Multi-camera retractabilă, următoarea inovație pe telefoanele chinezești

03.08.2021
Multi-camera retractabilă, următoarea inovație pe telefoanele chinezești
foto: LetsGoDigital

Producătorul chinez Vivo tatonează cu ideea transformării camerei pop-up într-un sistem multi-camera multi-etajat, impresionând prin lungime și aspectul de piramidă.

În ultima vreme nu prea am mai întâlnit camere pop-up pe telefoanele de noua generație, iar asta din câteva motive întemeiate. Din păcate, mecanismul acestora implică anumite costuri deloc neglijabile, ocupă mult spațiu la interiorul carcasei și introduce un punct vulnerabil la partea de fiabilitate. În plus, pentru a încăpea într-un asemenea mecanism, camera foto trebuie să fie una foarte compactă, ceea ce implică anumite compromisuri pe partea de calitate a imaginii.

Pornind de la aceste premise, decizia celor de la Vivo pentru dezvoltarea unui sistem de camere pop-up multi-etajat pare greu de înțeles, un astfel de sistem adăugând complexitate (și implicit costuri) unui sistem care deja nu a prins foarte bine la public. Totul pentru a avea acea cameră ultra-wide, cameră cu zoom și eventual, cameră DoF, puse într-un modul retractabil cu și mai mari constrângeri de spațiu.

multi-camera retractabilă
foto: LetsGoDigital

Descrisă drept telephoto zoom pop-up camera, una putea fi însă o implementare ingenioasă a tehnologiei Periscope. Practic, în loc să desfășori lentilele periscope într-un modul fix, desfășurat pe lungimea carcasei, eliberezi spațiu prețios transformând grupul optic într-un periscop veritabil, care se extinde în afara carcasei telefonului. Ideea nu este deloc rea și ar putea permite un nivel de zoom peste posibilitățile actualelor camere Periscope.

În mod convenabil, Vivo ar putea combina sistemul de camere foto multi-etajat cu tehnologia under-display, însemnând că pentru poze selfie și apeluri video vei folosi o cameră principală ascunsă sub suprafața activă a ecranului. Altfel spus, mecanismul retractabil va fi activat doar atunci când accesezi unul dintre modurile de captură alternativă (ex. zoom, sau ultra-wide), cu consecințe benefice ușor de intuit asupra ergonomiei și longevității în timp a telefonului.

Din păcate, toate aceste inovații se află deocamdată la stadiul de idei brevetate, implementarea acestora într-un produs comercial nefiind garantată.

Sursa: LetsGoDigital

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult