Motorola a prezentat noutățile pentru 2024 la Belgrad. Primele impresii despre Edge 50 Ultra, Edge 50 Fusion și căștile Moto Buds+

22.04.2024
Motorola a prezentat noutățile pentru 2024 la Belgrad. Primele impresii despre Edge 50 Ultra, Edge 50 Fusion și căștile Moto Buds+

Motorola a programat lansarea gamei noi de smartphones Edge 50 pentru săptămâna trecută, aceasta fiind acompaniată de un eveniment organizat în Belgrad, capitala țării vecine Serbia, în cadrul căruia am avut ocazia să luăm un prim contact cu noile modele ale producătorului. Având în vedere că Motorola Edge 50 Pro poposise deja în redacția Go4IT, ne-am concentrat pe noile Motorola Edge 50 Ultra și Motorola Edge 50 Fusion, flagship-ul companiei pentru 2024, respectiv telefonul accesibil din această nouă gamă.

Motorola Edge 50 Ultra

După cum spuneam mai sus, acesta este modelul pe care Motorola îl propune drept veritabil flagship pentru acest an, majoritatea specificațiilor acestuia susținând această teorie. În primul rând, avem parte de o construcție premium, cu materiale de calitate precum rama metalică de aluminiu sau spatele construit din lemn sau piele vegană, în funcție de culoarea aleasă. Calitatea construcției este validată și de certificarea IP68 în ceea ce privește rezistența la apă și praf.

Apoi, ecranul curbat cu diagonala de 6,7 inci, acoperit de Gorilla Glass Victus, propune un panel POLED de calitate, cu rezoluție SuperHD (2712×1220), rată de refresh de 144 Hz, certificare HDR10+, capabil să atingă o luminozitate maximă de 2500 de niți. Modelele Edge 50 Ultra ce vor fi comercializate în România vor beneficia de 16 GB de memorie RAM, complementați de o stocare generoasă de nu mai puțin de 1 TB, aceasta fiind rapidă, de tip UFS 4.0.

Motorola Edge 50 Ultra
Foto: Motorola Edge 50 Ultra

Fiind vorba despre un model ce-și atribuie titulatura de flagship, nici sistemul de camere nu ar trebui sa dezamăgească, acesta fiind format dintr-un senzor principal de 50 MP, cu Laser Auto Focus și stabilizare optică, un senzor telephoto periscopic de 64 MP, capabil de zoom 3x și stabilizare optică, și unul ultra-wide de 50 MP. Până și camera selfie oferă un senzor de 50 MP, telefonul fiind capabil să filmeze în rezoluție 4K și 60fps atât pe camera principală, cât și pe cea selfie.

Și în privința bateriei lucrurile stau de la bine în sus, cu o capacitate maximă de 4500 mAh, secondată de abilitatea de încărcare ultra-rapidă la 125W prin fir sau 50W wireless. Astfel, folosind încărcătorul inclus în pachet, puteți încărca complet Motorola Edge 50 Ultra în 15-20 de minute. Modelul dispune și de reverse wireless charging, oferind posibilitatea de a încărca dispozitive compatibile la 10W.

Motorola Edge 50 Ultra
Foto: Motorola Edge 50 Ultra

Poate singura componentă care nu este de top în configurația aleasă pentru Edge 50 Ultra este procesorul principal, Motorola optând pentru Snapdragon 8s Gen 3, o versiune mai accesibilă, dar și mai puțin puternică, a cipului de top oferit de Qualcomm. Acesta ar trebui totuși să livreze o experiență fluentă, fără mari compromisuri, performanța acestuia fiind plasată undeva între variantele 8 Gen 2 și 8 Gen 3.

De departe însă cea mai plăcută surpriză legată de Motorola Edge 50 Ultra este prețul la care acesta va fi disponibil, din luna iunie, pe piața din România: 3999 lei. Astfel, modelul flagship de la Motorola costă cu aproximativ 2000 de lei mai puțin decât ofertele similare ale altor companii, are specificații comparabile, cu avantajul de a include o cantitate mai generoasă de memorie RAM, precum și stocare de 1 TB, mai mult decât suficientă pentru orice scenariu de utilizare.

Motorola Edge 50 Ultra
Foto: Motorola Edge 50 Ultra

Motorola Edge 50 Fusion

Eram obișnuiți ca modelele Fusion de la Motorola să fie plasate undeva prin gama mid-range-high, cu specificații înalte, dar nu tocmai de top, în încercarea de a oferi alternative mai ieftine, dar performante, la flagship-urile din ultimii ani. Ei bine, pentru familia Edge 50, Motorola a schimbat foaia, modelul Edge 50 Fusion ocupând mai degrabă locul fostelor modele Neo, cel de intrare în această gamă.

La o prima vedere însă, n-ai spune că Motorola Edge 50 Fusion este un model ieftin. Din nou avem parte de o construcție solidă, cu protecție la apă și praf certificată IP68, și ecran acoperit de Gorilla Glass, după cum Motorola a promis pentru toate modelele sale din 2024. Modelul de culoare violetă are o textură plăcută la atingere de piele vegană pe spate, aspectul acesteia lăsând impresia, mai degraba, de hârtie colorată.

Motorola Edge 50 Fusion
Foto: Motorola Edge 50 Fusion

Panoul folosit este tot unul POLED cu diagonala de 6,7 inci, cu o rată de refresh de 144 Hz, rezoluție FullHD+ (2400×1080) și o luminozitate maximă de 1600 de niți. În ciuda faptului că avem de-a face cu un model de intrare în gamă, Motorola a optat și de această dată pentru o cantitate generoasa de memorie RAM – 12 GB –, acompaniata de o stocare de 512 GB. Față de modelul de top, aceasta stocare este de tip UFS 2.2, ceva mai lentă. De asemenea, s-a recurs la un procesor Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2, ce oferă un nivel de performanță mulțumitor pentru gama de preț din care face parte Edge 50 Fusion.

Nici sistemul de camere nu este deloc rău pentru un model de intrare în gamă, cu un senzor principal de 50 MP Sony, cu stabilizare optică, dublat de o cameră ultra-wide cu senzor de 13MP și unghi de vizualizare de 120 de grade. Telefonul este astfel capabil să filmeze 4K, la 30 de cadre pe secundă, sau 1080p, la până la 120 de cadre pe secundă. Camera selfie folosește un senzor de 32 MP.

Motorola Edge 50 Fusion
Foto: Motorola Edge 50 Fusion

Motorola Edge 50 Fusion dispune de difuzoare stereo, însă nu include un conector de tip jack audio de 3,5mm. În schimb, bateria are o capacitate generoasă de 5000 mAh și poate fi încărcată rapid la 68W, grație încărcătorului inclus în pachet.

Iar prețul este unul cât se poate de corect pentru acest nivel de dotări, având în vedere certificarea IP68, cantitatea de memorie RAM și stocarea extinsă: Motorola Edge 50 Fusion va fi disponibil în România, din luna mai 2024, la 1799 lei. Iar înclinația celor de la Motorola spre reduceri este binecunoscută, existând șanse să puteți găsi noul Fusion, peste câteva luni, la prețuri și mai atractive.

Motorola Edge 50 Fusion
Foto: Motorola Edge 50 Fusion

Moto Buds+

Pe lângă noile telefoane Edge 50, Motorola s-a folosit de acest eveniment pentru a anunța și noile căști in-ear true wireless Moto Buds și Moto Buds+. Din păcate, în cadrul prezentării de la Belgrad nu era expus decât modelul Moto Buds+, în doua variante de culoare: alb-crem și negru.

Pentru acest model, Motorola a scos la înaintare cam toate atributele la care publicul s-ar putea aștepta de un astfel de model premium: colaborarea cu un producător cunoscut de echipamente audio (Bose, în acest caz), suportul pentru anularea activă de zgomot (ANC), pentru formatele audio Hi-Res, încărcarea wireless, dar și o caracteristică mai exotică. Este vorba despre Dolby Head Tracking, care ar fi capabil să ofere o redare spațializată, tridimensională a sunetului, în funcție de anumiți factori, atunci când căștile sunt conectate la un telefon cu suport pentru Dobly Atmos. Având în vedere că Dolby Atmos este prima opțiune pe care o dezactivez atunci când ascult muzică pe un astfel de telefon, pentru a nu afecta calitatea de redare și mixurile originale ale melodiilor, cred că putem cataloga acest Dolby Head Tracking drept o opțiune „numai bună de menționat pe cutia produsului”, care nu aduce însă vreun avantaj palpabil în practică.

Moto Buds+
Foto: Moto Buds+

Totuși, testul suprem în cazul unui echipament audio este cel al audiției, iar Moto Buds+ nu au dezamăgit la acest capitol. Sunetul pare plin, ridicat ca volum, cu un bass care reușește să iasă în evidență. Iar la prețul de 699 lei, s-ar putea ca Moto Buds+ să iasă în evidență drept un „best buy” în categoria de căști in-ear true wireless cu pretenții.

Personal, sunt foarte interesat și de modelul Moto Buds fără sufixul „+”, acesta nefiind însă prezent în cadrul acestui eveniment. Dacă va oferi o calitate audio comparabilă cu modelul Plus, cuplată cu suportul deja confirmat pentru ANC și Hi-Res Audio, Moto Buds s-ar putea transforma într-un veritabil hit de piață, mai ales la prețul recomandat de 299 lei.

Moto Buds+
Foto: Moto Buds+
Urmărește Go4IT.ro pe Google News