OnePlus 8T review: High-end de buget? Mid-range performant? Pe undeva pe acolo

06.11.2020
OnePlus 8T review: High-end de buget? Mid-range performant? Pe undeva pe acolo

Chiar dacă scriu despre OnePlus încă de când acest brand a fost anunțat în mod oficial, până acum nu am avut ocazia să și testez unul dintre terminalele companiei pentru un review. Asta nu înseamnă că nu am fost expus la ele, pentru că le-am tot văzut pe la prieteni și mi s-au părut întotdeauna modele decente pentru banii ceruți. Asta până la seria OnePlus 8, când nimeni de prin jurul meu nu a mai făcut upgrade, unul dintre factorii principali fiind prețul ridicat.

Ba chiar unii dintre fanii OnePlus, care au trecut prin multe variante au ales să treacă la iPhone 11 (colegul nostru Cosmin de la Go4games, de exemplu) sau chiar la dispozitive Samsung. Se pare însă că producătorul chinez a mai învățat puțin din greșeli și încearcă să își spele puțin păcatele cu OnePlus 8T, un OnePlus „ca pe vremuri”, cu dotări de top și un preț mai bun, dar și un sistem de operare complet nou.

Design-ul OnePlus 8T este rezultatul multor ani de îmbunătățiri

Dacă există o caracteristică pe care OnePlus a îmbunătățit-o cu fiecare lansare, aceasta este design-ul. Dacă la început telefoanele sale erau stângaci „desenate”, în ultimii câțiva ani, acestea au devenit adevărate dispozitive premium, la nivelul celorlalte modele concurente din piață. Dar asta poate fi și un dezavantaj, întrucât poți imediat să confunzi un OnePlus 8T cu oricare dintre dispozitivele Samsung din gamele Galaxy A sau Galaxy S. Asta pentru că spatele lucios din sticlă are o cameră dreptunghiulară, poziționată în colțul din stânga-sus al capacului.

Culoarea acestui model este însă unică pe piața de telefoane. Mulți se vor grăbi să numească această nuanță „Aquamarine Green” un turcoaz, însă adevărul este că avem de a face cu un telefon care își schimbă culoarea în funcție de cum bate lumina. Sunt momente în care este o nuanță de albastru similară cu turcoaz, iar uneori arată ca un verde „lime”, foarte plăcut. Din orice unghi însă, telefonul arată foarte bine și se simte foarte bine în mână. Păcat însă că OnePlus păstrează sticla mată doar pentru modelele Pro, întrucât spatele lui OnePlus 8T este un adevărat magnet de amprente.

OnePlus 8T back

Este șocant faptul că OnePlus este singura companie de pe piață în afară de Apple care oferă un buton de tip slider pentru controlul funcțiilor de sunet: pornit, vibrații sau silențios. Poziția acestuia deasupra butonului power este foarte bună, putând rapid pune telefonul pe un mod silențios din poziția naturală de a ține telefonul în mână. Aș putea spune că este o poziționare chiar mai bună decât pe iPhone, unde întotdeauna butonul de silent a fost deasupra butoanelor de volum, pe partea stângă.

În cele din urmă, avem ecranul, un panel de 6,5” perforat în colțul din stânga-sus. Nu este nimic tocmai „original” la din punct de vedere al design-ului, mulți producători folosind o soluție similară. OnePlus oferă și o folie de plastic aplicată din fabrică, iar sticla și panelul OLED sunt plate. Acesta este un avantaj chiar și față de OnePlus 8 Pro, care vine cu margini curbate. Sticla este însă rotunjită la margini, deci în cazul unui accident, sunt șanse mari ca aceasta să se spargă, fiind un punct de impact.

OnePlus 8T front

Accesoriile sunt de calitate, așa cum ne-a obișnuit producătorul chinez

OnePlus nu oferă de multă vreme căști în pachetul telefoanelor sale, așa că nu mă așteptam să găsesc asta, însă oricum producătorul chinez oferă mai multe accesorii decât alți jucători din piață. Vorbim despre un încărcător de 65W cu mufă USB-C, un cablu USB-C roșu și o husă de silicon cu mesajul „Never Settle”. Aș fi preferat ca husa să fie simplă, fără înscrisuri. Toate sunt accesorii de calitate înaltă și nu mă aștept de la cablul de încărcare să cedeze prea repede. Este un cablu mai gros decât găsim de obicei în  cutiile telefoanelor.

Ecranul lui OnePlus 8T nu este cu nimic mai prejos decât cele de pe modelele premium

Mi se pare că OnePlus 8T nu concurează în piață cu modelele de top ale companiilor cu tradiție. Nu este un concurent real pentru iPhone 12 Pro, Galaxy Note20 Ultra sau Huawei Mate 40 Pro. La puțin peste jumătate din preț al acestor modele, nici nu ar avea cum. Totuși, mi se pare că este genul de dispozitiv care ar putea să atragă câțiva cumpărători care ar lua în calcul Galaxy S20 FE, modelul care mi s-a părut a fi probabil cel mai bun telefon din 2020.

Ei bine, OnePlus 8T vine cu caracteristici similare cu modelul Samsung, în special la capitolul ecran. Avem de a face tot cu un panel OLED, capabil de asemenea să afișeze conținut la 120 Hz. Acesta este perforat doar în colțul stânga-sus, față de perforarea centrală de pe modelul Samsung, însă calitatea panelului mi se pare identică. Iar ambele sunt plate, fără margini curbate.

OnePlus 8T screen bottom

Și, la fel ca în cazul modelelor precedente, ecranul integrează și un senzor de amprentă, care pare a fi unul dintre cele mai rapide de pe piață. Înregistrează degetele foarte rapid și deblochează aproape instant. Iar recunoașterea facială există, dar este realizată doar prin camera frontală, fără securitate în plus.

Performanța nu este o problemă pe acest model

Și nici la capitolul performanță nu prea am ce să îi reproșez lui OnePlus 8T. Aceste telefoane sunt recunoscute drept unele dintre cele mai rapide, fiind echipate de fiecare dată cu cele mai recente procesoare Snapdragon la momentul lansării. În cazul de față, în locul unui Snapdragon 865+ avem un 865 standard, însă diferențele de performanță sunt atât de mici încât în utilizare obișnuită nu ai avea cum să faci diferența.

Noua interfață Oxygen OS 11 se dovedește a fi la fel de rapidă precum cea veche. Orice acțiune pe acest telefon are efect imediat, iar frecvența de 120 Hz a ecranului asigură o fluiditate și mai mare decât cea cu care ești obișnuit de pe un telefon cu ecran de numai 60 Hz. Testele de performanță confirmă că OnePlus 8T este unul dintre cele mai performante telefoane pe care le-am testat până acum și este comparabil cu modelul S20 FE 5G pe care l-am testat recent, echipat cu același chipset.

OnePlus 8T top detail

Benchmarks

  • AnTuTu – 588.077
  • GeekBench – Single-Core: 892 / Multi-Core: 3.169
  • PCMark – PCMark 11.069
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 4.588
  • 3D Mark Wild Life – 3.820

Autonomia lui OnePlus 8T este decentă, dar încărcarea este de fapt punctul său forte

S-ar putea ca autonomia să fie punctul mai puțin forte al lui OnePlus 8T, dar telefonul reușește să compenseze prin alte avantaje. Este un telefon cam de o zi și jumătate dacă ții ecranul la 120 Hz și nu îl „obosești” foarte tare cu sesiuni de gaming intense sau prea multe fotografii. De asemenea, această performanță poate fi atinsă fără modul Always On Display activ. Altfel, avem de a face cu un telefon de o zi, dar care te poate ține acea zi cu utilizare destul de „agresivă”.

Poți folosi diverse metode pentru a reduce consumul de baterie, precum profilul economic, setarea ecranului la 90 sau 60 Hz, sau dezactivarea Always on Display. Soluția este însă și mai simplă: încărcarea rapidă la 65W. În doar câteva minute primești destulă baterie pentru câteva ore bune de utilizare. Dacă ai la îndemână adaptorul de priză și cablul original, ar trebui să nu-ți faci griji pentru autonomie. Din păcate, nici acest model nu a primit încărcare wireless.

OnePlus 8T bottom

Noul Oxygen OS ar putea să deranjeze fanii OnePlus

La capitolul software avem parte de cea mai mare diferență față de modelele anterioare și probabil cea mai mare asemănare față de telefoanele Samsung. OnePlus a decis ca Oxygen OS 11 să fie versiunea care schimbă complet interfața telefoanelor sale, iar rezultatele sunt bune, pentru cei care apreciază un skin de Android bine realizat. Totuși, fanii OnePlus alegeau aceste telefoane și pentru software-ul Android „curat”, care primea doar funcții noi peste interfața clasică, nu o schimba complet.

Interfața este inspirată clar de One UI de la Samsung. O mare parte din conținutul fiecărei pagini din aplicațiile implicite a fost mutat spre jumătatea de jos a ecranului. Aplicațiile sunt disponibile tot dintr-un sertar, care are un design diferit față de cel standard de la Google, dar funcționează în mare parte la fel. Cam asta este valabil și în celelalte părți ale sistemului de operare: este mai mult un „skin”, decât un sistem de operare cu adevărat modificat complet, așa cum este EMUI de la Huawei.

Iar la capitolul „bloatware”, OnePlus stă foarte bine. Aplicațiile Facebook nu mai vin preinstalate, iar Netflix este prezent în meniu doar pentru că altfel telefonul nu ar primi certificare pentru redare HDR pentru acest serviciu. Totuși, acesta poate fi dezinstalat la cerere.

Acesta este și primul telefon cu Android 11 pe care îl testez care chiar folosește meniul de power de la Google. Nefiind însă un utilizator de Google Home și nici de sisteme de plăți pe sistemul de operare Android, în meniul meu de power apar doar butoanele standard de urgente, închidere și screenshot. Față de meniurile precedente, care apăreau contextual, acesta ocupă tot ecranul, iar butoanele sunt doar în partea de sus. Alte diferențe față de Android 10 ar fi aplicațiile de chat, care pot funcționa ca bule, dar mulți utilizatori dezactivează ceastă funcție și în Facebook Messenger, unde a apărut această funcție, așa că nu mi se pare o funcție foarte importantă.

OnePlus 8T nu poate ține pasul cu camerele telefoanelor de top

Și oricât de high-end sau „premium” este pachetul OnePlus 8T, la capitolul cameră, acesta nu poate să stea la aceeași masă cu modelele de top ale momentului. Ba chiar aș putea spune că nu se apropie foarte mult nici de Galaxy S20 FE. Vorbim mai degrabă de o cameră de medie, comparabilă cu ceea ce oferă majoritatea companiilor pe telefoane cu chipset Snapdragon 765.

OnePlus 8T camera

Senzorul principal este destul de bun pe timp de zi, ba chiar neașteptat de bun, dar pe timp de noapte, chiar și cu modul nocturn, performanța este slabă în comparație cu alte modele high-end. Este la nivelul telefoanelor semnificativ mai ieftine. Camera ultra-wide este foarte întunecată chiar și pe night mode, în timp ce pe timp de zi captează detalii la un nivel nu tocmai înalt. Camera macro este acolo doar ca să poată spune că există patru camere, întrucât rezultatele sunt destul de slabe, majoritatea cadrelor fiind foarte neclare. Iar zoom-ul se face prin crop pe senzorul principal, deci este utilizabil doar ziua, și atunci cu scăderea calității imaginii.

Foto zi

Cea de-a patra cameră este un senzor de adâncime. Pe camera principală, acesta funcționează bine și creează un decupaj foarte precis al subiectului. Din păcate, pe camera din față am simțit lipsa unui astfel de senzor, fiind prezente multe inconsistențe. Totuși, calitatea camerei frontale m-a surprins față de alte modele din gama asta de preț.

Foto noapte

Chiar dacă poate filma în 4K la 60 de cadre pe secundă, OnePlus 8T nu poate face asta cu stabilizare activă sau cu modul portret pe video. De altfel, schimbarea între camere poate fi realizată în timpul filmării doar atunci când filmezi la 30 de cadre pe secundă în 4K.

Concluzii

OnePlus 8T este un smartphone foarte bun, care încheie valul de lansări high-end din 2020. Acesta este prins puțin la mijloc între o cameră de medie, performanță de top și câteva funcții lipsă față de modelele premium de pe piață (nu are rezistență la apă și nu are încărcare wireless). Totuși, acesta poate fi o alternativă foarte bună la un Galaxy S20 FE, dacă chiar te deranjează atât de mult plasticul de pe spatele telefonului Samsung.

Avantajul Samsung este o cameră mai bună, încărcare wireless și rezistență la apă, plus un service local care poate rezolva multe operațiuni pe loc. Desigur, OnePlus 8T are încărcare mai rapidă și vine la un preț mai mic. Oricare telefon dintre acestea ai alege la acest sfârșit de an, vei primi o experiență excelentă. Niciunul nu este perfect și, desigur, există destul de multe alternative pe piață, chiar și în această categorie de preț.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult