Multe smartphone-uri, puţine opţiuni

Multe smartphone-uri, puţine opţiuni

Dacă eşti un tip pretenţios şi vrei un telefon care să fie cât mai bun la cât mai multe capitole, trebuie să-ţi adresezi o singură întrebare: Apple sau Samsung? Din păcate.

Galaxy S6, aşa cum arată şi amplul review Go4it, este mai mult decât un smartphone excelent. Este reconfirmarea faptului că Samsung este singurul rival al Apple. Şi nu mă refer doar la vânzări şi alte cifre de piaţă, ci la calitatea dispozitivelor. Nu spun că sunt perfecte, nici smartphone-urile Samsung, nici cele Apple. Se găsesc destule exemple de probleme care n-ar trebui să existe la telefoane de acest calibru şi preţ. Dar, per ansamblu, niciun alt producător nu este capabil în acest moment să ofere un nivel general de satisfacţie asemănător cu ceea pot oferi Apple şi Samsung.

Probabil v-aţi plictisit să auziţi mereu aceleaşi nume. Însă ar trebui să vă obişnuiţi cu ideea că nu se va schimba nimic în viitorul apropiat. Nu are cine să schimbe ceva.

Galaxy S6

Cine s-ar putea lupta în acest moment cu Samsung, în afară de Apple? HTC? Cu un al treilea One care dezamăgeşte previzibil din mai multe puncte de vedere decât satisface? Sony, care nu se ştie dacă vor mai produce smartphone-uri mult timp? LG? Huawei, Xiaomi sau alţi pretender-i? Poate, dar nu acum.

În ciuda aparenţelor şi a luptei surde dintre fanii orbi ai celor două tabere, între Samsung şi Apple nu există o concurenţă adevărată. Nici nu ar putea fi, câtă vreme vorbim de sisteme diferite, care contează cel puţin la fel de mult în alegerea utilizatorilor ca telefonul în sine. Concurenţa adevărată se duce la nivel de software şi ecosistem, între Android şi iOS. Toată lupta aparentă dintre cele două branduri se poartă cu armele imaginii şi ale comunicării – un alt capitol la care cei doi nu au rival.

iPhone 6

Iar ecartul dintre Apple şi Samsung, pe de o parte, şi restul lumii pe de altă parte, este mai mare ca niciodată. Şi, după cum stă treaba cu iPhone 6 şi Galaxy S6, două smartphone-uri excelente venite exact la momentul în care era mai multă nevoie de ele, diferenţa dintre cei doi şi restul lumii creşte în continuare.

Din păcate. Din păcate, pentru că lipsa concurenţei afectează negativ piaţa şi utilizatorul. Din păcate, pentru că producătorii cu vechime sunt pe o pantă descendentă, iar cei care cresc se concentrează pe alte segmente de produs şi de preţ. Din păcate, pentru că nu există o concurenţă reală la nivelul preţului de vânzare. Din păcate, pentru că cei care se văd detaşaţi în vârful lanţului trofic au tendinţa de a se lăsa pe tânjeală şi „a da rasol”.

Din păcate pentru toată lumea, mai puţin pentru ei, dar meritat. Realmente meritat. Simplist spus, au crescut constant, în timp ce alţi producători de renume au bătut pasul pe loc (în cel mai bun caz). Samsung şi Apple îşi merită din plin locurile fruntaşe. Şi aşa cum îi criticăm de multe ori, merită şi laudele noastre când este cazul. Iar acum este cazul. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News