Oppo și Xiaomi dezvoltă propriile chipseturi pentru telefoane 5G

12.04.2021
Oppo și Xiaomi dezvoltă propriile chipseturi pentru telefoane 5G
foto: xiaomi

Cel puțin la gama low-cost, Oppo și Xiaomi ar putea scăpa de soluțiile furnizate de MediaTek, lansând telefoane 5G bazate pe chipseturi de creație proprie. Ambițiile merg însă mult mai departe, planurile de viitor vizând inclusiv soluții 5G pentru telefoane high-end.

Potrivit zvonurilor încă neconfirmate oficial, cei doi producători chinezi dezvoltă propriile soluții pentru comunicații 5G, compatibile cu spectrul sub-6GHz. Primele telefoane bazate pe acestea ar urma să fie disponibile începând cu finalul acestui an, dar nu mai târziu de primăvara anului viitor. Pentru scopul propus, a fost selectat fabricantul de semiconductoare Unisoc, localizat în regiunea Shanghai.

Vestea despre noile ambiții Oppo și Xiaomi vine pe fondul unei inițiative mai ample susținute de Guvernul Chinez, pentru creșterea investițiilor în dezvoltarea de semiconductoare, puterea de la Beijing țintind reducerea dependenței de furnizorii externi de microprocesoare.

Totul a pornit de la „pățaniile” gigantului Huawei, care de ceva timp nu-și mai poate produce propriile chipseturi Kirin, apelând ala fabricanții de semiconductoare internaționali, constrânși prin diverse metode de administrația Trump să refuze relațiile comerciale cu companii chineze neagreate de SUA.

Dezvoltate nu doar din rațiuni politice, chipseturile de creație proprie prezintă și avantaje practice. Spre exemplu, producătorii de telefoane își pot optimiza mai bine dispozitivele, țintind reducerea consumului de energie și performanțele la modul general.

Controlate de aceeași companie care deține și brandul Oppo, OnePlus și Realme s-au alăturat deja inițiativei pentru producerea și folosirea de chipseturi produse exclusiv local, fiind doar o chestiune de timp până ce producătorii smartphone din China vor ajunge la o strategie care țintește independența de furnizorii occidentali de componente și tehnologii.

Strategia riscă să reaprinsă însă războiul economic cu SUA, care dă semne că pregătește interdicții similare celor aplicate la adresa Huawei și pentru Xiaomi, succesul de care se bucură producătorul smartphone amenințând deja dominația brandurilor occidentale consacrate, precum Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult