Oppo anunță seria Find X5: camere avansate cu stabilizare pe 5 axe și procesor de imagine proprietar

24.02.2022
Oppo anunță seria Find X5: camere avansate cu stabilizare pe 5 axe și procesor de imagine proprietar

Oppo a anunțat oficial noul Find X5 Pro, flagship-ul său pentru anul 2022 pe piața de smartphone-uri, pe care l-a confirmat deja anterior. De altfel, știam deja mai multe detalii despre acest model la nivel hardware, confirmate chiar de către Oppo pe căi oficiale, dar cunoșteam și faptul că acesta este dezvoltat în parteneriat cu Hasselblad. Alături de Find X5 Pro, compania a anunțat și Find X5 „strandard”, tot un model high-end, dar echipat cu un alt procesor.

Find X5 Pro introduce pentru prima dată stabilizare pe 5 axe pe un smartphone

Este clar din parteneriatul cu Hasselblad că sistemul de camere de pe Oppo Find X5 Pro este atracția principală a acestui telefon. Vorbim despre un model echipat cu doi senzori Sony IMX766 de 50 de megapixeli, dedicați camerelor ultra-wide și wide. Camera cu zoom este una mai modestă, de 13 megapixeli, cu capabilități de zoom optic 2x, zoom hibrid 5x și zoom digital 20x.

Toate aceste camere primesc procesare avansată datorată unui nou procesor de imagine numit MariSicilon X, construit de Oppo pe arhitectură de 6nm și care va permite aplicarea unor algoritmi avansați de îmbunătățire a fotografiilor și clipurilor video înregistrate. Vorbim despre posibilitatea de a reduce nivelul de zgomot al imaginilor, înregistrarea de material video 4K pe timp de noapte și îmbunătățirea culorilor și detaliilor captate în toate situațiile.

oppo find x5 pro camera

Desigur, parteneriatul cu Hasselblad vine și cu modul „Pro”, care vine cu un profil de culoare propriu, calibrat de producătorul suedez de camere foto. De asemenea, Hasselblad a creat o serie de filtre dedicate. Oppo spune că a folosit și elemente frontale din sticlă pentru camere, pentru a elimina aberațiile cromatice și pentru a îmbunătăți acuratețea culorilor.

Pentru prima dată pe un smartphone, avem și o cameră stabilizată atât optic, cât și la nivel de senzor, pentru stabilizare pe 5 axe. Astfel, Oppo Find X5 Pro va putea capta imagini mai clare pe timp de noapte, cu stabilizare de până la 3 grade, atunci când este activă și stabilizarea electronică, în timp ce clipurile video vor fi mult mai stabile.

OPPO-Find-X5-Pro--back

Se pare că și camera frontală a primit atenție specială, integrând un senzor Sony IMX709 de 32MP cu pixeli dispuși în format RGBW. Astfel, camera frontală va putea capta cu 60% mai multă lumină, iar procesorul de imagine MariSilicon X va corecta automat culorile captate de acest senzor neconvențional. Camera oferă o deschidere de 80 de grade, dar va extinde cadrul la 90 de grade atunci când detectează că sunt mai mulți subiecți prezenți.

La nivelul configurației hardware, Oppo Find X5 Pro va beneficia de un procesor Snapdragon 8 Gen 1, cel mai puternic model de la Qualcomm, alături de 12 GB RAM și 256 GB stocare internă. Ecranul este un model AMOLED de tip LTPO cu rezoluție QHD+ la 120 Hz (dinamic) cu răspuns la atingere la 1.000 Hz.  Ecranul poate urca până la luminozitate de 1.300 nits. Totul este alimentat de un acumulator de 5.000 mAh (format din două celule separate la 2.500 mAh), cu încărcare rapidă SuperVOOC la 80W pe fir și 50W AirVOOC pe wireless.

oppo find x5 pro white

Telefonul este construit folosind un capac de ceramică pe partea din spate, iar acest lucru înseamnă că este și un model destul de greu. Find X5 Pro are 218 grame și promite rezistență la apă și praf la standardul IP68. Pe partea din față, ecranul folosește sticlă Gorilla Glass Victus.

Modelul „standard” folosește un procesor din generația 2021

Pe lângă Oppo Find X5 Pro, avem și Find X5 „standard”. Acesta este echipat cu un chipset Snapdragon 888, dar nu renunță la procesorul de imagine MariSilicon X. De asemenea, sistemul de camere de pe spate este similar, fiind echipat cu aceiași senzori. Singurul lucru care lipsește aici este însă stabilizarea pe senzor, camera principală folosind doar stabilizare optică „standard”. Și camera frontală este puțin diferită, folosind un senzor de 32 megapixeli cu deschidere de numai 81 de grade.

oppo find x5 standard

Fiind un telefon mai mic, cu ecran de 6,55” cu rezoluție Full HD+ la 120 Hz, acesta beneficiază și de o baterie mai mică, de 4.800 mAh. Încărcarea rapidă la 80W pe fir rămâne, dar cea wireless scade la putere de 30W. Configurația lui Find X5 standard este de 8 GB RAM și 256 GB stocare internă. Acest model este construit din sticlă, nu din material ceramic.

Oppo Find X5 Pro va fi lansat în curând, la un preț de 1.300 de euro, în timp ce Find X5 Standard va porni de la 1.000 de euro. Ambele vor fi disponibile în variante de culoare alb și negru.

sursa: GSM Arena, GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult