Panasonic a anunţat două smartphone-uri heavy-duty: ToughPad 5 FZ-E1 şi FZ-X1

28.02.2014
Panasonic a anunţat două smartphone-uri heavy-duty: ToughPad 5 FZ-E1 şi FZ-X1

Cei mai mulţi dintre utilizatori îşi doresc telefoane elegante, subţiri şi uşoare, însă există anumiţi cumpărători care, prin natura meseriei practicate sau a activităţilor sportive preferate, au nevoie de produse mai rezistente. Produsele oferite acestora încep cu modelele ermetice precum cele oferite de Sony, Motorola sau Samsung şi se termină cu modelele heavy-duty de la CAT, Tag Heuer sau Casio. În acest ultim club exclusivist va intra din vară şi Panasonic cu noile sale smartphone-uri ToughPad 5.

Un producător de telefoane destul de bine văzut acum un deceniu, Panasonic nu a reuşit să intre cu succes şi pe piaţa smartphone-urilor şi, după o serie de încercări eşuate precum Eluga, a anunţat că renunţă să mai dezvolte astfel de produse. În cadrul Mobile World Congress 2014, compania a anunţat că intenţionează să revină cu două noi smartphone-uri, însă aceste modele sunt inspirate de celebrele sale linii de tablete şi laptopuri heavy-duty şi vor fi destinate unei nişe speciale de cumpărători.

Panasonic ToughPad 5 - două telefoane heavy-duty

Denumite Toughpad FZ-E1 şi Toughpad FZ-X1, cele două telefoane sunt identice din punct de vedere al aspectului sau certificărilor şi diferă doar prin procesoarele şi sistemele de operare folosite.  Primul dintre acestea este un terminal Android 4.2 care foloseşte un procesor Qualcomm Snapdragon APQ8064T tactat la o frecvenţă de 1,7 GHz, în timp ce al doilea model oferă un procesor Qualcomm Snapdragon 800 tactat la 2,3 GHz şi foloseşte Windows Embedded 8 Handheld, o ediţie specială a platformei Windows Phone 8 care este dedicată mediului enterprise. Terminalul Android oferă trei butoane frontale care pot fi particularizate după dorinţă, acestea având funcţii fixe standard în cazul versiunii Windows.

Panasonic ToughPad 5 - o carcasă rezistentă la şocuri şi intemperii

Dincolo de aceste diferenţe, cele două modele oferă ecrane cu diagonală de 5” şi rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, 2 GB de memorie RAM, 32 GB de memorie internă şi baterii cu o capacitate respectabilă de 6200 mAh. Lista dotărilor mai include un modem radio LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS şi camere foto cu senzori de 8, respectiv 1,3 MP.

La fel ca deja cunoscutele modele ToughPad şi ToughBook, viitoarele telefoane Toughpad FZ-E1 şi Toughpad FZ-X1 vor oferi carcase rezistente. Cele două terminale vor rezista la impactul cu solul dacă vor fi scăpate de la înălţime de cel mult 3 metri, vor putea fi scufundate în apă la adâncimi de 1,5 metri timp de jumătate de oră şi vor rezista la variaţii de temperatură între -20 şi 60 de grade Celsius, aşa cum ne-am aştepta de la nişte produse conforme standardului militar MIL-STD-810G. Din acest motiv, terminalele au o greutate impunătoare de 430 de grame, însă acestea nu au fost create pentru a câştiga vreun concurs de frumuseţe.

Cele două telefoane vor fi disponibile din vară la un preţ de 1300 de dolari, Toughpad FZ-E1 urmând să fie lansat în iulie iar Toughpad FZ-X1 în august. Panasonic a afirmat că intenţionează să lanseze noile modele pe mai multe pieţe, însă nu a oferit deocamdată alte detalii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News