Nokia E63: clasa business-economică

06.02.2009
Nokia E63: clasa business-economică

Telefoanele business erau văzute acum câţiva ani drept nişte dispozitive foarte sofisticate şi scumpe. Dacă nu mă înşel, Nokia a fost prima companie care a surprins plăcut cu primele smartphone-uri accesibile ca preţ. Succesul de care s-au bucurat cu modelele Nokia E50 şi E51, i-au determinat pe finlandezi să adauge seriei business noi telefoane atractive din punct de vedere al costului, dar şi din ce în ce mai performante. Un exemplu mai bun decât Nokia E63 nu cred că există în momentul de faţă.

Fără să se complice, Nokia a construit E63 având în minte imaginea unui smartphone performantNokia E71. Ca să reducă preţul undeva în jurul valorii de 1000 RON, finlandezii au simplificat noul terminal dar au avut grijă să nu îl transforme într-un produs mediocru.

Practic, specificaţiile sunt aproape identice. Singurele diferenţe în defavoarea lui E63 sunt lipsa receptorului GPS integrat şi camera foto modestă (2 MP, fără autofocus).

Nokia E63

Design

Pe partea de design, Nokia E63 se prezintă într-o carcasă de plastic de calitate. Oţelul în care venea îmbrăcat E71 anul trecut aducea un plus de distincţie, însă pe el lăsai amprente cât cuprinde.

Tastatura QWERTY, foarte importantă la un telefon pentru oamenii de afaceri, este foarte comodă atâta vreme cât nu eşti posesorul unor degete groase. Materialul plastic cauciucat din care este realizată asigură o aderenţă foarte bună. În orice caz, aici părerile sunt împărţite, subiective. Eu personal o apreciez mai mult decât cea de pe E71 – la tastare nu am întâmpinat probleme şi m-am obişnuit foarte repede cu ea. În fine, să notăm şi prezenţa jack-ului audio de 3,5 mm, mult mai util decât cel de 2,5 mm de care dispune E71. Ca să nu vă mai ameţesc cu detalii îmbârligate, priviţi comparaţia dintre cele două modele.

Singurul inconvenient legat de design este dat de absenţa unor taste de volum pe partea laterală a terminalului. În timpul convorbirilor sau la audiţia MP3-urilor ai însă la dispoziţie tastele ce compun padul de navigare. Dezavantajul se simte atunci când player-ul audio este minimizat şi trebuie să parcurgi paşi suplimentari pentru a modifica volumul. Ca un eventual contra-argument, unii ar putea spune că până la urmă E63 este un smartphone business, nu multimedia. Şi au dreptate.

Nokia E63

Interfaţă

Nokia E63 îţi pune la dispoziţie binecunoscuta interfaţă grafică specifică sistemelor Symbian S60. Ca viteză de răspuns, nu am nicio obiecţie. Telefonul se mişcă foarte bine nu doar când navighezi prin meniuri ci şi atunci când deschizi mai multe aplicaţii. Aici laurii revin procesorului ARM tactat la 369 MHz, dar mai cu seamă celor 128 MB SDRAM. Temele preinstalate sunt monotone, iar iconiţele destul de urâte şi lipsite de animaţie. Fără vreo intenţie de a jigni pe cineva, se potrivesc de minune cu profilul oamenilor de afaceri care se apropie sau chiar au trecut de vârsta a III-a.

Vizualizarea meniului se face în două moduri: matrice de 4 x 3 icoane sau listă. Aceasta din urmă nu este deloc practică. Ecranul de stand-by este şi el personalizabil. Aplicaţiile favorite pot fi aduse pe ecranul principal pentru a avea acces mai rapid la ele sau le poţi atribui o tastă rapidă care să le deschidă.

Ca orice telefon business respectabil, Nokia E63 are o opţiune de securitate interesantă. Dacă l-ai pierdut sau ţi-a fost furat, îl poţi bloca trimiţând un cod prin SMS către numărul tău. Sigur că nu este o metodă revoluţionară, însă prezenţa ei merita menţionată.

Nokia E63

Agendă şi mesaje

Agenda şi mesageria au ajuns la un nivel la care producătorii practic nu mai au ce să îmbunătăţească, cel puţin în cazul telefoanelor inteligente. Ce îţi poţi dori mai mult decât contacte nelimitate şi câmpuri asemenea, arhivă detaliată a apelurilor, căutare inteligentă, personalizare video şi audio inclusiv pe grupuri, nu doar la nivel individual.

Referitor la mesagerie, merită să acordăm atenţiei suportului pentru e-mail deosebit de amplu şi foarte uşor de configurat. Practic, este suficient să introduci doar user-ul şi parola pentru a avea acces la poşta electronică. Nokia E63 suportă o mulţime de standarde: Microsoft Exchange, Hotmail, Gmail, Yahoo! sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute.

Office

Nokia E63 are preinstalată suita QuickOffice care permite vizualizarea şi editarea documentelor Word, Excel sau Powerpoint. De asemenea, notăm aplicaţiile PDF Reader, arhivatorul Zip, notiţele rapide şi organizatorul.

Multimedia, conectivitate

Utilizatorii business poate că nu sunt atât de interesaţi de segmentul multimedia, însă E63 ca orice smartphone permite instalarea de astfel de aplicaţii pe gustul tuturor. Calitatea audio nu este strălucită, însă nici de blamat, la fel cum nici camera foto nu scoate cine ştie ce poze. Până la urmă, sunt nişte facilităţi auxiliare pentru un telefon business adevărat. Conectivitatea este în schimb foarte importantă la un smartphone, iar aici am o mare nemulţumire: viteza de navigare prin 3G este de maxim 384 Kbps – telefonul nu dispune de HSDPA. Aşa cum era de aşteptat, accesul la Internet se poate face şi prin Wi-Fi. Browser-ul HTML este reuşit, doar ecranul destul de mic (2.36 inch) stă în calea unei experienţe Web excelente.

Nokia E63

Autonomie

Finlandezii au dotat terminalul cu o puternică baterie Li-Po de 1500 mAh. Nokia E63 nu te lasă la greu şi te asigură că va funcţiona cam patru zile până să ceară să fie conectat la priză. Şi asta în condiţii destul de dure: audiţie prin Stereo Bluetooth, convorbiri de aproximativ 30 de minute pe zi, stat pe Internet prin Wi-Fi cam două ore. Pe întreaga perioadă a testării am rămas plăcut surprins să observ că E63 duce chiar mai mult, până la şase zile. Totuşi, în acele şase zile nu l-am folosit prea intens dar nici nu l-am abandonat pe birou.

Plusuri

[+] Telefon de business excelent;

[+] Autonomie încântătoare;

[+] Tastatură QWERTY confortabilă;

[+] Viteză de lucru foarte bună;

[+] Preţ convenabil.

Minusuri

[-] Ecran destul de mic: 2.36 inch;

[-] Doar 384 Kbps prin 3G;

[-] Nu are GPS integrat.

Nokia E63

Concluzie: Nokia E63 este un telefon care merită banii. Micile sale dezavantaje ţin de orice altceva decât de business. Dacă îţi doreşti un companion care să te ajute să comunici fără bariere şi care să nu te lase când îţi e lumea mai dragă atunci l-ai găsit. Nu îl recomand melomanilor şi celor pasionaţi de multimedia căci aici E63 nu excelează, însă pe segmentul telefoanelor business se află la înălţime şi asta în ciuda preţului ce ar putea ridica semne de întrebare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News