Oppo Reno3 Pro 5G review: probabil cel mai interesant telefon al producătorului chinez

16.08.2020
Oppo Reno3 Pro 5G review: probabil cel mai interesant telefon al producătorului chinez

Oppo este un producător mare de smartphone-uri la nivel mondial, dar în special în China, unde este pe locul al treilea. În Europa, compania abia începe să se acomodeze de câțiva ani, reușind să aducă modelele sale în câteva țări, printre care și în România. Deja am testat modelul high-end Oppo Find X2 în urmă cu câteva luni, iar acum am primit spre testare și varianta Oppo Reno3 Pro 5G, o variantă mid-range premium foarte interesantă, atât din punctul de vedere al specificațiilor hardware, dar și al design-ului.reno

Construcție de top, pe un smartphone de medie

Spre diferență de alte smartphone-uri mid-range cu 5G, acesta este unul dintre acelea care păstrează cât mai multe caracteristici premium. De exemplu, Oppo Reno3 Pro 5G vine cu o construcție din sticlă și metal completă, asemeni modelelor de top. De altfel, acest model nu vine cu un ecran plat. Compania pare să fi înțeles că există un public care vrea toate capabilitățile moderne, chiar dacă nu la cele mai înalte performanțe și fix asta a livrat.

Vorbim despre un dispozitiv cu ecran de 6,5” cu rezoluție Full HD+ și refresh rate de 90 Hz, margini curbate, dar nu excesiv, fiind mai degrabă similar în design cu modelele din seria Galaxy S20, care sunt aproape plate. Astfel, curbura oferă senzația unui smartphone mai scump, fără să deranjeze foarte mult în utilizare. Camera frontală este amplasată într-un decupaj subtil în colțul stânga-sus.

Oppo Reno3 Pro front

Spre diferență de alți producători, Oppo păstrează butoanele de volum pe partea din stânga, doar butonul power fiind amplasat în partea din dreapta. Butoanele sunt foarte subțiri, dar sunt amplasate în poziții confortabile, ușor de găsit și identificat fără să te uiți la ele. Totuși, un jack de căști nu este prezent, chiar dacă vorbim despre un telefon de medie. Compania oferă o pereche de căști în pachet, dar nu și un adaptor pentru jack de 3,5mm.

Camera pare să fie un aspect important al acestui model, fiind echipat cu patru senzori și obiective, iar textul de pe spatele telefonului este orientat în mod „landscape”, sugerând că este un „camera phone” și că așa va fi folosit o mare parte din timp.

Oppo Reno3 Pro 5G vine la pachet cu toate accesoriile de care ai nevoie

Vorbeam despre o pereche de căști în pachetul lui Oppo Reno3 Pro 5G, dar acestea nu sunt nici pe departe singurele accesorii disponibile. Căștile sunt similare cu EarPods de la Apple, dar au accente verzi, la fel ca și cablul de încărcare și adaptorul de priză. Acesta din urmă are o putere de 30W are o mufă USB verde, la fel ca restul mufelor cablului.

Apreciez însă un lucru pe care nu mulți producători îl fac în ultima perioadă. Adaptorul de priză are o formă realizată în așa fel încât să nu afecteze alte dispozitive care sunt în priză într-un singur prelungitor. Huawei și Xiaomi fac în ultima perioadă adaptoare de priză foarte mari care fizic nu lasă loc pentru ceva în priza „vecină”.

Oppo Reno3 Pro accessories

În cele din urmă, Oppo oferă în pachet și o husă de protecție din silicon. Este vorba despre o husă transparentă, utilă pentru protecție de bază, dar nu foarte bună atunci când vine vorba despre șocuri mecanice. Colțurile acesteia par să fie puțin mai pronunțate, dar nu m-aș baza prea mult pe ea. Ce oferă Oppo și vedem din când în când și pe la alți producători este o folie de protecție aplicată din fabrică peste ecran.

Display-ul este de calitate

La capitolul ecran, Oppo Reno3 Pro 5G țintește puțin mai sus decât m-aș fi așteptat. Faptul că este vorba despre un ecran curbat deja mi-a depășit așteptările, însă acesta este și rapid, la 90 Hz și compatibil cu standardul de afișare HDR. Astfel, poți vedea clipuri, filme și seriale pe Netflix sau YouTube în HDR, iar luminozitatea de peste 500 de nits ar trebui să asigure o experiență de vizualizare bună și în lumină foarte puternică.

Chiar dacă are o diagonală 6,5”, telefonul nu pare să fie o „paletă” în mână. Probabil că faptul că este subțire și ușor curbat ajută la o prindere mai bună. Totuși, nu vei putea accesa întreaga suprafață a ecranului cu o singură mână. Este un telefon cumva între unul de dimensiuni medii și unul foarte mare. Și pentru că este vorba despre un ecran AMOLED, Oppo a integrat și un senzor de amprentă performant în ecranul telefonului. Este destul de rapid și recunoaște degetul din oricare poziție. Este și amplasat într-un loc ușor accesibil, nici foarte jos, nici foarte sus.

Oppo Reno3 Pro screen bottom

Snapdragon 765G de pe Oppo Reno3 Pro 5G este o alegere foarte bună

Deja Snapdragon 765 începe să devină un soi de procesor „bun la toate” pentru telefoanele „mainstream” din 2020. Acesta oferă un nivel de performanță similar cu ceea ce ofereau telefoanele de top din urmă cu doi ani, ceea ce nu este un lucru deloc rău, având în vedere diferența de preț a modelelor de medie față de cele de top. Astfel, majoritatea utilizatorilor vor fi probabil foarte mulțumiți cu ceea ce oferă acest chipset.

Cu 8 sau 12 GB memorie RAM, s-ar putea nici să nu observi că ai un smartphone de medie și nu unul high-end. Testele de performanță scot în evidență diferențele clare între un Snapdragon 765 și un 865, însă în utilizare este mai greu să le vezi. Poate că în jocuri de top precum PUBG, Fortnite sau Call of Duty Mobile pe setările cele mai înalte vei vedea diferențele adevărate. Pentru cazurile de utilizare obișnuite însă, Oppo Reno3 Pro 5G s-a comportat impecabil.

Oppo Reno3 Pro back

Singurul dezavantaj real este faptul că poți filma la maximum 4K la 30 de cadre pe secundă. Având însă în vedere că majoritatea telefoanelor sunt configurate oricum din fabrică la 1080p și 30 de cadre pe secundă, iar clipurile sunt în principal văzute pe ecrane de telefoane mici sau publicate pe rețele de socializare care oricum strică calitatea video, 4K la 60 FPS pe un senzor mic de telefon nu ar face o diferență foarte mare. Plus că pentru cei care își doresc așa ceva există modele mai scumpe, mai performante, care pot oferi rezultate mai bune.

Benchmarks

  • AnTuTu – 348.535
  • GeekBench – Single-Core: 613 / Multi-Core: 1.794
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 3.079
  • PCMark: 8.642

Autonomia nu este punctul forte al acestui model, dar măcar se încarcă repede

Oppo Reno3 Pro 5G nu folosește un ecran la 120 Hz, dar beneficiază de 90 Hz și rezoluție Full HD+. De asemenea, vine cu un procesor de medie și un acumulator de 4.025 mAh. Astfel, folosind modul de funcționare automat al ecranului, care schimbă între 60 și 90 Hz după necesități, poți atinge cam o zi și jumătate de autonomie la utilizare nu foarte agresivă. Dacă vrei să crești autonomia, poți scade la 60 Hz ecranul. Majoritatea utilizatorilor vor trebui însă să îl încarce zilnic.

Din fericire, telefonul se încarcă foarte repede, în mai puțin de o oră de la 0%. Nu are încărcare wireless, dar nici nu m-aș fi așteptat la asta de la un smartphone de medie.

ColorOS este în urma altor interfețe proprietare de Android

ColorOS nu este cel mai atrăgător „skin” de Android 10 de pe piață. Pictogramele sale sunt simple și „plate”, la fel ca în cazul altor astfel de interfețe personalizate. Iar multe dintre setări și funcții sunt în locurile bine cunoscute de oricare utilizator de Android. Măcar există un sertar de aplicații implicit, nu trebuie activat după configurarea inițială.

Ce nu activează Oppo de la început este navigarea prin gesturi, fiind inițial disponibile butoanele clasice de navigație. Din fericire, există opțiunea în setări. Pe lângă aplicațiile de la Google, Oppo integrează și câteva aplicații proprietare, dar și niște scurtături către aplicații „comerciale” precum Facebook și Netflix, pe care probabil oricare utilizator de Android le descarcă oricum. Ce nu am apreciat au fost însă Office Suite și Opera, aplicații pe care nu le-aș folosi peste Google Docs, Microsoft Office sau Chrome. Măcar pot fi ușor dezinstalate.

Oppo Reno3 Pro bottom

Oppo vine și cu alte aplicații proprii mai ciudate, precum o aplicație de editare video numită On Loop, care include și ceva muzică chinezească, aplicația Oppo Relax, care redă sunete ambientale și „Spațiul pentru Jocuri”, care este o funcție binevenită pentru gameri. Practic, poți bloca notificările, apelurile și mesajele atunci când te joci pentru sesiuni de gaming neîntrerupte.

Fiind ajutat și de procesor, dar și de ecranul la 90 Hz, Oppo Reno3 Pro 5G se simte rapid în ColorOS, însă interfața nu este foarte arătoasă, din păcate. Aș fi preferat un Android mai „curat”, sau o interfață mai „frumos” desenată. Pictogramele Oppo sunt foarte generice. Ce mi-a plăcut însă este faptul că Dark Mode-ul interfeței folosește un negru adevărat, nu o nuanță de gri, care ar trebui să ajute la reducerea consumului de energie.

Oppo Reno3 Pro 5G are o cameră peste medie, dar nu cu mult

Este o modă pentru producătorii de smartphone-uri să integreze cât mai multe camere foto pe telefoanele lor, fie că sunt modele de top, de medie sau din gama ieftină. Totuși, puține reușesc să și justifice prezența acestor camere pe dispozitivele lor.

Oppo Reno3 Pro 5G este un telefon care folosește aproape toate cele patru camere ale sale. Zic aproape pentru că senzorul al patrulea este unul de adâncime alb-negru, care este folosit și la îmbunătățirea detaliilor în fotografiile de pe camera principală.

Oppo Reno3 Pro camera

Să le luăm totuși pe rând. Avem de a face cu o cameră principală de 48 megapixeli cu stabilizare, care reușește să capteze niște cadre foarte bune pe timp de zi și decente pe timp de noapte. Nivelul de detalii este unul foarte bun, camera fiind ajutată de o procesare cu AI pentru detecția scenelor, de senzorul secundar, dar și de tehnologia de pixel binning care captează fotografii la 12 megapixeli, scăzând nivelul de zgomot de imagine. Se vede însă tenta de supraexpunere a software-ului Oppo, care scoate cadre mai luminoase, care pot fi mai atractive pe rețelele de socializare, însă care nu reflectă obligatoriu realitatea.

Camera ultra-wide este în schimb una de o calitate medie. Pe timp de zi face fotografii ok, chiar dacă majoritatea sunt supra expuse, însă pe timp de noapte, chiar și cu modul nocturn de fotografiere, avem un nivel de zgomot și culori foarte slab procesate.

Foto zi

Camera cu zoom este însă una standard care mărește de două ori și este surprinzător de „sharp” pe timp de zi. Oppo o forțează însă să facă și un zoom „hibrid” 5X, care pierde detalii pe timp de zi. Pe timp de noapte, camera cu zoom nu este activă. Telefonul trece automat pe camera principală și face crop pentru zoom 2 și 5X, iar rezultatele sunt destul de slabe.

Totuși, camera lui Oppo Reno3 Pro 5G este la un nivel peste medie, camera principală cu stabilizare fiind cu siguranță cea care ajută cel mai mult pentru a înclina balanța spre o impresie pozitivă per-total.

Foto noapte

Din păcate, camera frontală nu iese din tiparele unei camere mid-range. Aceasta oferă o plajă dinamică limitată, iar funcția HDR funcționează doar pentru modul auto. În modul portret, timpul de expunere este calculat doar pentru fața subiectului, fundalul fiind de obicei supraexpus.

Este mai ușor de recomandat un Reno3 Pro 5G decât un Find X2

Oppo Reno3 Pro a 5G reușit să mă impresioneze probabil mai mult decât modelul Find X2 din gama high-end. Asta pentru că pare să aibă un software pentru cameră mai bine pus la punct, chiar dacă mai limitat în performanță și oferă majoritatea capabilităților acelui model într-un pachet semnificativ mai ieftin.

Da, nu ai încărcare wireless, nu ai încărcare la 65W și nici rezoluție QHD cu 120 Hz, dar probabil că nici nu ai nevoie de toate acestea. În schimb, primești un telefon performant, compact și bine construit, care nu excelează la niciun capitol, dar nici nu dezamăgește. Este cumva un telefon care este definit de gama mid-range în care este încadrat, iar conectivitatea 5G va asigura că ar putea rămâne relevant chiar și peste unul sau doi ani, când rețelele 5G vor fi mai răspândite la noi în țară.

Părţi pozitive

+Construcție și design premium
+Un ecran foarte bun
+Are multe accesorii în pachet
+Se încarcă repede
+Performanță destulă pentru majoritatea utilizatorilor
+Cameră principală bună

Părţi negative

-Camerele secundare sunt doar de medie
-Autonomia este sub cea a altor modele similare
-Interfața ColorOS nu arată bine în comparație cu altele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult