S-au împlinit 28 de ani de la primul SMS trimis de pe un telefon mobil

04.12.2020
S-au împlinit 28 de ani de la primul SMS trimis de pe un telefon mobil

Este greu să ne imaginăm că a existat o lume în care telefoanele nu erau tot timpul conectate la internet și chiar că a existat o perioadă în care telefoanele mobile nu puteau să trimită alte informații între ele în afară de voce. Pe data de 3 decembrie 1992, Neil Papworth de la Sema Group trimitea primul SMS din istorie către Richard Jarvis de la Vodafone. Mesajul conținea textul „Merry Christmas” și de atunci mesajele scurte trimise între telefoane mobile au devenit o realitate.

Primul SMS a fost o urare de „Crăciun Fericit”

Totuși, din 1992 a mai durat o perioadă lungă până când SMS-urile au devenit foarte populare în rândul utilizatorilor. Abia pe la începutul anilor 2000, când operatorii au implementat standardul SMS complet în infrastructuri și au început să permită trimiterea de mesaje între rețele, acestea au devenit noua metodă de comunicare a secolului 21. De altfel, SMS-urile erau limitate la 160 de caractere și au încurajat dezvoltarea unui limbaj eficient în scris.

Multe dintre prescurtările folosite acum online precum LOL sau ROFL au originile în mesajele scurte trimise pe telefon, întrucât trebuia să transmiți cât mai mult cu cânt mai puține caractere. De altfel, inclusiv rețeaua de socializare Twitter s-a inspirat de la limitarea SMS-urilor punând o limită similară de caractere pentru postările de pe rețea. Mai ales că utilizatorii puteau să publice tweet-uri prin intermediul unui serviciu SMS, serviciu care de curând a dus la compromiterea unor conturi ale unor utilizatori faimoși. Această metodă de publicare de tweet-uri a fost oprită la scurt timp după marele hack de pe Twitter.

Și deși în 1992 a fost trimis primul SMS, ideea din spatele acestor mesaje exista încă din 1984, când consorțiul GSM a inclus acest standard în serviciile sale. Totuși, tehnologia a ajuns din urmă acest concept abia 8 ani mai târziu.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult