Cu cât va reduce dioxidul de carbon din aer cea mai mare stație de captură de CO2 din lume

29.06.2022
Cu cât va reduce dioxidul de carbon din aer cea mai mare stație de captură de CO2 din lume
Foto: Climeworks

Lucrările la cea mai mare stație care capturează dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au început în Islanda. Compania elvețiană Climeworks AG va finaliza proiectul în 18-24 de luni.

Când va fi gata, stația, numită „Mammoth”, va captura 0,001% din cele 36 miliarde de tone de CO2 eliberate în atmosferă anual în întreaga lume.

Climeworks operează deja o stație, numită Orca, capabilă să elimine 4.000 de tone de dioxid de carbon într-un an.

Compania folosește energia geotermală. Instalația „suge” CO2 din atmosferă, amestecă elementul cu apă, iar apoi îl injectează adânc în scoarța terestră. Acolo, amestecul va reacționa cu bazaltul și se va transforma în rocă carbonatată.

Costuri mari, dar nu există prea multe alternative

Deocamdată, costul operațiunii este ridicat și ajunge la aproximativ 1.000 de euro pe tonă. Compania câștigă bani din pachete de compensare pe care le vine unor giganți care poluează mult, precum Exxon Mobil, Audi sau Swiss Re. Sunt și mii de persoane private care au cumpărat astfel de pachete, în dorința de a susține eforturile de combatere a crizei climatice.

După ce vor fi disponibile mai multe instalații de acest fel, costurile vor scădea semnificativ. Climeworks crede că este posibilă atingerea unui nivel de 100 de euro/tonă, pe termen mediu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Climeworks (@climeworks)

Totuși, deși costurile sunt mari, aceste proiecte trebuie încurajate, alături de renunțarea la arderea de combustibili fosili și accelerarea plantărilor de copaci.

Vor fi necesare peste un milion de astfel de stații pentru a reduce dioxidul de carbon din atmosferă la 350ppm (părți la milion), nivelul la care clima devine din nou stabilă.

Un alt proiect interesant care elimină CO2 din atmosferă este Aether Diamonds. Compania produce diamante sintetice în timp ce îmbunătățește calitatea atmosferei planetei. Un inel cu diamant de două carate cumpărat de la Aether Diamonds elimină dioxidul de carbon produs în doi ani și jumătate de un cetățean american tipic (20 de tone metrice).

Sursa: Electrek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult