Nokia Lumia 930: telefonul Windows Phone (aproape) perfect

Nokia Lumia 930: telefonul Windows Phone (aproape) perfect
Construcţie, design şi ergonomie

Odată cu actualizarea GDR3, platforma Windows Phone 8 a devenit compatibilă atât cu procesoarele quad-core performante de la Qualcomm, cât şi cu ecranele cu rezoluţie Full HD, iar primul terminal care a profitat de acest progres a fost Nokia Lumia 1520. Cei care nu apreciază însă prea mult telefoanele-gigant au aşteptat lansarea telefonului Lumia 930, un model care promitea să ofere aceleaşi avantaje tehnologice într-o carcasă mai compactă şi să fie un demn urmaş al legendarului Lumia 920.

Construcţie, design şi ergonomie

Lansat în toamna lui 2012, Lumia 920 s-a remarcat nu doar prin camera foto PureView+ sau ecranul IPS foarte bun, ci şi prin construcţie. Folosind o carcasă rigidă şi groasă din policarbonat care era rezistentă precum carapacea unei ţestoase, Lumia 920 a fost însă prea gros şi prea greu pentru gusturile unora, iar Nokia s-a văzut nevoită să lanseze ulterior o versiune modificată mai uşoară şi mai elegantă: Lumia 925.

Din punct de vedere constructiv, noul Lumia 930 se încadrează undeva între aceste două modele. Noul telefon Nokia foloseşte o ramă din aluminiu şi un capac posterior nedetaşabil din policarbonat, la fel ca Lumia 925, însă se apropie mai mult de Lumia 920 prin aspect, greutate şi rigiditate.

Elementul structural principal al carcasei este rama groasă şi plată, care acoperă toate laturile terminalului şi îndeplineşte şi rolul de antenă. Această rama este fabricată din aluminiu şlefuit mat şi este întreruptă discret doar în zonele centrale ale muchiilor superioare şi inferioare de izolatorii amplasaţi între antene. În afară de butoanele pentru volum, Power/Lock şi camera foto, care sunt fabricate din acelaşi material metalic mat, rama laterală mai adăposteşte tăviţa cartelei Nano SIM şi conectorul audio de 3,5 milimetri în partea sa superioară, în timp ce conectorul Micro USB este amplasat în partea inferioară.

Spatele terminalului este acoperit de un capac nedetaşabil fabricat din policarbonat, acesta având o suprafaţă plată care se curbează uşor către margini. Aici se găsesc amplasate două din cele patru microfoane ale terminalului, difuzorul monofonic şi camera foto, care este secondată de un bliţ cu două LED-uri. Capacul este singura pată de culoare a terminalului, acesta fiind oferit în două versiuni neutre (alb şi negru) şi două versiuni mai vesele (verde şi portocaliu). Cei care intenţionează să cumpere una din aceste două ultime versiuni ar trebui să verifice cu arată în realitate aceste culori, deoarece verdele palid din fotografiile de presă s-a dovedit a fi în realitate un fistic fistichiu aproape fosforescent care poate fi văzut probabil şi din satelit.

Partea frontală este acoperită integral de un strat protector gros Gorilla Glass 3. La fel ca în cazul altor terminale de vârf din gama Lumia, suprafaţa părţii frontale nu este perfect plată, ci este uşor teşită către margini. Sub acest strat protector de sticlă sunt amplasate butoanele capacitive cu iluminare, senzorii şi camera frontală şi perforaţiile difuzorului şi microfonului principal. Din păcate, această formă nu protejează deloc ecranul, acesta intrând mereu în contact cu suprafaţa pe care este aşezat.

Având dimensiuni frontale de 137 x 71 milimetri, Lumia 930 se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit celelalte terminale cu ecrane cu diagonală de 5”. Grosimea de 9,8 milimetri este însă cam ridicată pentru pretenţiile actuale, terminalul fiind penalizat, la fel ca oricare alt model care oferă încărcare wireless, de grosimea bobinei de inducţie din interior. Greutatea de 167 de grame este şi ea cam mare, Lumia 930 fiind chiar mai greu decât HTC One M8, care foloseşte o carcasă fabricată integral din aluminiu.

Construcţia este bună, terminalul fiind rigid şi lăsând senzaţia de masivitate la fel ca strămoşul său Lumia 920. Spatele din policarbonat este suficient de rigid pentru a nu flexa uşor decât atunci când este supus unei apăsări mari, însă acesta are un sunet neplăcut gol deoarece nu este lipit de componentele interne.

Cei care preferă telefoanele uşoare nu vor fi atraşi de Lumia 930, însă cei care nu sunt deranjaţi de acest aspect sau preferă produsele mai grele pentru că le inspiră încredere vor descoperi un produs cu o ergonomie bună. Marginile plate oferă o priză fermă, care compenseze aderenţă scăzută a capacului din material plastic, iar forma este suficient de bună pentru ca Lumia 930 să fie destul de greu de simţit în buzunar.

Ecran, hardware, autonomie

Ecranul are o diagonală de 5” si rezoluţie Full HD, Lumia 930 fiind terminalul cu cea mai ridicată densitate a ecranului lansat vreodată de Nokia. Amatorii de tehnologie probabil că vor indica timid către puţinele modele cu ecrane QHD disponibile acum, însă densitatea de 441 ppi este excelentă şi este mai mult decât suficientă pentru cei care nu se pot lăuda cu o privire de vultur.

Un simpatizant vechi şi unul dintre cei mai competenţi integratori ai tehnologiei AMOLED, Nokia nu dezamăgeşte nici de data aceasta. Panoul AMOLED oferă un negru profund, unghiuri de vizualizare perfecte şi un contrast practic infinit, care sunt avantaje implicite ale tehnologiei, şi o luminozitate maximă foarte bună. Ecranul AMOLED foloseşte un aranjament PenTile RGBG, însă, la această densitate, impactul negativ al tehnologiei este neglijabil.

Faţă de implementarea coloristică neutră remarcată la Lumia 1020, Nokia a ales de data aceasta să folosească o saturaţie ceva mai ridicată, fără a exagera însă prea mult. Cei care preferă însă un ecran cu culori cât mai apropiate de realitate pot accesa secţiunea Display din meniul Settings, care a fost îmbunătăţită odată cu actualizarea Cyan, unde vor găsi trei şabloane prestabilite şi reglaje separate pentru saturaţie, nuanţă şi temperatură.

Un aspect care va dezamăgi unii utilizatori este lipsa opţiunii software Glance, care afişează ora şi o serie de notificări atunci când terminalul este în stand-by. Compatibilă cu multe terminale Lumia deja lansate, opţiunea Glance este însă indisponibilă pe noul model de vârf Lumia 930 deoarece ecranul acestuia nu are o memorie internă.

Stratul de polarizare ClearBlack se achită bine de sarcini, vizibilitatea în lumina solară fiind suficient de ridicată chiar şi atunci când soarele vă bate peste umăr direct în ecran. Tratamentul olefobic este eficient, ecranul reţinând destul de greu amprentele şi fiind uşor de curăţat.

Din cauza controlului strict al platformelor hardware compatibile cu sistemul de operare Microsoft, terminalele Windows Phone nu au putut ţine pasul cu mereu mai rapidele modele Android. Această situaţie s-a modificat odată cu lansarea actualizării Windows Phone GDR3, când pe lista compatibilităţilor au apărut şi procesoarele moderne quad-core Snapdragon 800 de la Qualcomm.

Pentru utilizatorii Windows Phone care şi-au dorit un terminal mai puternic, Lumia 930 este probabil tot ce şi-ar fi dorit. Mai mic decât giganticul Lumia 1520, acesta oferă un ecran Full HD cu dimensiuni rezonabile şi o platformă hardware modernă care poate concura fără ruşine cu cele folosite de terminale Android de vârf lansate în ultima jumătate de an. Deoarece lista testelor disponibile pe platforma Windows Phone este redusă, ne-am rezumat doar la tradiţionalul GFXBench, însă procesorul Snapdragon 800 nu mai este o necunoscută pentru nimeni şi ştim deja la ce trebuie să ne aşteptăm. După cum se observă, rezultatul offscreen este ciudat de mic şi net inferior celui onscreen făcut la aceeaşi rezoluţie. Nu trebuie uitat însă că GFXBench pentru Windows Phone foloseşte interfaţa DirectX, nu OpenGL ES precum în cazul Android, şi este posibil ca acest mod de lucru, care nu este prea relevant în utilizarea normală, să aibă încă probleme.

Windows Phone s-a bucurat dintotdeauna de o optimizare bună pentru platformele hardware cu putere redusă de calcul, sistemul de operare şi aplicaţiile funcţionând foarte bine şi pe terminalele modeste precum Lumia 520. Unele aplicaţii mai gurmande, cum ar fi de pildă Nokia Maps, Nokia Camera sau Facebook, beneficiază de un spor de performanţă atunci când sunt folosite pe Lumia 930, însă actualizarea hardware este cu adevărat vizibilă atunci când analizăm timpii de încărcare ai aplicaţiilor. Produsele software pentru Windows Phone nu s-au lăudat niciodată cu timpi de încărcare scurţi, însă aplicaţiile multiplatformă mai masive precum Twitter sau Facebook pornesc acum la fel de repede ca versiunile lor scrise pentru iOS şi Android.

 • Ecran: 5”, AMOLED, 1920 x 1080 pixeli, ClearBlack, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Windows Phone 8.1 Lumia Cyan)
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974-AA)
 • Procesor: Krait 400, quad-core, 2,2 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 330
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: Nu
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 20 MP, F/2.4, stabilizare optică, PureView Pro 5 MP
 • Filmare video: 1080p
 • Cameră foto frontală: 1,2 MP, 720p
 • Baterie: 2420 mAh
 • Dimensiuni: 137 x 71 x 9,8 mm
 • Greutate: 167 grame
 • Altele: Nano SIM, Miracast, NFC, încărcare wireless, radio FM

Deoarece bateria terminalului are o capacitate de numai 2420 mAh, autonomie medie obţinută nu este deloc impresionantă: circa 29 de ore. Această perioadă a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare, care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Twitter, Skype) şi utilizarea câtorva aplicaţii uzuale. Alţi producători, cum ar fi de pildă LG, au reuşit să implementeze baterii mai consistente în terminale la fel de mari sau puternice şi au oferit autonomii mai bune, rezultatul obţinut pe Nokia fiind previzibil, dar dezamăgitor. Probabil că utilizarea unui mai eficient Snapdragon 801 ar fi îmbunătăţit lucrurile, după cum am remarcat la Galaxy S5 sau One M8, însă Nokia a folosit mai vechiul Snapdragon 800, iar rezultatele sunt aşa cum sunt.

Software şi telefonie

Unul dintre primele telefoane care foloseşte Windows Phone 8.1, Nokia Lumia 930 beneficiază nu doar de o actualizare hardware semnificativă, dar şi de o actualizare software care rezolvă multe dintre lacunele reclamate încă de la lansarea platformei.

Mediul grafic simplu bazat pe Live Tiles este unul dintre cele mai disputate aspecte ale sistemului de operare Windows Phone, o parte dintre utilizatori apreciind ordinea şi omogenitatea acestuia, în timp ce alţii îi reproşează rigiditatea şi monotonia. Microsoft a încercat să îmbunătăţească modul de lucru încă de la Windows Phone 8 GDR 3, când a implementat o coloană suplimentară de Live Tiles, iar Windows Phone 8.1 permite acum şi utilizarea unor Live Tiles transparente şi a unor imagini de fundal.

Pe lângă acest artificiu grafic, Windows Phone aduce şi alte modificări utile de interfaţă. Task Managerul, care a primit butoane pentru închiderea aplicaţiilor la WP 8 GDR3, permite acum închiderea lor şi printr-o mişcare în jos. Meniul pentru ajustarea volumului a fost şi el actualizat, acesta oferind acum două potenţiometre si un buton pentru controlul vibraţiilor.

Cea mai importantă facilitate nouă este însă Action Center. Un meniu pentru notificări similar celor cunoscute de la Android sau iOS, Action Center suplimentează indicaţiile grafice disparate oferite dintotdeauna de Live Tiles cu o listă centralizată. Notificările pot fi şterse în grup sau pe rând, aceste acţiuni actualizând corespunzător şi indicaţiile vizuale din Live Tiles.

Action Center oferă şi patru scurtături (Quick Actions) pentru cele mai des accesate funcţii software, acestea putând fi particularizate după dorinţă. Din păcate, din lista de opţiuni lipseşte tocmai comutatorul pentru controlul conexiunii de date. Microsoft a profitat de spaţiul suplimentar al acestui nou meniu pentru a afişa data calendaristică şi încărcarea procentuală a bateriei. Action Center este însoţit de o secţiune dedicată în meniul Settings, unde utilizatorul poate particulariza modurile de afişare, sunetele şi vibraţiile notificărilor pentru fiecare aplicaţie în parte.

Lista de noutăţilor este foarte lungă. Browser-ul platformei a fost construit pe baza codului Internet Explorer 11, un salt tehnologic care aduce sporuri de performanţă, WebGL şi suport HTML5 mai bun. Aplicaţia Calendar a fost îmbunătăţită cu Year View şi un foarte util Week Preview. Wi-Fi Sense permite conectarea automată la hotspot-urile publice şi partajarea datelor despre acestea. Aplicaţia pentru camera foto oferă acum captură în rafală şi butoane care pot fi personalizate. Sistemul de fişiere este ceva mai puţin restrictiv şi oferă acces la o serie de directoare precum Documents, Download, Music, Pictures, Video şi Ringtones din memoria internă sau SD card.

În final, pe lista de noutăţi mai putem adăugă Speed Dial în aplicaţia Phone, Sharing care se integrează cu aplicaţiile compatibile instalate, suport Miracast, o funcţie Search îmbunătăţită, geofencing, suport pentru datele aplicaţiilor în Backup, forţarea căutării actualizărilor în Market şi multe altele.

Windows Phone 8.1 are însă şi părţile lui dezamăgitoare. Astfel, browser-ul a pierdut opţiunea de alegere a motorului de căutare, utilizatorul fiind nevoit să acceseze mereu pagina Google în caz că nu agreează Bing. Suportul mult-aşteptat VPN a fost implementat, însă acesta oferă doar compatibilitate IPsec IKEv2, lăsând pe dinafară utilizatorii PPTP sau OpenVPN. Tastatura a primit un mod de scriere prin trasare numit Word Flow, care este similar celui cunoscut deja de la Swype sau SwiftKey, însă acesta nu este disponibil şi pe tastatura românească. În final, noul asistent digital Cortana, care este şi unul dintre punctele forte ale actualizării Windows Phone 8.1, nu este disponibil în afara Statelor Unite şi încă nu ştim dacă va fi vreodată localizat şi în limba română.

Alături de mai micul Lumia 630/635, noul Lumia 930 implementează platforma SensorCore, care este fundamentul tehnologic pentru aplicaţiile sportive şi de fitness pentru platforma Windows Phone. SensorCore urmează să sosească şi pe terminalul Lumia 1520 odată cu actualizarea Cyan, însă modelele mai vechi de telefoane care folosesc alte cipuri Qualcomm nu se vor bucura de acesta.

SensorCore foloseşte accelerometrul, giroscopul, modulul GPS şi un mod de lucru low-power al cipurilor Snapdragon 400 şi Snapdragon 800 şi transformă telefonul într-un pedometru mereu activ. Ideea a mai fost pusă în practică de Samsung, Fitbit şi alţii producători de telefoane sau accesorii, însă implementarea Nokia este atractivă deoarece are un consum energetic infim, nu este dependentă de o aplicaţie pentru că este integrată direct în sistemul de operare, nu necesită nici o setare dincolo de simpla activare iniţială şi pune datele colectate la dispoziţia oricărei aplicaţii interesate.

În acest moment, singura aplicaţie compatibilă pare a fi Bing Health & Fitness. Aceasta permite crearea unui profil de utilizator în care sunt specificate vârsta, înălţimea, sexul, greutatea şi lungimea paşilor în timpul mersului sau alergării, după care aplicaţia este gata de lucru. Utilizatorul poate alege nişte obiective care trebuie atinse, cum ar fi menţinerea sau scăderea greutăţii, iar SensorCore şi Bing Health & Fitness vor monitoriza tăcute în fundal progresul făcut zilnic.

Prestaţia modului de telefonie este bună, Lumia 930 nearătând deficienţe deranjante în perioada de testare. Casca are un volum ridicat şi o fidelitate satisfăcătoare, iar ansamblul cu patru microfoane oferă o fidelitate excelentă şi o atenuare a zgomotului de fundal foarte eficientă. Telefonul nu oferă un LED pentru semnalizare, un aspect care, combinat cu lipsa opţiunii Glance, văduveşte terminalul de un sistem pentru semnalizarea notificărilor

Difuzorul extern este foarte puternic şi are o fidelitate ridicată, acesta fiind apt pentru redarea în bune condiţii a vocii umane, a conţinutul media şi a tonurilor de apel. Deoarece capacul posterior nu este lipit de componentele interne, spaţiul de sub acesta funcţionează ca o cameră de rezonanţă care afectează puţin tonalitatea sunetului în momentul în care volumul difuzoarelor este prea ridicat.

Camera foto

Lumia 1020 a fost primul telefon Nokia care a îmbinat tehnologia de oversampling PureView Pro, care a ajuns pe piaţă odată cu modelul 808 PureView, si tehnologia de stabilizare optică PureView+, care a debutat pe Lumia 920. Dacă Lumia 1020 a folosit însă un senzor de 1/1,5” cu rezoluţie de 41 MP, Lumia 1520 şi noul Lumia 930 folosesc o versiune redusă a acestui pachet de tehnologii şi încorporează un senzor de 1/2,5” cu rezoluţie de 20 MP. Deşi rezoluţia senzorului de pe Lumia 930 este de două ori mai mică, telefonul salvează imaginile procesate cu PureView Pro la aceeaşi rezoluţia ca mai marele Lumia 1020: 5 MP.

Rezoluţia sau dimensiunea senzorului nu sunt singurele compromisuri făcute pentru obţinerea unor dimensiuni şi costuri de producţie mai mici. Dacă Lumia 920 a folosit un obiectiv cu diafragmă F/2.0 iar Lumia 1020 a folosit un model uşor inferior cu F/2.2, Lumia 930 oferă un obiectiv destul de banal cu deschidere F/2.4 care penalizează captura nocturnă.

Captura foto oferă imagini cu culori foarte frumoase, contrast bun şi o dinamică ridicată. Nivelul de detalii este bun, Nokia reuşind să folosească un algoritm bun de Noise Reduction fără să afecteze vizibil nivelul acestora. Utilizatorii pot alege să captureze imagini doar la rezoluţia de 5 MP (cu oversampling PureView) sau pot salva şi imaginile originale (19 MP pentru 4:3 sau 16 MP pentru 16:9) în format JPG sau Adobe DNG RAW.

Spre deosebire de cazul terminalului Lumia 1020, ale cărui imagini de 38 MP erau mari şi mai greu de utilizat, utilizatorii pot folosi acum şi imaginile de 19 MP deoarece acestea au dimensiuni rezonabile de cel mult 7 MB. Managementul de pe telefon este însă la fel de limitat, utilizatorii putând accesa direct doar versiunea de 5 MP a capturii.

Notă: în cadrul articolului am folosit preponderent imaginile PureView de 5 MP, arhiva completă a imaginilor de 19 MP este ataşată în această arhivă: Camera Roll (ZIP, 111 MB)

Nokia are de multă vreme o predilecţie pentru imaginile cu temperatură scăzută, însă Lumia 930 are probleme cu balansul de alb, ratează ocazional deranjant de mult şi capturează imagini cu un white balance mult prea cald. Expunerea mai dă şi ea rateuri, aceste două deficienţe putând fi însă corectate foarte uşor în orice aplicaţie banală de editare foto sau putând fi evitate cu totul prin utilizarea controlului manual din Nokia Camera.

Lumia 930 are o distantă minimă de focalizare de 10 centimetri, nefiind astfel un produs bun pentru captura macro. La fel ca în cazul Lumia 1020, utilizatorul poate renunţa însă la oversampling-ul PureView şi poate beneficia de un zoom optic 2x fără pierderi de calitate.

Captura nocturnă nu mai este însă tot atât de impresionantă ca la modelele Lumia 920 sau Lumia 1020. Fiind penalizată de obiectivul cu diafragmă F/2.4, camera foto din Lumia 930 este nevoită să urce prea sus cu sensibilitatea sau timpul de expunere. În aceste condiţii, sistemul de stabilizare optică nu face întotdeauna faţă, iar calitatea imaginilor are de suferit. În plus, procesarea low-light are nişte deficienţe stranii, care se manifestă sub forma unor zone cu banding sau a unor artefacte vizibile şi deranjante de culoare.

Captura video are parametri buni, imaginile având culori frumoase, contrast ridicat şi un nivel bun de detalii. Fluxul video foloseşte o rată de eşantionare de 20 Mbps, acesta fiind şi foarte stabil din punct de vedere al numărului de cadre pe secundă. Ceea ce deranjează este modul în care funcţionează sistemul de focalizare continuă, aceasta fiind mult prea sensibil şi făcând reajustări mult prea dese, ceea ce poate fi deranjant în unele situaţii (după cum se observă din eşantionul ataşat). La fel ca în cazul capturii foto, utilizatorul are la dispoziţie un zoom 3X fără pierderi de calitate, însă şi acesta este influenţat negativ de focalizarea cam năbădăioasă.

Fluxul audio capturat împreună cu cel video este foarte bun. Microfoanele au o fidelitate ridicată şi oferă filtre opţionale pentru eliminarea frecvenţelor sub 100 sau 200 Hz, evitând astfel distorsiunile cauzate de suprasaturarea intrării audio. Pe lângă înregistrarea stereofonică în format AAC la 256 kbps, Lumia 930 oferă şi captură Dolby Digital Plus 5.1 prin utilizarea întregului ansamblu de captură cu patru microfoane. Făcând parte din actualizarea Cyan şi urmând să fie disponibilă şi pe alte terminale Lumia de vârf, înregistrarea în format Dolby Digital Plus permite piperarea filmările de amatori făcute cu telefonul mobil cu un sunet multicanal cu o spaţializare suficient de bună.

Descărcare eşantion video Full HD (zip, 153 MB)

Nokia Camera se depărtează de aplicaţiile obişnuite pe care le găsim pe alte telefoane mobile deoarece elimină filtrele sau alte opţiuni pentru amatori în favoarea unui mediu riguros de lucru. Disponibile atât pe o bară de instrumente cât şi pe un meniu circular care poate fi accesat prin deplasarea butonului software de declanşare, opţiunile (oferă acces la reglajele de sensibilitate (ISO 100 – 4000), ajustarea balansului de alb, controlul bliţului sau a lămpii de focus, compensarea expunerii şi, mai puţin obişnuit pentru un telefon mobil, la opţiunile de reglare a timpului de expunere între 4 secunde şi 1/16.000 secunde, braketing şi ajustarea manuală a focalizării.

Redare media, GPS, concluzii

Din punct de vedere al calităţii redării audio, Lumia 930 se încadrează în clasa superioară, fără a reuşi însă să ajungă din urmă telefoanele cu prestaţie deosebită precum HTC One, LG G2 sau Apple iPhone 5S. Etajul audio se remarcă prin volumul foarte puternic, fidelitatea mulţumitoare, frecvenţele joase puternice bine definite şi înaltele discrete, însă păcătuieşte printr-un nivel de zgomot puţin cam mare şi ceva distorsiuni şi artefacte de saturaţie în zona înaltelor.

Procesarea audio este ajutată de un egalizator cu şapte benzi şi de procesarea Dolby Digital, care oferă spaţializare stereo pentru fluxurile audio 5.1, normalizare în timp real a volumului şi o amplificare a vocii umane care este utilă doar în cazul filmelor.

Începând cu Windows Phone 8.1, vechiul hub Music + Videos a fost înlocuit de două aplicaţii separate pentru muzică şi filme, acestea nemaifiind nici incluse în cadrul sistemului de operare, ci oferite prin intermediul Windows Phone Store. Dincolo de separarea lor, acestea nu aduc însă prea multe noutăţi.

În cadrul aplicaţiei Music, fişierele audio vor fi sortate după autor, album sau gen. Interfaţa de redare efectivă este simplă, dincolo de taguri şi CoverArt mai fiind oferite doar butoanele de Play/Pause, Back, Forward, Shuffle, Repeat şi cel pentru crearea listelor de redare. Atât în aria de notificare, cât şi în Lock Screen, sunt oferite butoane pentru controlul redării. Aplicaţia Video este şi mai săracă, aceasta oferind doar butoane pentru controlul redării şi un Pan and Scan simplu. La fel ca în cazul tuturor celorlalte telefoane Windows Phone , suportul pentru codec-uri este sărac şi va trebui să alegeţi aplicaţii alternative pentru redare sau să purcedeţi la recomprimarea fişierelor.

La fel ca toate terminalele cu procesoare Snapdragon 800 sau 801, Lumia 930 foloseşte soluţia integrată de navigaţie IZat Gen8B. Nokia a suplimentat acest cip cu un sistem bun de antene, Lumia 930 oferind o acurateţe bună, o viteză ridicată pentru localizarea asistată şi o viteză de procesare mare, aspecte care-l fac apt pentru o soluţie de navigaţie auto.

Modulul GPS este secondat de aplicaţia de orientare HERE Maps şi de soluţia de navigaţie HERE Drive+, care oferă hârţi, voci şi calcularea traseelor în modul offline, ceea ce face din acest produs un partener bun pentru orientare sau navigaţie.

Concluzii                          

Cu o configuraţie hardware la fel de puternică precum cea folosită de telefoanele Android de vârf, un sistem de operare actualizat şi un ecran AMOLED de bună calitate cu rezoluţie Full HD şi cu o diagonală rezonabilă pentru toată lumea, Lumia 930 este telefonul pe care simpatizanţii Windows Phone îl aşteaptă de foarte multă vreme. Terminalul completează oferta cu o carcasă solidă, o redare media mulţumitoare şi o cameră foto bună. Singurele deficienţe importante sunt autonomia nesatisfăcătoare şi prestaţia sub aşteptări în lumină scăzută a camerei foto PureView, însă Lumia 930 este un terminal de vârf care este oferit de la bun început la un preţ de 2250 lei care, în buna tradiţie Nokia, probabil că va scădea foarte repede în următoarele luni.

Părţi pozitive

Platformă hardware puternică
Ecran AMOLED bun
Construcţie şi finisaje
Redare media
Cameră foto

Părţi negative

Autonomie
Comportament foto în lumina slabă
Mici buguri în captura foto şi video
Greutate cam mare