Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor de roaming începând cu decembrie 2015

Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor de roaming începând cu decembrie 2015

Bătălia pentru reducerea şi eliminarea tarifelor de roaming dintre Uniunea Europeană şi operatorii de telefonie mobilă are o istorie care se întinde de-a lungul unui întreg deceniu, însă aceasta se apropie încet de final. Propunerile Comisiei Europene au fost validate ieri de către Parlamentul European, organul legislativ votând eliminarea completă a tarifelor de roaming până în luna decembrie a anului viitor si forţarea unor reguli de natură să asigure neutralitatea Internetului.

Primele măsuri pentru reglementarea pieţei telecom de pe teritoriul unional datează din 2005, Uniunea Europeană intenţionând să fuzioneze ofertele fragmentate cu acoperiri naţionale într-o piaţă europeană unică. Promisiunile nu au fost mereu onorate sau au fost aplicate cu întârziere, însă cetăţenii europeni s-au bucurat de reduceri regulate anuale ale tarifelor pentru apelurile de voce, mesagerie sau transfer de date începând cu 2007. În acest moment,  Uniunea Europeană afirmă că aceste costuri sunt mai mici cu 80% în cazul apelurilor de voce şi cu 91% în cazul transferurilor de date faţă de planurile tarifare de acum şapte ani.

Tarifele de interconectare între operatorii de telefonie au fost deja reduse de la 1 aprilie, această măsură urmând să fie urmată de o nouă reducere a plafonului maxim pentru roaming-ul de voce, mesaje şi date începând cu 1 iulie. Lucrurile vor deveni însă şi mai bune începând ziua de Crăciun a anului viitor, Parlamentul European aprobând planul de măsuri pentru eliminarea completă a tarifelor de roaming pe teritoriul european. După această victorie, planul de măsuri mai trebuie vizat doar de către Consiliul European, cel de-al doilea organ legislativ al sistemului bicameral parlamentar european, şi implicit de miniştrii celor 28 de state membre. Decizia Consiliului European va fi anunţată în luna octombrie a acestui an.

Împreună cu această eliminare a tarifelor de roaming, Parlamentul European a aprobat şi planul de măsuri care va garanta respectarea neutralităţii Internetului. În momentul în care aceste normative vor intra în vigoare, operatorii de date nu vor avea voie să trateze diferenţiat traficul în funcţie de sursă, destinaţie sau protocol, interzicând astfel cunoscutele practici de limitare, blocare sau supra-tarifare a unor servicii precum Skype.

În final, lista de măsuri cuprinde şi planurile pentru alocarea coerentă a spaţiului de frecvenţe radio pentru a asigura o implementare mai rapidă a reţelelor 4G şi, atunci când va fi cazul, şi 5G.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News