, dar numai câteva sunt cu adevărat utile
- Butonul Google Assistant nu poate fi reconfigurat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult