Samsung confirmă data de lansare Exynos 2200, primul chipset Samsung cu GPU AMD

03.01.2022
Samsung confirmă data de lansare Exynos 2200, primul chipset Samsung cu GPU AMD

Exynos 2200 vine ca o versiune îmbunătățită pentru modelul Exynos 2100 deja lansat, noul SOC dispunând de un GPU AMD cu până la 50% mai rapid decât cel întâlnit la rivalul SD 888.

Anunțul colaborării dintre AMD și Samsung, vizând dezvoltarea unui GPU ultra-performant pentru dispozitive smartphone a motivat așteptări foarte mari în rândul fanilor, care ar putea să nu fie confirmate și produsul finit.

În loc să fie un produs cu totul nou, primul model de chipset rezultat din colaborarea Samsung – AMD ar putea fi un simplu refresh adus soluției deja lansate, Exynos 2100. Având în vedere natura colaborării dintre cele două companii, câștigul de performanță pe partea de CPU ar putea să fie atribuit în mod exclusiv optimizărilor aduse metodelor de fabricație, până la 5% mai multă performanță rezultând din creșterea frecvențelor de funcționare. Astfel, Exynos 2200 va fi mai degrabă o platformă demonstrativă pentru un nou GPU bazat pe tehnologiile RDNA 2 furnizate de AMD. Chiar și așa, potrivit informațiilor obținute pe cale neoficială, sporul de performanță în jocuri de Android ar urma să fie aproximativ 17%.

În schimb, presiunea resimțită din partea rivalului Google pare să fi determinat regândirea priorităților pentru Samsung, sud-coreenii preferând să aloce prioritar resurse pentru accelerarea motorului de procesare AI, câștigul de performanță atingând 117% în aplicațiile relevante.

Galaxy S22, motorizat de Exynos 2200

Având în vedere câștigul de performanță conturat de chipsetul Snapdragon 8 gen 1 pe partea CPU, perspectiva ca Samsung să livreze Galaxy S22 pentru anumite regiuni în echiparea cu Exynos 2200 pare o soluție improbabilă, dacă ne raportăm strict la performanțele zvonite strict pentru partea de CPU.

Totuși, alte zvonuri care vizează modelul Galaxy S21 FE descriu performanțe cu 20% mai mari pe partea de CPU, respectiv 30% pe partea de GPU, decât în cazul telefoanelor bazate pe Snapdragon 888.

Fără a preciza exact despre ce dispozitiv este vorba, Samsung confirmă lansarea noului chipset pentru data de 11 ianuarie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult