Noi studii privind efectele radiaţiilor cauzate de semnalul telefoanelor mobile arată o posibilă corelare cu rate crescute de apariţie a cancerului, însă nu ar trebui să ne îngrijorăm

Noi studii privind efectele radiaţiilor cauzate de semnalul telefoanelor mobile arată o posibilă corelare cu rate crescute de apariţie a cancerului, însă nu ar trebui să ne îngrijorăm

Departe de a fi ajuns la o concluzie clară, dezbaterea privind riscurile expunerii la radiaţia telefoanelor mobile primeşte „muniţie” proaspătă, după ce un studiu realizat de Insitutul National de Sănătate şi Toxicologie din Statele Unite a arătat că expunerea la doze foarte mari de radiaţie electromagnetică emanată în benzile de frecvenţă folosite pentru comunicaţii 2G şi 3G poate cauza apariţia de tumori canceroase la nivelul inimii şi scăderea în greutate. Însă rezultatele sunt contradictorii, una dintre concluzii arătând că expunerea la unde radio poate chiar să prelungească durata de viaţă a organismelor.

În unul din studiile desfăşurate pe şoareci, o parte dintre cobaii de sex masculin au dezvoltat tumori canceroase la nivelul inimii, însă femelele nu au prezentat simptome de nici un fel. Un alt experiment menit să evidenţieze impactul radiaţiei electromagnetice asupra nou născuţilor a relevat o scădere în greutate în rândul şoarecilor expuşi la doze mari de unde radio, însă aceştia s-au dezvoltat normal şi chiar au avut o durată de viaţă mai mare decât grupul de şoareci care nu au fost expuşi la radiaţii.

Având în vedere faptul că testele desfăşurate au folosit doze de radiaţii cu mult peste nivelurile acceptate de standardele actuale pentru comunicaţii cu unde radio, este puţin probabil ca efectele întâlnite să apară în urma folosirii de zi a telefonului mobil.

În plus, masa corporală mult mai mare acţionează ca o barieră naturală împotriva radiaţiei electromagnetice, expunerea cea mai mare în rândul oamenilor fiind la nivelul urechii şi coapselor, organele interne fiind destul de bine protejate.

Testele nu au inclus şi benzi de comunicaţie 4G, riscurile folosirii conexiunii LTE pentru acces la internet rămânând nedocumentate.

Departe de a ajunge la un rezultat concludent, experimentele de laborator arată că radiaţia electromagnetică emanată de telefoanele mobile şi relee de comunicaţii mobile are un efect neglijabil asupra stării de sănătate, riscurile reale apărând doar în situaţii extreme, la niveluri de expunere la unde radio care nu sunt întâlnite niciodată de utilizatori obişnuiţi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult