Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z Edition review: telefon „Super Saiyan”

12.09.2022
Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z Edition review: telefon „Super Saiyan”

Am tot văzut în ultimii ani ediții speciale de smartphone-uri în comunicate de presă și în clipuri de prezentare, însă, de cele mai multe ori, acestea nu ajungeau și pe piața din România. Se pare însă că Realme a găsit un stoc de unități pentru varianta Dragon Ball Z a noului model mid-range superior GT Neo 3T, pe care să îl aloce și magazinelor din România, iar rezultatul pare să fie o îmbinare interesantă a uneia dintre cele mai îndrăgite serii de desene animate japoneze, cu un smartphone performant și cu un preț destul de bun pentru ceea ce oferă.

Pachetul Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z Edition oferă multe „bunătăți” pentru fanii desenelor animate

Jumătate din experiența Realme GT Neo 3T este pachetul în care vine și carcasa, decorată în culorile costumului personajului principal din seria Dragon Ball, Goku. Cutia este decorată cu diversele variante ale faimosului personajul, pe toate părțile, și chiar și în interior, pe „tavanul” cutiei. Apoi, plicul de carton care găzduiește de obicei manualele și garanția, include un alt design inspirat de desenele animate, iar în interiorul său se găsesc patru foi cu autocolante cu personaje din Dragon Ball, cât și un card de carton tematic pentru lansarea acestui telefon. Totul seamănă cu o ediție de colecție a unui joc video.

Tot în cutie se regăsesc și accesoriile telefonului, un încărcător de 80W cu un cablu de încărcare cu USB-C la ambele capete, o cheiță de SIM cu logo-ul Dragon Ball Z și… o husă de silicon gri. Aici nu prea am înțeles motivul pentru care husa nu este una transparentă, mai ales că avem de a face cu un telefon al cărei carcasă este cam cel mai interesant lucru, și diferența majoră față de ediția „standard a telefonului. Acesta ar fi cam cel mai slab punct al pachetului.

Telefonul în sine arată foarte bine, și cu siguranță va fi îndrăgit de fanii Dragon Ball. Acesta folosește predominant culoarea portocalie pentru a acoper o mare parte din capacul de plastic cu textură mată și insula de cameră, albastrul fiind folosit doar pentru accente pe laterale. Desigur, simbolul kanji de pe costumul lui Goku este și el la loc de cinste, opus camerei, pe partea dreaptă. Chiar dacă textura este mată și respinge amprentele, există câteva dungi de design reflectorizante, care dau telefonului un aspect mai modern. Asta cred că îi va mulțumi chiar și pe cei care nu sunt obligatoriu fani ai desenelor, combinația de portocaliu și albastru fiind foarte inedită pentru un smartphone.

Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z back handheld

Rama metalică a telefonului este de culoare albastră, singurul alt accent portocaliu fiind butonul de power. Ecranul este plat, spre bucuria multora, și este acoperit cu o folie din plastic.

Am mai văzut ecranul de pe acest telefon și pe alte modele

Deja am văzut destule smartphone-uri ale anumitor brand-uri pentru a vedea că multe dintre ele își cam „împrumută” între ele componente. Ecranul de 6,67” de pe Realme GT Neo 3T este similar cu cel de pe GT Neo 3, testat anterior, cu un panel OLED, rezoluție Full HD și refresh rate la 120 Hz. Acesta este un ecran foarte performant și luminos, singurul lucru care îi lipsește față de flagship-urile din zona de peste 1.000 euro fiind refresh rate-ul variabil. Software-ul coboară între 120-90-60 și 30 Hz, în funcție de aplicație, dar nu poate lua valori intermediare.

Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z front handheld

Totuși, nu ma așteptam la un ecran cu cele mai noi tehnologii de la un telefon de 2.500 lei.

Performanța este la nivelul telefoanelor high-end de acum 1-2 ani

Modelul Realme GT Neo 3 mi s-a părut impresionant datorită faptului că procesorul său Mediatek Dimensity 8100 MAX a reușit să stea bine pe poziții atunci când vine vorba despre performanță susținută și mă așteptam ca un model alternativ al acestuia să ofere ceva similar. Totuși, nu este cazul. Dacă GT Neo 3 era un model ușor de recomandat în special pentru cei care vor stresa telefonul constant, noul Realme GT Neo 3T Dragon Ball Edition este doar un telefon „obișnuit”.

Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z front

Probabil că o parte din „vină” o are și procesorul Snapdragon 870, care face parte dintr-o generație mai veche, cu arhitectură pe 7nm și frecvență pe nucleul cel mai performant de peste 3 GHz. Astfel, în testul 3DMark de „stres” a reușit să rămână cu puțin peste 60% din performanța inițială. Astfel de performanțe obțin chiar și modelele flagship cele mai puternice, așa că nu este ieșit din comun, însă speram la ceva similar cu GT Neo 3 „standard”. Chiar și așa, telefonul este mai mult decât capabil să ruleze cele mai noi jocuri de mobil chiar și pe setări înalte, iar ecranul la 120 Hz cu siguranță va fi apreciat de către gameri.

Benchmarks

  • AnTuTu – 717.901
  • GeekBench – Single-Core: 994 / Multi-Core: 2.639
  • 3DMark Wild Life Extreme – 1.237
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best loop score: 1.239 / Lowest loop score: 811 / Stability: 65%
  • PCMark – 13.413

Autonomia lui Realme GT Neo 3T este în limitele așteptărilor, iar încărcarea foarte rapidă

Deja autonomia nu mai este o problemă majoră pentru multe dintre telefoanele din piață. Realme GT Neo 3T reușește să ofere destulă energie din acumulatorul de 5.000 mAh pentru aproximativ două zile de autonomie, la un nivel normal de utilizare, fără gaming non-stop, sau filmări și fotografiere. Chiar și cu activități mai complexe, poate oferi o zi intensă la o singură încărcare. Și dacă reușești să îl descarci, ai la dispoziție încărcare foarte rapidă, la 80W, care alimentează complet telefonul în cam jumătate de oră.

Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z bottom

Software-ul conține elemente personalizate cu Dragon Ball Z

O parte mai puțin evidentă a pachetului „Dragon Ball Z” este experiența software, care vine cu o temă exclusivă peste obișnuitul Realme UI. Astfel, avem un pachet de pictograme care „desenează” majoritatea aplicațiilor în tente de portocaliu cu contur, la fel ca în desene animate, o selecție de fundaluri cu personajele din Dragon Ball și câteva animații speciale, la conectarea unui încărcător rapid sau la mutarea în modul de performanță „GT”. Sunt cam „copilăroase”, pentru gustul meu, dar pentru un copil sau chiar un adult care este fan al seriei, probabil că aceste decorațiuni vor îmbogăți experiența de utilizare a unui telefon în ediție specială.

Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z screen bottom

În rest, experiența de utilizare este similară cu cea de pe Realme UI de pe alte dispozitive, și chiar de pe ColorOS de la Oppo, întrucât au baze similare. Așa cum ne-am obișnuit de la Realme, avem câteva aplicații preinstalate, pe lângă cele ale companiei sau cele de la Google, precum Facebook, Amazon, TikTok, Booking, LinkedIn și ShareIt. Unele sunt aplicații pe care le-ai descărca oricum, altele, sunt ceva mai de nișă. Totuși, la 500 euro ar trebui ca telefonul să nu mai includă „reclame” în meniuri, așa cum o fac cele foarte ieftine. Nu avem informații despre perioada de suport a lui Realme GT Neo 3T, dar putem presupune că va primi măcar două actualizări de sistem, deci probabil până la Android 14.

Și la capitolul amprentă și difuzoare, Realme GT Neo 3T se comportă la fel ca alte modele ale companiei, cu un senzor optic foarte rapid integrat în ecran și difuzoare decente, dar nu impresionante. Difuzorul pentru apeluri este astfel amplificat pentru redare stereo, dar sunetul nu este bogat și nici nu prea are bas, la fel ca pe alte flagship-uri din piață. În zona sa de preț este însă în limitele așteptărilor.

Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z main front

Camera foto nu se diferențiază de cea a altor telefoane din această zonă de preț

Realme GT Neo 3T nu este un telefon foarte „original” nici atunci când vorbim despre camera foto. Am mai întâlnit această configurație cu trei senzori și pe alte modele. Avem o cameră principală de 64 megapixeli, alături de o cameră ultrawide de 8 megapixeli și un macro de 2 megapixeli.

Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z camera

Așa cum era de așteptat, camera principală trage greutatea sistemului în spate, cu imagini bune pe timp de zi și decente pe timp de noapte. Ar fi ajutat stabilizare optică pentru capturile nocturne, în special pentru fotografiile cu zoom, care sunt realizate prin crop pe senzor. Camera ultra-wide este lentă pe timp de noapte și captează puține detalii pe timp de zi, în special din cauza rezoluției. Nici plaja dinamică nu este prea extinsă. Camera macro este utilă doar în lumină foarte puternică, iar această cameră pare să fie cam „în plus”. Se putea atinge același efect și cu o cameră ultrawide cu focalizare, chiar la o rezoluție mai mare.

Foto zi

Probabil că cei care vor alege acest model de smartphone nu o vor face pentru cameră, însă ceea ce oferă nu este nici tocmai de ignorat. Singurul lucru pe care l-aș putea reproșa acestui sistem de camere este că nu iese din tiparele acestei zone de preț.

Foto noapte

Concluzii

Pachetul Realme GT Neo 3T Dragon Ball Z Edition este mai mult decât un smartphone într-o ediție specială. Acesta ar putea fi un cadou special pentru un fan al seriei, sau un model inedit pentru cei care s-au plictisit de telefoane albe, negre sau gri. Faptul că nu este un smartphone extrem de scump ajută în decizia de alegere, întrucât în această zonă de preț cam toate dispozitivele oferă capabilități similare, însă doar acesta vine cu o culoare specială și „bunătăți” Dragon Ball Z în pachet.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult