Motorola Edge review: display premium pe un telefon 5G de medie

24.08.2020
Motorola Edge review: display premium pe un telefon 5G de medie

Motorola Edge+ a fost un telefon balansat, care oferă specificații și performanță de top într-un pachet premium. Nu foarte mulți dintre cei care sunt în căutarea unui telefon de calitate au însă 1.000 de euro sau mai mult de cheltuit pe unul. Anul acesta, prețurile dispozitivelor high-end au crescut în special din cauza integrării tehnologiei 5G.  Așa au au apărut foarte multe alternative mid-range care sunt „aproape” telefoane de top, cu mici compromisuri, în principal la capitolul performanță. Așa este și Motorola Edge (fără plus), care oferă aproape totul de pe Edge+, dar… puțin diferit.

Motorola Edge este un model aproape la fel de bine construit precum alternativa premium Edge+

Este evident încă din primul moment în care scoți Motorola Edge din cutie că brandul american a încercat să păstreze cât mai multe similarități între acesta și varianta Edge+. Ecranul este foarte similar în design și este aproape identic în performanță, fiind livrat cu aceeași curbură pronunțată pe margini. Apoi, construcția telefonului este extrem de similară, cu o ramă care se dovedește a fi metalică, dar cu un spate din păcate din plastic. Bine, spun din păcate pentru că acesta se va zgâria mai ușor, însă poate fi un avantaj, întrucât plasticul nu se sparge la fel de ușor ca sticla.

Se vede imediat însă că va exista o diferență la nivelul calității foto între Motorola Edge și Edge+. Acest model are trei camere, însă toate sunt aproape la nivel cu capacul de pe spate. Curios însă pentru un telefon de medie este prezența unui senzor 3D TOF, pe care ne așteptăm de obicei să îl găsim pe modele scumpe. Din fericire, nu avem de a face cu o cameră macro sau una de adâncime, care ar fi practic inutile.

Motorola Edge back

Chiar dacă la prima vedere cele două telefoane ar putea părea identice, Motorola a mai schimbat câteva lucruri. De exemplu, culoarea de pe spate reflectă culorile curcubeului, renunțând la aspectul mai sobru al modelului Edge+. De asemenea, jack-ul de căști de 3,5 mm (da, încă există telefoane cu așa ceva), a fost mutat din partea de sus în partea de jos. Iar acest lucru este un avantaj, pentru că dacă ai căști conectate, poți scoate telefonul din buzunar într-o poziție naturală, gata de utilizare.

Butoanele power și volum sunt la fel de mici și subțiri pe rama metalică precum pe modelul Edge+, iar butonul power este ușor de identificat, fiind puțin texturat. Spuneam de modelul Edge însă că este un telefon „bărbătesc”, în principal pentru că era un telefon mare și greu. Ei bine, Edge „standard” nu îmi conferă această impresie. În primul rând datorită culorilor care se reflectă în lumină, dar în special pentru că este un telefon semnificativ mai ușor. Asta pentru că sticla de pe spatele lui Edge+ și modulul de cameră de dimensiuni mari sunt mult mai grele.

Și modelul Edge vine însă cu tot ce ai nevoie în pachet, de la căști cu jack de 3,5mm la un încărcător rapid de 18W și până la o husă de protecție. În cazul lui Edge+, husa este puțin mai închisă la culoare și va proteja capacul de pe spate. Marginile ecranului curbat sunt de asemenea protejate bine de această husă, însă ca orice astfel de accesoriu inclus în pachet, probabil că ar fi o idee bună să nu scăpați telefonul pe jos nici măcar „protejat”. Din fericire, fiind mai îngust decât un telefon obișnuit, este mai ușor de prins. Din păcate, forma lui înaltă face accesarea unor butoane din partea de sus a ecranului foarte complicată.

Motorola Edge front center

Ecran premium pe telefon mid-range

Personal, nu am văzut nicio diferență notabilă între ecranul de pe Edge și cel de pe Edge+. Poate că pare mai puțin luminos la o privire rapidă, dar neavând cele două modele unul lângă celălalt este greu de spus. În rest, ambele sunt OLED de 6,7”, ambele afișează rezoluție Full HD+ la 90 Hz și ambele sunt compatibile cu tehnologia HDR10. Poate că diferența ar fi că varianta premium este compatibilă cu HDR10+, o tehnologie puțin mai nouă de afișare a conținutului de acest gen.

Curbura extremă este însă deranjantă în utilizare de cele mai multe ori, dar există opțiuni de a opri prelungirea interfeței aplicațiilor pe margini. Astfel, ecranul funcționează într-un raport de aspect de 21:9, chiar dacă el este de fapt pe format 19,5:9. Camera foto din colțul stânga-sus este deja obișnuită pentru telefoanele din 2020.

Motorola Edge side left

Probabil că acest ecran este unul dintre cele mai „premium” lucruri la acest model. Calitatea imaginii este foarte bună, culorile sunt configurate din fabrică pe modul „saturat”, dar există și opțiune de afișare „natural”, iar fluiditatea animațiilor la 90 Hz este de ajuns pentru a simți un upgrade semnificativ față de un telefon cu ecran la 60 Hz. Ba chiar și wallpaper-ul animat cu valuri a rămas identic și pe Edge standard.

Chiar dacă procesorul este de medie, performanța oferită este excelentă

Performanța ar putea fi diferența cea mai mare față de varianta de top, dar adevărul este că în utilizare diferențele sunt insesizabile. Da, unul vine cu un chipset Snapdragon 865, iar celălalt cu Snapdragon 765, dar până și procesoarele de medie au ajuns destul de puternice pentru a putea oferi o experiență de utilizare confortabilă de utilizare pe platforma Android.

Nici măcar faptul că vine cu „doar” 6 GB memorie RAM nu pare să afecteze performanța într-un mod sau altul. Asta pentru că spre diferență de alți producători de telefoane cu Android, Motorola preferă să nu personalizeze agresiv interfața. Sistemul de operare este aproape 100% curat, fiind preinstalate doar aplicațiile Google și aplicația Moto Actions, plus aplicația de cameră personalizată de companie.

Motorola Edge bottom

Testele sintetice de performanță sunt în limitele obișnuite, cu un scor de aproximativ 300.000 în AnTuTu, ceva ce am observat și pe alte modele echipate cu Snapdragon 765.

Benchmarks

  • AnTuTu – 306.656
  • GeekBench – Single-Core: 585 / Multi-Core: 1.747
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan: 2.799
  • PCMark: 8.715

Motorola Edge este doar „așa și așa” la capitolul autonomie

Când vine vorba despre autonomie, Motorola Edge reușește, la fel ca „fratele” său mai mare, să ofere o experiență balansată. Pe modul de afișare la 90 Hz poți atinge o zi și jumătate, sau chiar două de utilizare în condiții obișnuite cu 6-7 ore de utilizare cu ecranul aprins. Nu este grozav, dar nici rău. Încărcarea este relativ lentă dacă o comparăm cu ceea ce oferă concurența din piață. Acumulatorul se încarcă de la 0 la aproape 100% în peste două ore.

Motorola păstrează sistemul Android „curat”

Sunt puține lucruri de spus despre software-ul lui Motorola Edge, în special pentru că vorbim despre un Android „curat”. Da, există acele Moto Actions pe care le poți activa sau dezactiva pentru a folosi gesturi de mișcare sau atingere pentru diverse funcții. În general însă, interfața este exact așa cum a realizat-o Google.

Motorola se laudă și cu posibilitatea de a personaliza interfața, dacă dorești, dar probabil că cei care apreciază un Android „curat” îl vor păstra așa. În teorie, acest model ar trebui să primească doi ani de actualizări, iar fiind inclus în gama superioară „Edge”, iar actualizările ar trebui să vină mai repede pe acesta și pe Edge+.

Motorola Edge screen bottom

Camera foto a lui Motorola Edge nu este la nivelul așteptărilor

Și dacă doar la construcția capacului de pe spate am identificat modificări importante față de Motorola Edge+, la capitolul cameră foto se va vedea o diferență majoră. Faptul că spatele telefonului are obiective aproape perfect integrate la nivelul capacului din spate dezvăluie un detaliu foarte important: sistemul de camere nu include stabilizare optică pe niciunul dintre senzori. Astfel, fotografiile în anumite situații vor fi mai greu de realizat.

Sistemul de camere este compus din trei camere foto cu trei obiective distincte și un senzor 3D TOF. Acesta din urmă este folosit doar la realizarea fotografiilor de tip portret, însă celelalte sunt de sine stătătoare și oferă câte o perspectivă diferită: ultra-wide, wide și zoom 2x. Să fiu sincer, mă așteptam la camere ceva mai calitative. În primul rând pentru că modelul Edge+ are o cameră destul de performantă, iar apoi pentru că Motorola avea experiență în ultima vreme în domeniul camerelor de telefoane mid-range datorită seriei Motorola One de anul trecut.

Motorola Edge camera

Dar din păcate, camerele nu sunt nici măcar printre cele mai performante din gama mid-range. Camera ultra-wide este utilă în principal ziua, întrucât noaptea imaginile sunt foarte zgomotoase și fără detalii. Din acest motiv, modul nocturn este posibil doar pe camera principală. Totuși, nici în lumină puternică, nivelul de detalii de pe camera ultra-wide nu este impresionant, la marginile imaginii fiind captate foarte puține detalii.

Foto zi

Camera principală pare să expună corect în majoritatea timpului, dar procesarea software este cam agresivă și introduce foarte mult sharpness. Astfel, detaliile fine sunt exagerate. Acest lucru este însă evident mai degrabă pe un ecran mare, de computer, nu obligatoriu pe un ecran de telefon, iar dacă social media este destinația fotografiilor, acel sharpness în plus este chiar preferat, pentru a păstra din definiția imaginii. Contează mult ce vrei să faci cu fotografiile. Spuneam însă că Night Mode merge doar pe camera principală, iar acesta nu este însă grozav. Pentru că stabilizarea optică lipsește, majoritatea fotografiilor cu night mode ies puțin mișcate, iar focalizarea în lumină slabă nu este tot timpul reușită.

În cele din urmă, camera cu zoom 2x pare să nu stea foarte bine la capitolul focalizare. Cadrele care ies focalizate sunt însă decente, nu impresionante. Și aici se simte lipsa stabilizării, imaginile fiind ușor mișcate chiar și pe timp de zi. Noaptea însă, camera nu dispune de night mode, iar zgomotul de imagine face cadrele inutilizabile. În galeria de mai jos am folosit exclusiv fotografii cu camera principală pe night mode.

Foto noapte

Poate că anumite probleme mai mici ale camerei de pe Motorola Edge ar putea fi rezolvate printr-un update de software. Măcar la nivelul procesării fotografiilor am putea vedea îmbunătățiri. În rest, camerele acestui model sunt doar… OK pentru un telefon de medie.

Motorola Edge este un telefon pentru cei care vor un display de top și pot face compromisuri la alte capitole

Dar pentru cine este totuși Motorola Edge? Aparent pentru utilizatorul care vrea un aspect premium și un ecran de calitate, care este dispus să facă compromisuri. Există telefoane echipate cu componente similare cu prețuri cu 100-150 sau chiar 200 euro mai mici. Dar acelea nu vin cu un ecran curbat la 90 Hz și nici nu arată ca un telefon semnificativ mai scump.

Dacă ecranul este important în decizia de achiziție mai mult decât procesorul sau camera, nu sunt multe motive să ignori Edge și să alegi în schimb Edge+. De fapt procesorul mai puțin performant nu este deloc o problemă decât pentru cei care vor cea mai înaltă performanță în jocuri, sau care vor să editeze rapid clipuri 4K pe mobil. Pentru activitățile obișnuite de utilizare zilnică, cele două telefoane ar trebui să se comporte în mare parte identic.

Problema celor de la Motorola în acest caz este însă faptul că există concurență serioasă pe acest segment, mai ales în zona asta de preț. Avantajul devine astfel software-ul Android „curat”, care este din ce în ce mai greu de găsit pe dispozitive non-Pixel.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult