Pirateria pe iOS este mai simplă ca niciodată. „Piraţii” folosesc certificate de business pentru a descărca aplicaţii gratuite

15.02.2019
Pirateria pe iOS este mai simplă ca niciodată. „Piraţii” folosesc certificate de business pentru a descărca aplicaţii gratuite

După raportul TechCrunch de zilele trecute, unde au fost descoperite multe aplicaţii care distribuiau conţinut interzis pe platforma iOS, Reuters a depistat şi mai multe încălcări ale regulamentului Apple prin utilizarea de certificate „Enterprise”. Se pare că mai multe site-uri oferă acces la aplicaţii piratate pentru utilizatorii de iPhone, prin instalarea de certificate obţinute direct de la Apple, care permite instalarea de aplicaţii de pe internet fără să mai treacă prin AppStore.

Reuters dezvăluie că aplicaţii populare care sunt pe bani sau care pot afişa reclame sunt descărcate de pe AppStore, modificate şi apoi urcate pe alte servere, de unde pot fi descărcate folosind certificate Enterprise. Astfel, dezvoltatorii de aplicaţii, dar şi Apple, pierd o parte din venituri. În cazul aplicaţiilor care afişează reclame din când în când, precum Spotify, de exemplu, aplicaţia se comportă aproape ca una care beneficiază de un cont premium, atât Spotify, cât şi artiştii fiind afectaţi de piraterie.

Aceste metode de piraterie sunt foarte periculoase, întrucât nu necesită prea mult efort din partea utilizatorilor. Tot ce trebuie să facă aceştia este să instaleze un certificat pe telefon şi să înceapă să descarce aplicaţii în mod gratuit, fără a necesita jailbreak sau alte metode de a modifica software-ul telefonului.

Este curios însă faptul că unele site-uri care oferă conţinut piratat, cer bani pe abonamente „VIP” care pentru 10-15 dolari pe an pot oferi acces la funcţii premium, care garantează buna funcţionare a aplicaţiilor piratate, ceea ce pare ciudat, având în vedere că utilizatorii care folosesc serviciile, fac asta pentru a evita să plătească pentru conţinut.

Cel mai probabil, veniturile Apple sau ale dezvoltatorilor de aplicaţii nu sunt cu mult afectate de piraterie, întrucât aceste servicii nu sunt foarte răspândite. Canalale de distribuţie de conţinut piratat au în total aproximativ 600.000 de urmăritori pe Twitter, însă chiar şi dacă numărul celor care piratează ajunge la câteva milioane de utilizatori, aceştia reprezintă totuşi o mică parte din cele 1,4 miliarde de dispozitive active cu iOS din lume.

Apple a confirmat în urma acestor raporturi că va modifica procesul de autentificare al certificatelor pentru companii. Va fi introdusă autentificarea în doi paşi obligatorie pentru instalarea acestor certificate pe dispozitive, regulă care ar trebui să îngreuneze semnificativ procesul.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult