Samsung brevetează un sistem de stabilizare optică similar tehnologiei sensor-shift de pe iPhone 14 Pro

04.10.2022
Samsung brevetează un sistem de stabilizare optică similar tehnologiei sensor-shift de pe iPhone 14 Pro
Sensors will feature added stabilization control to the rotation of the sensor, achieving optimal stabilization with 5 axes.

Samsung s-ar putea inspira de la iPhone 14 Pro, echipând viitoarele modele Galaxy cu stabilizare optică la nivelul senzorului de imagine.

Venind ca o recunoaștere tacită a inferiorității Galaxy S22 pe partea capabilităților foto, brevetul recent înregistrat de Samsung descrie o versiune pentru smartphone a tehnologiei sensor-shift, dezvoltată inițial pentru aparate foto DSLR și adaptată deja de Apple pentru folosirea cu vârful de gamă iPhone 12 Pro, 13 Pro și 14 Pro.

Comparat cu implementările convenționale de stabilizare optică, tehnologia sensor-shift acționează doar asupra senzorului de imagine, în timp ce lentilele rămân fixate de corpul aparatului. Decuplat mecanic de restul camerei foto, senzorul de imagine are mult mai puțină inerție la executarea mișcărilor de stabilizare. Rezultatul este funcționarea mai rapidă și mai precisă a sistemului de stabilizare optică, reducând efectul de blur și îmbunătățind calitatea imaginii.

Primele zvonuri despre „inovația” Samsung au circulat încă din anul 2021, sugerând că producătorul sud-coreean ar putea dezvolta această caracteristică în parteneriat cu producătorul de camere Olympus, spre a o include pe telefoanele Galaxy S22. Între timp, nici zvonul despre parteneriatul cu Olympus și nici cel despre folosirea tehnologiei sensor-shift nu s-au materializat, Samsung dând rivalului Apple ocazia să devină primul producător care introduce această metodă de stabilizare a imaginii pe un smartphone.

foto: Jerry Rig Everything YouTube

Din păcate, noua metodă de stabilizare optică are și unele dezavantaje, sesizate deja la rivalul iPhone 14 Pro. Stabilizarea imaginii bazată pe motorașe cuplate direct la senzorul optic pentru compensarea vibrațiilor și mișcărilor involuntare ale mâinii poate fi extrem de precisă, dar este costisitor de implementat și ridică înălțimea camerei foto, așa cum este percepută din perspectiva lentilei aplicată pe spatele telefonului.

Judecând după primele randări neoficiale cu designul Galaxy S23 Ultra, care ilustrează un camera-bump cu înălțime similară celui întâlnit la actualul model S22 Ultra, pare puțin probabil ca Samsung să fi inclus tehnologia sensor-shift în arsenalul următoarei serii de telefoane Galaxy S.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult