Samsung Galaxy S6 review

Samsung Galaxy S6 review
Prezentare, construcţie, design, ergonomie

Lansat la începutul acestei luni împreună cu mai curbata şi mai scumpa versiune Edge, Galaxy S6 este un telefon extrem de important pentru Samsung. La fel ca orice alt vârf de gamă al oricărui alt producător cu greutate, acesta ar fi trebuit oricum să răspundă unor exigenţe ridicate, însă Galaxy S6 are şi extrem de dificila misiune de a reabilita imaginea Samsung şi de a reînvia gloria vremurilor în care telefoanele din gama Galaxy S erau aşteptate cu nerăbdare şi dorite de toată lumea.

Prezentare, construcţie, design, ergonomie

Deoarece vânzările vârfului de gamă de anul trecut au fost mai slabe decât cele ale modelului Galaxy S4, care la rândul lui s-a vândut mai prost decât predecesorul său, era destul de clar că gama Galaxy S are nevoie de o actualizare semnificativă. Zvonit încă din luna noiembrie a anului trecut, Project Zero este cea mai mare actualizare a gamei de vârf Samsung de la modelul Galaxy S III încoace, şi acum trebuie să vedem cât de bine şi-au făcut sud-coreenii temele.

Indiferent de cât de mult ar vrea să schimbe un produs celebru, o companie trebuie să ţină cont de imaginea pe care a creat-o până în acest moment. Dacă am avea în faţă doar un desen tehnic al carcasei noului Galaxy S6, am putea crede că Samsung nu a schimbat prea multe deoarece o bună parte dintre elementele de design familiare au rămas neatinse. Carcasa a păstrat colţurile amplu rotunjite şi marginile orizontale uşor curbate, iar restul de detalii mai mărunte, cum ar fi butonul oval Home, butoanele capacitive cu iluminare, grila argintie cu un singur rând de perforaţii a căştii sau fantele circulare vizibile ale senzorilor frontali sunt încă prezente.

Samsung Galaxy S6: elemente cunoscute pe o carcasă nouă

Din acest punct de vedere, Galaxy S6 îşi păstrează identitatea, o singură privire aruncată pe furiş fiind suficientă pentru a ne lămuri că avem de-a face cu un telefon Samsung. Atunci când vom atinge însă produsul, schimbarea va deveni vizibilă şi extrem de plăcută deoarece producătorul a ales de data aceasta materiale mai atractive.

Carcasa este înconjurată de o ramă continuă fabricată din aluminiu care este discret întreruptă doar de cei patru izolatori care separă antenele externe. Acest element structural are un profil semicircular, forma lui fiind uşor alterată doar de marginile laterale puţin scobite care reduc puţin din lăţimea carcasei. Acest truc de design a mai fost remarcat la Galaxy Note 4 sau Galaxy Alpha, însă de data aceasta scobiturile sunt mai discrete.

Samsung Galaxy S6: aluminiu şi sticlă

Rama din aluminiu are un finisaj semimat, marginile acesteia fiind decorate suplimentar de două benzi teşite extrem de fine care au un finisaj lucios. Cele trei butoane sunt fabricate din acelaşi material, acestea având dimensiuni reduse şi fiind bine camuflate, fără a fi însă şi greu de găsit.

Samsung Galaxy S6: butoane mici dar uşor de găsit

Trecând peste elementele familiare susmenţionate, partea frontală se remarcă prin rama ceva mai îngustă a ecranului şi marginile rotunjite ale stratului protector Gorilla Glass 4.  Spre deosebire de Galaxy Note 4, aceasta curbură nu este însă proeminentă şi are mai degrabă rolul de a îmbina perfect părţile din sticlă cu cele din metal.

Capacul posterior detaşabil al telefoanelor Galaxy S a fost una dintre ţintele preferate ale detractorilor Samsung, şi, din păcate aceştia cam aveau dreptate. Odată întors pe cealaltă parte, Galaxy S6 va surprinde cu o parte posterioară perfect plată acoperită de aceeaşi sticlă cu margini curbate care înveleşte şi partea frontală. Sub acest strat protector este amplasată o folie din material colorat, aceasta permiţând apariţia unor irizaţii plăcute în lumina puternică.

Samsung Galaxy S6: spatele acoperit cu sticlă nu mai este detaşabil

Din păcate, această zona este cea care găzduieşte şi cel mai urât element al noii carcase. Începând cu Galaxy S II şi Galaxy Note II, toate telefoanele importante de la Samsung au avut o cameră foto proeminentă, însă Galaxy S6 este ghinionistul care a primit cea mai urâtă implementare. Nu doar că aceasta contrastează flagrant cu partea posterioară perfect plată, însă şi forma agresivă a muchiilor o face să arate ca un element suplimentar care a fost gândit separat şi lipit în ultima secundă cu adeziv.

Trecând însă peste această ultimă observaţie, Galaxy S6 rămâne cel mai frumos telefon făcut vreodată de Samsung. Nu doar arătos, Galaxy S6 este şi foarte atractiv din punct de vedere constructiv deoarece materialele nu mai sunt dezarmant de banale, carcasa este mai subţire şi mai uşoară, structura de rezistentă este rigidă iar asamblarea este foarte bună.

Samsung Galaxy S6: o carcasă cu o grosime de 6,8 milimetri

Din păcate, designerii Samsung au aruncat la coş câteva caracteristici apreciate: bateria detaşabilă, slotul MicroSD şi protecţia la praf sau apă a predecesorului Galaxy S5. În funcţie de preferinţe şi necesităţi, aceste aspecte vă vor afecta mai mult sau mai puţin, însă în mod cert vor exista câţiva potenţiali cumpărători dezamăgiţi. Din păcate, abandonarea primelor două componente a devenit din ce în ce mai frecventă în ultimii ani, utilizatorii având la dispoziţie tot mai puţine alegeri, iar carcasa ermetică mai este oferită în segmentul superior doar de către Sony.

Un alt dezavantaj inerent este fragilitatea sporită a carcasei. Vechile carcase din material plastic nu ar fi câştigat în mod cert vreun concurs de frumuseţe, însă acestea erau rezistente la torsiuni sau şocuri şi relativ ieftin de înlocuit. Fabricat din aluminiu şi sticlă, Galaxy S6 va fi probabil mai sensibil la lovituri deoarece aluminiul se poate îndoi iar sticla se poate sparge, ceea ce este o problemă dacă ţinem cont şi de faptul că noile materiale sunt cam alunecoase.

Nu în ultimul rând, cumpărătorii vor trebui să se aştepte la glumele care vor sugera mai mult sau mai puţin discret similitudinile cu designul iPhone 6. Nu îi pot acuza direct pe cei de la Samsung de plagiat deoarece ideile de design au devenit atât de convergente în ultimii ani încât practic fiecare pare să preia ceva de la altcineva, însă în condiţiile în care imaginea companiei a avut oricum de suferit de-a lungul anilor, designerii companiei ar fi trebuit să fie mai atenţi deoarece un nou conflict cu Apple ar fi ultimul lucru de care ar avea nevoie sud-coreenii în acest moment.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Galaxy S6 nu este primul membru al gamei de vârf Samsung care foloseşte un ecran Quad HD, această onoare revenindu-i modelului Galaxy S5 LTE-A de anul trecut. Deoarece acesta din urmă a fost însă disponibil doar în Coreea de Sud, puţini au reuşit să-l vadă sau să-l procure pe căi ocolitoare, iar implementarea QHD poate fi considerată totuşi o premieră pentru restul lumii.

Samsung a păstrat diagonala de 5,1” a modelului anterior, această iniţiativă fiind binevenită în condiţiile în care alţi producători uită că un model de vârf de interes general ar trebui să păstreze totuşi nişte dimensiuni rezonabile. Rezoluţia de 2560 x 1440 pixeli implementată pe un ecran de 5,1” urcă densitatea la o impresionantă valoare de 577 ppi, ecranul având o claritate excepţională. La această densitate, singura soluţie tehnologică posibilă pentru fabricarea unui panou AMOLED rămâne aranjamentul PenTile de tip Diamond, însă cei care nu agreează această structură a matricei de subpixeli pot sta liniştiţi deoarece artefactele inerente ale acesteia sunt imposibil de văzut cu ochiul liber.

Samsung Galaxy S6: ecran AMOLED cu densitate de 577 ppi

Tehnologia AMOLED a făcut un progres remarcabil în ultimii ani, iar ecranele modelelor anterioare precum Galaxy S5 sau Galaxy Note 4 au strălucit. Uşor de ghicit, Galaxy S6 nu îşi face predecesorii de râs. Ecranul AMOLED oferit de Samsung oferă un nivel de negru şi un contrast perfect, aceste caracteristici fiind valabile de altfel pentru ecranele AMOLED prin însăşi natura lor. Luminozitatea ecranului este foarte bună, iar modul de ajustare automată beneficiază de un spor impresionant care urcă strălucirea mult mai sus.

Acurateţea coloristică este foarte bună, însă aceasta depinde de modul de calibrare pe care-l veţi alege. Ca şi până acum, Samsung oferă patru profiluri de culoare cu un comportament diferit. În mod normal, telefonul foloseşte profilul dinamic Adaptive, însă acesta are tendinţa să folosească o calibrare rece cu tente albăstrui-verzui care nu va fi pe placul celor ahtiaţi după calitate. Modul AMOLED Cinema este cea mai proastă alegere posibilă, acesta exagerând contrastul şi saturaţia cu preţul distrugerii nuanţelor fine. Cei care doresc însă un ecran cu adevărat bun au la dispoziţie AMOLED Photo şi Basic, acestea folosind o calibrare caldă şi oferind o accentuare discretă a saturaţiei culorilor, respectiv nuanţe naturale plăcute.

Samsung Galaxy S6: un ecran impresionant

Singurul aspect mai puţin impresionant este lizibilitatea în lumina solară. Deşi ecranul oferă o luminozitate extrem de ridicată atunci când este folosit în lumina puternică, prestaţia poate fi considerată doar mulţumitoare.

Procesorul Exynos 7410, primul membru al familiei Exynos 7 Octa, a fost un produs performant care a luptat cot la cot la Qualcomm Snapdragon 805 şi a reuşit să-l şi depăşească în anumite situaţii. Deşi noul Exynos 7420 pare doar o versiune uşor îmbunătăţită a vechiului model, acesta ascunde de fapt suficiente modificări pentru a se depărta vizibil de părintele său. Noul cip Exynos foloseşte aceeaşi arhitectură big.LITTLE cu patru nuclee ARM Cortex-A57 şi patru nuclee ARM Cortex-A53, însă frecvenţele acestora au fost urcate acum la 2,1, respectiv 1,5 GHz. Nu acest spor de frecvenţe este însă modificarea care contează cu adevărat.

Exynos 7420 foloseşte acum o interfaţă dual-channel cu bus pe 64 de biţi pentru memoria RAM, îmbunătăţire care dublează ratele de transfer ale versiunii anterioare, şi este fabricat într-un proces pe 14 nanometri, ceea ce-i permite să aibă o eficienţă energetică mai bună şi să poată folosi mai des frecvenţele maxime de tact. Totodată, Samsung a mai adăugat două nuclee grafice de procesare la cele şase folosite anterior de Exynos 7410, soluţia ARM Mali-760 MP8 funcţionând în plus şi la o frecvenţă de tact mărită cu circa zece procente.

După cum se observă din rezultatele testelor ataşate mai sus, Samsung Exynos 7420 este cea mai puternică platformă hardware disponibilă în acest moment în lumea telefoanelor Android. Cu un CPU şi un GPU impresionant de rapide, o lăţime de memorie sporită, un proces tehnologic superior şi o compatibilitate deplină cu arhitectura pe 64 de biţi din Android 5.0, noul cip depăşeşte vârful de gamă Snapdragon 810 al rivalilor de la Qualcomm în majoritatea testelor şi nici nu suferă de încălzirea excesivă a acestuia. Trebuie subliniat că procesorul este şi el sensibil la throttle din cauza temperatorii, la fel ca Snapdragon 810, însă într-o mai mică măsură.

Un alt avantaj tehnologic al telefonului este memoria internă UFS 2.0. Anunţată cu puţin timp înainte de lansarea telefonului Galaxy S6 şi aflată la prima implementare, aceasta promite performanţe de SSD, şi dacă rata de transfer la citire de 144 MB/s nu pare foarte mare faţă de cea oferită de eMMC 5.0, citirea a atins o impresionantă viteză de 327 MB/s. Din păcate, odată cu eliminarea slot-ului MicroSD, capacităţile de stocare suplimentare de care au nevoie amatorii de multimedia au devenit o opţiune cu un preţ teribil de piperat.

 • Ecran: 5,1”, 2540 x 1440 pixeli, AMOLED, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 5.0.2
 • Chipset: Samsung Exynos 7420
 • Procesor: 4 x ARM Cortex-A57 (2,1 GHz), 4 x ARM Cortex-A53 (1,5 GHz)
 • Procesor grafic: ARM Mali-T760 MP8
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 32, 64 sau 128 GB
 • Card: nu
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac 2×2
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 16 MP, F/1.9, senzor 1/2.6”, tracking focus
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 5 MP, înregistrare video Full HD
 • Baterie: 2550 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
 • Greutate: 138 de grame
 • Altele: NFC, senzor amprente, senzor puls, wireless charging, DLNA, Wi-Fi Direct, ANT+, Nano SIM

Preţul plătit pentru puterea impresionantă a procesorului şi pentru ecranul AMOLED cu rezoluţie QHD este autonomia cam mică, mai ales în condiţiile în care bateria de 2550 mAh are o capacitate mai redusă decât cea a predecesorului său. Galaxy S6 a oferit o autonomie de numai 33 de ore, acesta având deci o prestaţie mai slabă decât cea a vârfului de gamă Samsung de acum un an. Această durată a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare, care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Twitter) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp de ecran de aproape 3 ore şi jumătate. Samsung a încercat să ne ofere un telefon puternic, uşor şi subţire, însă, sincer să fiu, aş fi preferat o carcasă mai groasă cu 1 – 1,5 milimetri şi mărirea capacităţii bateriei la cel puţin 3000 mAh.

Software, senzori pentru amprentă şi puls, telefonie

Software, senzori pentru amprentă şi puls, telefonie

Anul trecut, Samsung a redesenat şi a simplificat interfaţa TouchWiz, aceasta adoptând un design plat şi eliminând, ascunzând sau dezactivând în mod implicit o serie de opţiuni mai puţin populare. Odată cu trecerea la Lollipop, TouchWiz a devenit şi mai bine integrat cu mediul grafic conceput de Google, cunoscuta nuanţă vernil a interfeţei Samsung devenind doar una dintre multiplele culori saturate care caracterizează fiecare aplicaţie în parte.

Samsung nu s-a rezumat însă doar la aceste lucruri, TouchWiz şi aplicaţiile sale oferind un mediu grafic mai aerisit cu butoane bine definite şi culori puternice. Din păcate, vechile pictograme au fost schimbate doar într-o mică măsură, acestea contrastând uneori deranjant cu mediul grafic Android 5.0.

Dacă vă deranjează însă acest lucru, noul TouchWiz permite aplicarea unor teme de interfaţă care schimbă cele mai multe dintre elementele grafice sau sunete. Samsung oferă şi o galerie online de unde puteţi descărca teme noi, însă numărul acestora este redus în acest moment.

Numărul aplicaţiilor preinstalate este ceva mai mic, Samsung oferind în plus şi opţiuni mai bune de management. Unele aplicaţii preinstalate, cum ar fi câteva din cele oferite de Google, pot fi dezinstalate, în timp ce altele, cum ar fi aplicaţiile Microsoft sau produsele proprii precum S-Voice şi S-Health, pot fi doar blocate şi ascunse. Chiar dacă acest mod de lucru nu eliberează întotdeauna spaţiu din memoria internă, este bine că Samsung aduce la îndemâna utilizatorilor începători această opţiune Android şi permite eliminarea unora dintre modulele software proprii.

Dincolo de aceste noutăţi, TouchWiz oferă cam ceea ce cunoşteam deja de la Galaxy S5 sau Galaxy Note 4, singurele modificări mai interesante fiind accesarea rapidă a modulului Multi Windows prin apăsarea prelungă a tastei Recent Apps, integrarea Interruptions din Android 5.0 (dar cu un mod Silent real) sau refacerea modulului Private Mode.

Pe lângă această cosmetizare plăcută, Samsung a optimizat semnificativ şi performanţele. TouchWiz a rămas un purcel lacom după memorie, însă performanţele sale sunt bune iar interfaţa pur şi simplu zboară.

Samsung a implementat pentru prima oară autentificarea cu amprentă pe Galaxy S5, însă senzorul optic, care a fost folosit ulterior şi pe alte telefoane, nu a fost prea impresionant. Unii utilizatori, cum ar fi autorul acestor rânduri, s-au împăcat cât de cât cu el, în timp ce alţii l-au considerat prost de la cap la coadă. Deoarece era destul de clar că tehnologia este deficitară, Samsung a renunţat la vechiul modul şi l-a înlocuit cu un senzor capacitiv similar celor implementate de Apple sau Huawei.

Samsung Galaxy S6: senzorul pentru amprente funcţionează acum aşa cum trebuie

Noul senzor de amprente din butonul Home nu mai necesită apăsări repetate nervoase, acesta funcţionând ireproşabil de la prima atingere. La fel ca în cazul iPhone 5S/6 sau Ascend Mate 7, sistemul de iniţializare capturează desenele papilare prin apăsări repetate, iar algoritmii de recunoaştere sunt rapizi şi precişi. Mai mult chiar, senzorul de pe Galaxy S6 mi s-a părut ceva mai bun decât cel de pe iPhone 5S deoarece este mai puţin sensibil la transpiraţie sau grăsimi. Recunoaşterea amprentei nu este întotdeauna cvasiinstantanee, operaţiunea durând uneori şi jumătate de secundă, însă sistemul de autentificare cu amprentă rămâne unul pe care vă puteţi baza deoarece funcţionează aşa cum trebuie atunci când trebuie.

La fel ca Galaxy S5 sau Galaxy Note 4, şi noul vârf de gamă Samsung oferă un senzor pentru măsurarea pulsului. Ascuns lângă bliţul camerei foto, acesta foloseşte un LED puternic de culoare roşie şi un senzor pentru analiza optică. După pornirea aplicaţiei S-Health, utilizatorul va trebui să aşeze uşor degetul în această zonă şi să aştepte afişarea pulsului, rezultatele fiind prompte şi surprinzător de corecte. Poate că aceasta nu este cea mai utilă funcţie care poate fi implementată pe un telefon, însă senzorul pentru puls este o adiţie utilă în cazul în care faceţi sport şi nici nu aglomerează inutil carcasa în cazul în care decideţi să-l ignoraţi.

Partea de telefonie este mai bună decât cea a modelului anterior Galaxy S5, noul produs Samsung nemaifiind nevoit să folosească un difuzor şi microfoane etanşeizate. Difuzorul are un sunet clar şi un volum suficient de ridicat, iar microfoanele au o fidelitate ridicată, atenuarea zgomotului de fundal funcţionând şi ea bine.

Difuzorul are un volum foarte ridicat, iar sunetul nu este distorsionat prea tare deoarece camera de rezonanţă este rigidă. Fidelitatea acestuia este însă doar mulţumitoare, prestaţia fiind suficientă în cazul tonurilor de apel sau vocii, însă necorespunzătoare pentru redarea media. Sistemul de avertizare sonoră este dublat de cunoscutul LED RGB de mari dimensiuni, însă opţiunile pentru particularizarea acestuia sunt în continuare absente.

Samsung Galaxy S6: un difuzor mic dar gălăgios

Captură foto şi video

Captură foto şi video

Samsung a folosit pentru prima oară propriul senzor ISOCELL la Galaxy S5, iar rezultatele au fost impresionante. Din nefericire, Galaxy S5 a rămas şi singura implementare a tehnologiei, noul Galaxy S6 folosind acelaşi senzor Sony IMX240 cu dimensiuni de 1/2,6”, aspect 16:9 şi rezoluţie de 16 MP pe care îl cunoaştem deja de la Galaxy Note 4. După cum am văzut anul trecut, senzorul Sony este foarte bun, însă consider că vechiul ISOCELL oferea o ceva dinamică mai bună, detalii mai bogate şi culori mai frumoase, acesta putând completa astfel mai bine un telefon cu pretenţii precum Galaxy S6.

Senzorul preia stabilizarea optică folosită de Galaxy Note 4, însă o completează cu un obiectiv extrem de luminos cu diafragmă F/1.9 şi un sistem de focalizare automată cu urmărire. În primul caz, deschiderea mare a obiectivului completează de minune stabilizarea optică şi oferă o captură mai bună în condiţii de iluminare necorespunzătoare, singurul detriment fiind claritatea ceva mai scăzută în colţurile imaginii. Cunoscută de la aparatele foto DSLR sau mirrorless, funcţia de tracking focus foloseşte nişte algoritmi inteligenţi de detecţie care fixează şi urmăresc zona cu cel mai bun contrast sau obiectele în mişcare. În cazul în care este nevoie, zona urmărită poate fi setată şi manual prin atingerea ecranului. Utilizatorul beneficiază astfel de o captură foto în rafală sau de o captură video cu o focalizare superioară celor oferite de un sistem simplu de autofocus, însă trebuie menţionat faptul că funcţia nu funcţionează în cazul capturii video UHD sau celei FHD la 60 de cadre pe secundă

Samsung Galaxy S6: o cameră foto performantă ascunsă într-o protuberanţă cam urâtă

După cum se observă din mostrele ataşate mai jos, camera foto de pe Galaxy S6 este excelentă. Imaginile capturate au o expunere bună, culori naturale plăcute, contrast bun şi un nivel foarte ridicat de detalii. Nivelul de zgomot este redus, iar algoritmii de atenuare a acestora nu creează artefacte vizibile şi nici nu afectează detaliile fine. Samsung Galaxy S6 oferă şi o captură macro impresionantă. Camera frontală este bună, însă Galaxy S6 nu oferă o calitate atât de bună precum Huawei Ascend P7 sau Microsoft Lumia 735.

Senzorul Sony are caracteristica interesantă de a face captură HDR cu o singură expunere, iar Galaxy S6 profită de acest aspect şi activează în mod implicit modul Auto al acesteia. După cum se observă din comparaţie de mai jos, puteţi lăsa activată această opţiune fără nici o problemă deoarece nu afectează calitatea sau timpul capturii iar rezultatele sunt foarte vizibile.

HDR cu o singură expunere: oprit (stânga), pornit (dreapta)

Captura în lumină scăzută este şi ea foarte bună, sistemul de stabilizare permiţând utilizarea unor timpi de expunere de 1/10 fără a activa măcar profilul special pentru captură nocturnă. Nivelul de zgomot este tolerabil, iar dacă procesarea acestuia este vizibilă, camera reuşeşte totuşi să păstreze suficient de multe detalii pentru ca imaginile să poată fi considerate bune.

La fel ca în cazul modelelor de vârf precedente Galaxy S5 şi Galaxy Note 4, captura video la rezoluţie UHD este excelentă, fluxul video cu bitrate de 48 Mbps având parametri de imagine foarte buni şi o stabilitate ireproşabilă. Înregistrarea audio stereo are o fidelitate ridicată, formatul ales fiind AAC cu 256 Kbps. În cazul în care preferaţi captura FHD, aveţi la dispoziţie şi înregistrarea la 60 de cadre pe secundă. Trebuie menţionat totuşi că puterea de procesare a semnalului este relativ limitată, opţiunile de tracking focus şi stabilizare excluzându-se reciproc. Din păcate, captura slow-motion a rămas limitată la rezoluţia HD şi la 120 de cadre pe secundă, Galaxy S6 nereuşind să concureze astfel cu iPhone 6 sau iPhone 6 Plus. Captura video la rezoluţie UHD este în continuare limitată la 5 minute.

Descărcare eşantion captură Full HD (zip, 210 MB)
Descărcare eşantion captură UHD (zip, 182 MB)

Interfaţa camerei foto a fost refăcută, aceasta oferind un mediu grafic mai aerisit şi opţiuni mai bune. Utilizatorul are la dispoziţie direct pe ecran butoanele pentru controlul HDR, a filtrelor de procesare în timp real, a bliţului şi a declanşării cu întârziere, iar butonul Mode aduce la iveală un meniu mare şi lizibil cu modurile suplimentare de lucru. Controlul tactil permite ajustarea Tracking Focus, iar o apăsare prelungă activează blocarea expunerii şi focalizării.

Cea mai interesantă noutate este modul Pro, care permite ajustarea parametrilor capturii. Utilizatorul poate regla sensibilitatea, compensarea expunerii, balansul de alb şi focalizarea, având astfel la dispoziţie un control superior atunci când condiţiile o cer. Din păcate, Samsung nu a profitat de toate îmbunătăţirile tehnologice din Android 5.0, iar Galaxy S6 nu permite ajustarea manuală a timpului de expunere şi nici captura în format RAW.

Google a eliminat aplicaţia Gallery din Android 5.0, însă Samsung a păstrat propriul său produs. Aplicaţia sortează imaginile şi fluxurile video după dată, eveniment sau folder şi se integrează suplimentar cu Picasa. Opţiunile de editare sunt interesante, fotografiile putând fi rotite, decupate sau procesate, iar fişierele video putând fi tăiate, suplimentate cu o coloană sonoră proprie sau editate într-o aplicaţie separată, care oferă un pachet bun de opţiuni pentru montaj precum inserturi de text sau o pistă audio pentru voce.

Redare audio şi video, telecomandă, GPS

Redare audio şi video, telecomandă, GPS

Toate telefoanele de vârf Samsung care au folosit platforma hardware Exynos au oferit etaje audio de calitate superioară, modelul Galaxy S II fiind singura excepţie. În timp ce versiunile bazate pe soluţiile rivale Qualcomm au evoluat constant la acest capitol, Samsung Galaxy S5 fiind un exemplu bun, versiunile Exynos au fost dintotdeauna o alegere sigură la fel ca telefoanele rivalului Apple.

Samsung Galaxy S6 foloseşte un decodor hardware particularizat care este inclus în procesorul Exynos 7420 şi un DAC Wolfson WM1840 cu o prestaţie excelentă. Similar modelului de pe Galaxy Note 4, acesta oferă decodare multicanal 24bit/48KHz. Redarea audio oferită este excelentă, Galaxy S6 remarcându-se prin fidelitatea foarte bună, distorsiunile insesizabile, basul percutant, mediile clare şi înaltele discrete bine definite. Telefonul include în pachet un headset care seamănă izbitor cu Apple EarPods, dar care oferă în plus şi adaptoare de cauciuc pentru urechi. Aceste căşti au un volum ridicat şi un sunet destul de bun care şchioapătă doar din cauza mediilor cam fade.

Samsung Galaxy S6: un player portabil competent

Aplicaţia pentru redarea media a fost şi ea redesenată şi simplificată, la fel ca întregul pachet software. Music permite sortarea galeriei media după album, artist, compozitor sau gen muzical şi oferă opţiuni pentru răsfoirea directoarelor, căutarea fişierelor, crearea unei cozi de aşteptare, marcarea favoritelor şi crearea listelor de redare. Aplicaţia mai permite oprirea redării după o perioadă de timp sau controlul vitezei de redare şi adaugă integrarea DLNA. Listele de redare automate create pe baza ritmului şi suportul pentru versuri au dispărut însă.

Opţiunile de procesare audio sunt puternice. Meniurile redesenate oferă un potenţiometru mare pentru controlul joaselor şi înaltelor care este secondat de unul dedicat doar mediilor, un egalizator cu şapte benzi, un modul care imită amprenta sonoră a amplificatoarelor cu lămpi şi opţiuni de spaţializare 3D, noise sharpening şi normalizare în timp real. În caz că doriţi să beneficiaţi de un ambient acustic cât mai bun posibil, Adapt Sound permite ajustarea fină a răspunsului în frecvenţă în funcţie de capabilităţile căştilor folosite.

Aplicaţia pentru redare video oferă un mediu grafic simplu care afişează conţinutul video local şi permite răsfoirea directoarelor. Video oferă integrare DLNA, redare în fereastră, un Pan and Scan cam enervant deoarece nu permite păstrarea raportului de aspect, şi posibilitatea redării coloanei sonore în fundal chiar dacă aplicaţia este închisă. Suportul pentru subtitrări este bun, aplicaţia permiţând redarea atât a elementelor externe cât şi a celor interne, schimbarea fontului şi a dimensiunii acestuia, schimbarea limbii, sincronizarea şi alegerea unuia dintre cele patru şabloane presetabilitate pentru afişare. Suportul pentru codec-uri este banal, remarcându-se din nou lipsa decodării AC3 şi DTS, un aspect enervant  în cazul unui telefon atât de scump.

Vechea aplicaţie Samsung pentru controlul telecomenzii a fost înlocuită de Peel Smart Remote şi oferă un mediu grafic mai bun. Din păcate, ghidul pentru canalele TV nu include şi România, ceea ce nu este o surpriză, iar opţiunile pentru control sunt limitate la numeroasele televizoare, set-top box-uri sau proiectoare din listă deoarece nu există posibilitatea programării pentru un echipament anume. Peel permite separarea echipamentelor ataşate în funcţie de camere şi oferă interfeţe rapide pentru control în Notification Area şi Lock Screen.

Modulul GPS foloseşte o antenă cu o putere ridicată şi oferă o sincronizare rapidă la cald sau rece rapidă. Acurateţea localizării este excelentă, procesarea deplasărilor se face aproape întotdeauna corect, iar Galaxy S6 se descurcă suficient de bine chiar şi în mediile urbane aglomerate cu clădiri înalte.

Concluzii

După îndelungaţii ani în care a fost criticată pentru deciziile de design controversate, Samsung a reuşit să se mobilizeze şi să producă un vârf de gamă demn de portofoliul unui lider de piaţă, iar Galaxy S6 oferă  o carcasă elegant fabricată din aluminiu şi sticlă care a devenit totodată şi mai subţire sau mai uşoară. În acelaşi timp, nu mă pot abţine să nu comentez că Galaxy S6 este ceea ce ar fi trebuit să fie Galaxy S4 acum doi ani, compania putând evita atât de uşor problemele de imagine actuale…

Dacă modelele Galaxy S anterioare nu au fost mereu atrăgătoare estetic, acestea au fost întotdeauna nişte produse hardware impresionante, iar Galaxy S6 continuă cu succes tradiţia. Cel mai puternic procesor disponibil în acest moment pe un telefon Android este completat de un ecran excelent, o cameră foto foarte bună, un sistem de operare redesenat bine optimizat şi un senzor pentru amprente bun, singura critică putând fi adusă autonomiei cam reduse.

Din păcate, Samsung a renunţat ca carcasa ermetică a modelului anterior, la bateria detaşabilă şi la slotul MicroSD. În funcţie de pretenţii, unii utilizatori ar putea regreta una sau mai multe din aceste absenţe, lipsa opţiunii de extensie a memoriei interne fiind probabil cea mai dureroasă deoarece versiunile cu 64 şi 128 GB au un preţ prea piperat.

Părţi pozitive

carcasă elegantă din aluminiu şi sticlă
ecran QHD excelent
procesor puternic şi memorie internă rapidă
cameră foto şi redare
senzor pentru amprente

Părţi negative

autonomie neimpresionantă
preţul versiunilor de 64 şi 128 GB
unii vor duce dorul MicroSD şi bateriei detaşabile