Samsung, acuzat că falsifică pozele cu Luna obținute de Galaxy S21 Ultra

01.02.2021
Samsung, acuzat că falsifică pozele cu Luna obținute de Galaxy S21 Ultra

Galaxy S21 Ultra fără îndoială deține una dintre cele mai versatile camere foto, însă cel puțin una dintre calităţile folosite de Samsung pentru promovarea noului flagship ar putea fi un fals.

Este vorba despre o funcţie numită 100x Space Zoom, obținută prin combinarea de zoom optic 10X suportat în mod nativ de camera periscop cu o funcție numită Zoom Lock, care promite „îmbunătățirea calității imaginilor obținute cu zoom” folosind post-procesare AI. Samsung nu explică exact cum funcționează tehnologia, însă cel puțin în unele scenarii de utilizare rezultatele sunt spectaculoase. Spre exemplu, funcția Space Zoom cu  permite utilizatorilor să obţină poze de înaltă calitate cu satelitul natural al pământului, fără a avea nici măcar nevoie de un tripod pentru stabilizarea imaginii.

Galaxy S21 Ultra
foto: gadgettendency.com

Punând la îndoială abilitățile telefonului de a obține poze reale cu suprafața Lunii, unii experți în fotografie au comparat pozele „optimizate” obținute de Galaxy S21 Ultra cu pozele livrate de un aparat foto ultra-performant, în valoare de 4800 dolari. În special, experimentele au încercat să determine dacă pozele obținute cu noul flagship Samsung nu cumva conțin și detalii care nu se regăsesc în imaginea originală, adăugate de algoritmul AI atunci când este detectat un anumit scenariu de fotografiere.

În imaginea de mai sus poate fi admirată o poză surprinzător de reușită cu Luna, satelitul natural al Pământului. Numai că autorul experimentului afirmă că în realitate poate fi orice obiect circular pozat de la distanță pe un fundal negru, setând mai întâi funcția Space Zoom la valoarea 100x.

Profitând de faptul că satelitul natural al pământului arată întotdeauna aceeaşi faţă, variind doar porţiunea iluminată, inginerii Samsung ar fi antrenat sistemul AI pentru a adăuga detalii care pur şi simplu nu se regăsesc în imaginea sursă, rezultând poze care arată mai bine decât ar trebui. Potrivit acuzațiilor, cel puțin dacă sunt obținute în modul Space Zoom, pozele cu Luna realizate cu telefoanele Galaxy S21 Ultra nu sunt complet autentice, utilizatorii fiind păcăliţi de software-ul de captură.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult