Nu vă lăsați păcăliți. Mai multe camere pe smartphone nu înseamnă automat fotografii mai bune

22.06.2020
Nu vă lăsați păcăliți. Mai multe camere pe smartphone nu înseamnă automat fotografii mai bune

În lipsa unor inovații reale în materie de tehnologie foto, companiile au început să ofere tot mai multe camere pe smartphone-uri, inclusiv pe modelele ieftine. Însă un telefon cu patru camere nu face, automat, fotografii mai bune decât unul cu două camere sau chiar una.

„Cursa înarmării” cu mulți senzori foto a fost începută de LG cu modelul V40, primul care a inclus un sistem triple-camera (cu senzori main, telephoto și ultrawide).

Cel mai important senzor pentru fotografiile făcute cu smartphone-ul este cel main (principal). Calitatea imaginii mai este dată de cât de bun este algoritmul de procesare de pe telefon, de aplicația folosită pentru a face poza, dar și de alte tehnologii care chiar sunt utile, precum stabilizarea optică.

Ceilalți senzori – depth, wide, telephoto, macro – sunt folosiți doar în anumite scenarii, iar unii sunt mai utili decât alții. Veți vedea că nu se întâmplă nimic dacă acoperiți, de exemplu, senzorul telephoto în timp ce faceți o poză în mod auto.

Un senzor de adâncime este util atunci când sunt realizate imagini în mod portret, însă unele telefoane au algoritmi atât de buni încât nu este nevoie de o astfel de cameră. Totodată, senzorii macro sunt folosiți atunci când sunt fotografiate obiecte și detalii de aproape. Mulți dintre acești senzori nu sunt, însă, performanți, putând fi supliniți de un alt tip de cameră, despre care scriu mai jos.

Camerele care contează, pe lângă cea principală

Unele camere extra sunt mai utile decât altele. Cele ultra-wide permit surprinderea unui cadru mai larg, fiind ideale pentru poze de grup, forografierea de peisaje sau clădiri înalte. Unii senzori de acest fel sunt capabili să contribuie și la realizarea de fotografii în moduri macro sau portret, cu rezultate mai bune decât cei dedicați.

Alte camere care ajută sunt cele telephoto, care permit un zoom optic mai mare. Mai simplu, veți suprinde la calitate mai bună o scenă care se petrece departe.

Până nu demult, unele telefoane – precum cele din familia Huawei P20 sau modelul Nokia 8 – foloseau camere monocrome. Acestea aveau un impact direct asupra calității imagini, mai ales noaptea, deoarece puteau capta mai multă lumină decât senzorul color. Mai mult, camerele de acest fel puteau fi folosite pentru fotografii alb-negru reale sau pentru a colecta informații de adâncime, utile în modul portret.

Dacă nu credeți că mai multe camere nu înseamnă neapărat fotografii mai bune, vă reamintesc că sunt destule smartphone-uri bune pentru fotografie care au un singur senzor. Exemple sunt familiile Pixel 3 și Pixel 3a, iPhone SE sau iPhone XR. Acestea scot poze mai bhune decât un Galaxy A50 cu trei camere sau decât un Redmi Note 8 cu patru camere.

Via Android Authority, Android Pit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult