Samsung anunță ISOCELL HPX, versiunea pentru Galaxy S23 a senzorului de 200MP vândut competiției

20.10.2022
Samsung anunță ISOCELL HPX, versiunea pentru Galaxy S23 a senzorului de 200MP vândut competiției

La un an după ce Samsung anunța ISOCELL HP1, primul senzor foto de 200MP pentru telefoane mobile, a venit vremea să aflăm despre ISOCELL HPX, o soluție pentru poze la aceeași rezoluție, dar mai bune.

ISOCELL HP1 a devenit deja o apariție aproape banală, putând fi întâlnit în echiparea multor produse smartphone din gama flagship-killer, precum Xiaomi 12T Pro și Motorola Edge 30 Ultra. Cât despre avantajele sale, acestea sunt încă discutabile. Pe de o parte, pozele obținute la rezoluție 12.5MP folosind procedeul de pixel-binning în mod 16-la-1 arată foarte bine chiar și în condiții de iluminare mai puțin ideale. Cât despre rezoluția 200MP, aceasta apare  în general ca setare opțională în meniurile aplicației de captură și nu este intenționată pentru folosire permanentă. Motivul este unui simplu: o rezoluție atât de mare vine cu compromisul unei sensibilități reduse la lumină, însemnând că pentru a obține poze suficient de clare este nevoie de lumină solară din belșug. În caz contrar, calitatea pozelor de 200MP va fi inferioară celor de 12.55MP, obținute prin folosirea „inteligentă” a senzorului optic. Putem presupune că tot așa vor sta lucrurile și cu noul senzor ISOCELL HPX, rezoluția de 200MP venind mai mult pentru completarea listei cu specificații tehnice a telefonului, de folosit în condiții absolut ideal de fotografiere.

Samsung ISOCELL HPX

Potrivit specificațiilor furnizate de Samsung, ISOCELL HP1 folosește pixeli cu dimensiunea de 0.56 μm și include un mod low-light care livrează poze de înaltă calitate la rezoluție 12.5MP, simulând o dimensiune a pixelilor de 2.24 μm, cu sensibilitate mult crescută la lumină.

Totodată, Samsung reconfirmă și tehnologia numită ChameleonCell, o implementare pixel-binning configurabilă, suportând moduri precum 2×2, 4×4 sau rezoluție nativă, în funcție de condițiile ambiante de iluminare. Astfel, în modul cel mai „de jos”, ISOCELL HPX poate grupa 16 pixeli adiacenți pentru a facilita obținerea de poze sub lumină artificială, sau chiar pe timp de noapte. În modul intermediar, ar trebui să putem obține poze la rezoluție 25MP (pixel-binning 8×4) sau 50MP (4×4) cu avantaje clare în ce privește sensibilitatea la lumină și reducerea zgomotului electronic din imagine.

Cât despre modurile de filmare, ISOCELL HPX suportă până la rezoluție 8K/30fps, însă este mai degrabă intenționat pentru modul 4K, putând filma la 60fps, senzorul cu 200 milioane de pixeli lăsând marje considerabile pentru compensarea mișcărilor involuntare ale mâinii, aplicând stabilizare optică, digitală, sau hibridă.

Probabil că senzorul Samsung ISOCELL HPX va debuta oficial pe telefoane din seria Galaxy S23, Samsung livrând această soluție doar producătorilor rivali dispuși să plătească un preț de nivel premium.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult