Producătorii smartphone ar putea fi obligați să readucă bateriile detașabile

25.12.2022
Producătorii smartphone ar putea fi obligați să readucă bateriile detașabile

Impunerea conectivității USB-C ca dotare obligatorie pe toate smartphone-urile comercializate pe teritoriul UE ar putea fi urmată de o nouă cerință, obligând și readucerea bateriilor detașabile, care pot extrase și fi înlocuite de utilizator.

Parte din efortul de a extinde durata de viață a dispozitivelor mobile, facilitând repararea și reutilizarea produselor care altfel ar fi ajuns direct la centrele de reciclare sau, mai rău, la groapa de gunoi, autoritățile europene vor să readucă bateriile detașabile. Potrivit propunerii ce ar urma să fie transpusă în legislația europeană, toate smartphone-urile comercializate pe teritoriul UE trebuie să fi proiectate în așa fel încât acumulatorul să poată fi înlocuit cu ușurință de utilizator. Fie an prin îndepărtarea capacului de protecție sau, cel mult, prin extragerea unor șuruburi ușor accesibile.

Cert este că noul proiect de lege prevede și alte măsuri ce vor da mari bătăi de cap producătorilor de electronice, impunând o limită maxima pentru privind emanațiile de CO2 asociate fabricării acumulatorilor și procentajul de materii prime reciclate. Astfel, fiecare acumulator nou fabricat va trebui să includă din surse reciclate minim 16% cobaltul folosit, 85% din cantitatea de plumb, respectiv câte 6% din cantitatea de litiu și nichel. Toate acestea vor adăuga destul de mult la costurile de fabricație, care în mod inevitabil vor fi amortizate în prețul la raft cerut consumatorilor europeni.

Tot din planul de amortizare a impactului asupra mediului înconjurător, autoritățile UE își propun să colecteze 45% din materialele reciclabile ale dispozitivelor electronice până în 2023 și 73% până în 2030. În plus, în cazul vehiculelor electrice, propunerea este de colectare a 100% bun din materiale reciclabile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult