Qualcomm anunţă trei noi procesoare pentru telefoane mid-range mai ieftine: Snadpragon 720G, 662 şi 460

21.01.2020
Qualcomm anunţă trei noi procesoare pentru telefoane mid-range mai ieftine: Snadpragon 720G, 662 şi 460

Noile procesoare Snapdragon 865 şi 765 de la Qualcomm, care sunt livrate alături de modemuri 5G, fie integrate, fie separate, nu sunt singurele noi componente pe care le vom întâlni anul acesta pe smartphone-uri mid-range şi high-end. Producătorul american de componente a anunţat astăzi trei noi chipset-uri pentru dispozitive mid-range şi entry-level, acestea fiind soluţiile pentru modele 4G pentru anul 2020. Ne aşteptăm să vedem anul acesta multe dispozitive care să folosească Snapdragon 720G, 662 şi 460, întrucât vor fi integrate cel mai probabil în unele dintre cele mai bine vândute telefoane de buget.

În fiecare an, Qualcomm aduce pe piaţă măcar câte o versiune pentru fiecare procesor de pe fiecare treaptă de performanţă. De obicei, primul prezentat este cel de top, însă anul acesta, pentru că tehnologia 5G va intra în „mainstream” şi este nevoie de soluţii accesibile de acest gen, Snapdragon 865 a fost prezentat alături de modelul 765 din gama medie, primul din această gamă echipat cu un modem de generaţie nouă.

Snapdragon 720G: un nou chipset pentru telefoane de gaming mai ieftine

Desigur, nu toţi utilizatorii vor face trecerea la 5G anul acesta şi probabil că nici în următorii 2 sau 3 ani, întrucât dezvoltarea reţelelor noi va fi un proces de durată. Astfel, pentru cei care nu au în plan trecerea la un telefon cu 5G, dar încă doresc să ţină pasul cu performanţa, Qualcomm propune o alternativă pe segmentul mid-range superior: procesorul Snapdragon 720G, un nou model cu funcţii orientate către gaming, realizat pe litografie de 8nm.

Acesta completează cumva portofoliul Qualcomm, oferind performanţă undeva între Snapdragon 710, un chipset dintr-o generaţie mai veche şi 730G, un procesor cu funcţii gaming lansat anul trecut, care este încă mai performant. Noul Snapdragon 720G foloseşte 8 nuclee Kryo 645 la 2,3 GHz, un cip grafic Adreno 618, permite utilizarea de camere de până la 192 megapixeli şi este compatibil cu standarde noi precum Dual VoLTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, QuickCharge 4.0 şi viteze de transfer de până la 800 Mbps pentru download şi 300 Mbps pentru upload (modem X15 LTE). Acesta permite înregistrarea de conţinut video de până la 4K la 30 de cadre pe secundă.

Printre tehnologiile avansate pe care acesta le promite pentru gameri avem mod de afişare în HDR, sincronizare a sunetului wireless prin tehnologia aptX Adaptive şi gamă de culori dinamică.

Snapdragon 662: noul mid-range cu suport pentru multe camere foto

Modelul Snapdragon 662 este însă doar puţin mai bine dotat decât modelul 660 din trecut. Acesta foloseşte 8 nuclee Kryo 260 la 2 GHz, cip grafic Adreno 610, permite utilizarea a trei camere foto şi suportă rezoluţii de până la 48 megapixeli pentru foto şi 1080p la 60 de cadre pe secundă pentru video.

Şi acest model foloseşte Wi-Fi 6 şi Bluetooth 5.1, dar permite doar încărcare rapidă la standardul QuickCharge 3, cât şi viteze de download şi upload mai mici (390/150 Mbps), întrucât foloseşte un modem mai modest: modelul X11 LTE.

Snapdragon 460: mid-range de buget

În cele din urmă, telefoanele mid-range din gama inferioară, cât şi cele entry-level din gama superioară, vor avea la dispoziţie în 2020 modelul Snapdragon 460, un chipset nu foarte diferit faţă de Snapdragon 662, însă ceva mai ieftin pentru producătorii de telefoane, aceştia putând oferi dispozitivele care îl integrează la preţuri mai accesibile.

Astfel, acesta foloseşte de asemenea un design cu 8 nuclee, acestea fiind însă modele Kryo 240 la 1,8 GHz, dar cu acelaşi Adreno 610 de pe modelul superior. De asemenea, acest model permite senzori de 48 megapixeli şi filmare 1080p la 60 de cadre pe secundă, viteze de download similare folosind modemul X11 LTE şi încărcare rapidă QuickCharge 3.

Printre partenerii Qualcomm care deja au confirmat utilizarea noilor cipuri pentru mobile se numără în special Realme. Este şi normal să auzim despre unul dintre cele mai populare branduri din India, întrucât anunţul noilor procesoare a fost făcut în cadrul unui eveniment susţinut acolo. Subsidiara Oppo a promis deja un telefon echipat cu Snapdragon 720G, fiind probabil vorba despre un dispozitiv de buget pentru publicul tânăr, pasionat de gaming şi fotografie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult