Samsung Galaxy Note 4 review

10.11.2014
Samsung Galaxy Note 4 review
Introducere, construcţie, design, ergonomie

Acum trei ani, când Samsung a lansat primul terminal din seria Galaxy Note, mulţi s-au uitat urât la ecranul gigantic, conform standardelor de atunci, de 5,3”. Se pare însă că Samsung a ştiut foarte bine ce face, vânzările de terminale Galaxy Note profitând ulterior de cererea din ce în ce mai mare pentru ecrane de mari dimensiuni din poziţia privilegiată asigurată de dotările bune şi notorietatea acumulată. Lansat în luna septembrie a acestui an la IFA Berlin 2014, Galaxy Note 4 răspunde cerinţelor din ce în ce mai crescute ale pieţei cu un procesor puternic şi un ecran QHD, dar aduce totodată şi o bine-venită schimbare de design.

Construcţie, design, ergonomie

De-a lungul ultimului an, Samsung a fost ţinta unor critici susţinute care au reclamat stagnarea şi lipsa de curaj a designerilor companiei. Deşi a încercat să schimbe câte ceva pe ici pe colo, compania nu a reuşit să convingă nici măcar cu actualul vârf de gamă Galaxy S5, schimbarea sesizabilă de direcţie venind abia odată cu modelul mid-range Galaxy Alpha. Preluând noutăţile aduse de acesta din urmă, Galaxy Note 4 va încerca să ne convingă nu doar cu schimbările interne, care nu au fost oricum niciodată dezamăgitoare, dar şi cu o garderobă proaspătă mai atractivă.

Carcasa terminalului Galaxy Note 4 nu a abandonat elementele de design caracteristice Samsung, utilizatorii putând regăsi repere familiare cum ar fi de pildă grila cu un singur rând de perforaţii a căştii, butonul oval Home sau rama pătrată a obiectivului camerei foto. Dacă carcasele telefoanelor Samsung au folosit până acum în mod exclusiv materiale plastice, Galaxy Note 4 oferă acum o mult mai elegantă ramă din aluminiu.

Samsung Galaxy Note 4: o carcasă nouă pentru gama Note

Din câte am putut observa fără a desface telefonul în bucăţi, structura de rezistenţă a carcasei foloseşte tot un şasiu din material plastic dur, rama exterioară din aluminiu fiind doar un element suplimentar care are scopuri estetice şi funcţionale. Înconjurând integral carcasa, rama metalică are o lăţime constantă în cea mai mare parte, aceasta îngroşându-se doar în zona conectorului USB 2.0 din partea inferioară şi a conectorului jack audio din partea superioară. Profilul acesteia nu urmează însă cu exactitate forma părţii frontale a terminalului, rama metalică fiind uşor scobită pe laterale pentru a reduce lăţimea totală a terminalului şi pentru a-l face mai confortabil atunci când este ţinut în mână.

Samsung Galaxy Note 4: o ramă metalică elegantă

Acest element constructiv nu are doar rol decorativ, cele patru izolaţii fine de culoare albă spunându-ne că rama metalică este şi un ansamblu de antene. După cum se observă din imaginile de detaliu, teşiturile ramei au un finisat lucios neted în timp ce marginile sunt acoperite cu o peliculă metalică gri cu o rugozitate fină, însă procesul de eloxare a fost aplicat după asamblare şi maschează parţial interstiţiile albe dintre antene. Poate că este un detaliu minor, însă această atenţie la detalii a celor de la Samsung este bine-venită. Butoanele sunt fabricate şi ele din aluminiu şi sunt acoperite cu aceeaşi peliculă metalică închisă la culoare.

Samsung Galaxy Note 4: muchii teşite lucioase, margini eloxate şi antene bine camuflate

Partea frontală a primit şi ea partea ei de atenţie. În cursul evenimentului de lansare, Samsung a folosit denumirea 2.5 Glass pentru statul protector al ecranului, ceea ce nu spune prea multe. Cei care au folosit însă terminale precum N9 vor recunoaşte imediat sticla particulară la care a apelat şi Nokia: un material gros cu margini curbate şi cu o refracţie internă calculată de aşa natură încât informaţia grafică afişată dă iluzia că pluteşte pe suprafaţa exterioară a ecranului. Samsung nu a profit însă până la capăt de marginile curbate ale noului strat protector, separaţia dintre acestea şi rama metalică din jur fiind uşor de sesizat. Sub acest strat protector de sticlă se ascund cele două butoane capacitive cu iluminare, LED-ul de semnalizare şi o ramă cu un model discret cu dungi orizontale.

Samsung Galaxy Note 4: capacul posterior fabricat din material plastic

Capacul posterior detaşabil se încadrează însă în aceeaşi notă cu care ne-au obişnuit celelalte terminale Samsung deoarece este fabricat dintr-un material plastic subţire şi elastic. Ancorat în nu mai puţin de 18 puncte, acesta se închide însă perfect, se mulează bine pe carcasa internă şi nu are zone care sună a gol sau care se pot deforma. Din fericire, Samsung a ales de data aceasta o textură ceva mai discretă şi a eliminat oribilele cusături false pe care le-am văzut la Galaxy Note 3 în favoarea unor muchii netede care se îmbină fluid cu rama metalică din jur. Sub acest capac găsim bateria detaşabilă, slot-ul Micro SIM şi slot-ul MicroSD.

Samsung Galaxy Note 4: baterie detaşabilă, MicroSD şi MicroSIM

Având dimensiuni de 153,5 x 78,6 x 8,5 milimetri şi o greutate de 176 de grame, Galaxy Note 4 este insesizabil mai greu şi mai mare decât generaţia anterioară, însă acesta este însă un preţ insignifiant dacă ţinem cont că am primit o carcasă mult mai arătoasă şi mai bine finisată. În plus, Galaxy Note 4 este mai confortabil deoarece, deşi a rămas cam la fel de mare, este mai puţin alunecos decât modelul anterior.

Samsung Galaxy Note 4: un profil elegant şi confortabil

Calitatea construcţiei este foarte bună, carcasa fiind rigidă şi neavând zone deformabile. Utilizatorii primelor terminale Galaxy Note 4 au reclamat spaţiul existent între ecran şi rama metalică, însă terminalul nostru a avut această hibă de construcţie doar în partea superioară iar acest interstiţiu a fost atât de fin încât probabil că nici nu l-am fi remarcat dacă nu l-am fi căutat înadins. Mai deranjantă ni s-a părut dimensiunea redusă a butoanelor pentru controlul volumului, acestea fiind destul de greu de sesizat fără un contact tactil repetat. Din păcate Galaxy Note 4 nu a moştenit şi rezistenţa la apă şi praf a modelului Galaxy S5.

Părţi pozitive

Ecran Quad HD excelent
Procesor Exynos 7 Octa impresionant
Redare audio/video
Captură foto/video
Carcasă elegantă cu o construcţie bună

Părţi negative

Senzorul pentru amprente este neconvingător
Calitatea modestă a difuzorului extern
Abandonarea conectorului USB 3.0

Urmărește Go4IT.ro pe Google News