Samsung Galaxy S7: definiţia flagship-ului cu Android în 2016 (REVIEW)

14.03.2016
Samsung Galaxy S7: definiţia flagship-ului cu Android în 2016 (REVIEW)
Design, specificaţii tehnice

Lansările de noi modele de smartphone-uri din seria Galaxy au devenit adevărate evenimente, sărbătorite de utilizatori la nivel mondial. Galaxy S7 nu a uimit pe nimeni când vine vorba despre design şi capabilităţi, informaţiile fiind deja disponibile online cu săptămâni întregi înainte de eveniment, însă este greu să nu te bucuri de lansarea unui astfel de smartphone, care vine cu un design excelent, ci integrează şi unele dintre cele mai interesante capabilităţi hardware şi software de pe piaţă. Deşi nu ştim exact ce pregăteşte concurenţa În restul anului, Galaxy S7 şi-a asigurat deja un loc înalt în topul celor mai bune smartphone-uri din 2016.

Design

La prima vedere, modelul standard de Galaxy S7 nu este foarte diferit faţă de cel al modelului de anul trecut. Samsung a păstrat liniile principale ale lui S6, adăugând mici modificări care mai degrabă rafinează decât revoluţionează aspectul exterior al smartphone-ului. Sticla este din nou predominantă, atât deasupra display-ului, cât şi pe întregul spate al dispozitivului, însă panourile plate de anul trecut au fost schimbate cu unele curbate. Sticla care protejează display-ul se curbează subtil către marginea metalică, în timp ce sticla de pe spate se prelungeşte peste marginea obişnuită, fiind similară cu cea de pe modelul Galaxy Note 5 de anul trecut.

Sticla curbată, alăturată unui metal atent lucrat oferă un confort greu de egalat în utilizare, chiar şi în comparaţie cu generaţia S6. Cam toate celelalte elemente se regăsesc în acelaşi loc, cu menţiunea că au suferit mici ajustări. Butonul „Home” a fost puţin mărit şi a primit o formă de dreptunghi rotunjit, depărtându-se de ovalul de pe modelele mai vechi, tăviţa pentru cartela SIM poate găzdui acum şi un card microSD, în timp ce camera foto nu mai reprezintă o „cocoaşă” pe spatele telefonului, fiind acum aproape plată. Toate aceste modificări sunt rezultatul feedback-ului primit de către Samsung anul trecut. Singurele plângeri care se pare că nu au ajuns la urechile celor de la Samsung au fost cele referitoare la tratamentul oleofobic al sticlei. În continuare, spatele atrage grăsimea de pe degete rapid, singura opţiune pentru a avea un telefon strălucitor fiind ştergerea constantă sau aplicarea unei huse.

Pentru cei obişnuiţi cu smartphone-uri de dimensiuni mai mari, Galaxy S7 poate părea chiar mic acum. Avantajele unui display de dimensiuni reduse sunt însă evidente. Poţi accesa majoritatea funcţiilor folosind o singură mână, iar designul rotunjit asigură că indiferent cu ce mână utilizezi S7, vei avea parte de o experienţă confortabilă.

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 5,1”, 2540 x 1440 pixeli, AMOLED, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: Samsung Exynos 8890
 • Procesor: 4 x Mongoose (2,3 GHz), 4 x ARM Cortex-A53 (1,6 GHz)
 • Procesor grafic: ARM Mali-T880 MP12
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 32 sau 64 
 • Card: da, max. 200 GB
 • Date: GSM, HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac 2×2
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 12 MP, F/1.7, senzor 1/2.6”, tracking focus
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 5 MP, F/1.7, înregistrare video Full HD
 • Baterie: 3.000 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 142.4 x 69.6 x 7.9 mm
 • Greutate: 152 de grame
 • Altele: NFC, senzor amprente, senzor puls, wireless charging, DLNA, Wi-Fi Direct, ANT+, Nano SIM

 

Ecran, performanţă, autonomie

Ecran

Samsung este cel mai mare producător de panouri OLED din lume, iar smartphone-urile sale beneficiază de unele dintre cele mai bune display-uri de acest gen. Galaxy S7 nu este un pas imens în faţă pentru cei care au deţinut un S6, însă noul panou oferă o experienţă mai bună în anumite condiţii. Întrucât a fost îmbunătăite luminozitatea şi contrastul, sunt şanse mari ca S7 să fie mult mai uşor de folosit în soare puternic. De asemenea, Samsung pare să fi îmbunătăţit eficienţa display-ului, activând funcţii „always-on” ca implicite. Ora exactă, data, nivelul bateriei şi numărul de notificări sunt afişate tot timpul pe display, însă autonomia nu pare să fie afectată  de această funcţionalitate. Cu toate acestea, „always-on display ” este o funcţie inteligentă, care opreşte ecranul atunci când acesta este pus în buzunar, în geantă sau pe masă cu display-ul în jos.

Performanţă

Galaxy S7 este probabil ceea ce şi-au dorit întotdeauna utilizatorii de Android în termeni de performanţă. Este unul dintre puţinele smartphone-uri care nu dă semne de oboseală în nicio situaţie, nicio aplicaţie şi niciun joc 3D. Chiar dacă versiunea din România a telefonului vine echipată cu chipset-ul Exynos 8890, care în teste oferă performanţă mai scăzută faţă de Snapdragon 820, Acesta este în continuare cel mai puternic telefon disponibil în acest moment pe piaţă (până apar modelele care integrează soluţia Qualcomm, cel puţin).

Ne-am fi dorit să vedem şi varianta alternativă a telefonului, să vedem exact cum afectează în termeni de performanţă un alt chipset şi să comparăm nivelul de căldură degajată în utilizare intensă. Galaxy S7 se poate încălzi destul de tare în anumite situaţii. Se pare însă că sistemul de răcire bazat pe lichid foloseşte rama metalică pentru a disipa căldura. Astfel, nu există momente în care procesorul să fie îngreunat din cauza supraîncălzirii şi nici un punct extrem de încins în utilizare, acesta fiind încălzit uniform. Probabil cel mai intensiv „test” pentru temperatură este funcţionalitatea Oculus prin intermediul accesoriului Gear VR, care foloseşte senzorii de mişcare, procesorul, cipul grafic şi display-ul la maximum.

În testele sintetice de performanţă, Galaxy S7 s-a ridicat la nivelul aşteptărilor noastre. Acesta este momentan cel mai rapid telefon care a trecut prin redacţia noastră şi probabil că va fi detronat abia în momentul în care vom primi la test un smartphone bazat pe Snapdragon 820.

Autonomie

Galaxy S6 a fost o adevărată revoluţie pentru dispozitivele Samsung în momentul lansării, însă a păstrat una dintre problemele generaţiilor precedente: autonomia de o zi de utilizare. Pentru modelul S7, compania coreană a reuşit să integreze un accumulator mai mare. În utilizare normală, cu mai multe adrese de e-mail, conturi de social media şi 4G activat tot timpul, Galaxy S7 ajungea la sfârşitul zilei cu aproximativ 40-45% capacitate. Acest lucru sugerează o utilizare de o zi şi jumătate, undeva în jurul a 30-33 de ore de utilizare. Cu siguranţă, aceste rezultate pot fi îmbunătăţite folosind profilele avansate de power management ale telefonului, cu trecerea la 3G de la 4G sau chiar utilizare selectiva a internetului.

Software, senzor de amprentă, camera foto şi concluzii

Software şi sensor de amprentă

Galaxy S7 este primul smartphone Samsung care se livrează cu Android 6.0 Marshmallow pre-instalat. Acesta vine la pachet şi cu o nouă variantă a interfeţei TouchWiz, care însă nu s-a schimbat atât de mult. Deşi fiecare element în parte a fost retuşat într-un fel sau altul, majoritatea oferă aceleaşi funcţii ca până acum.

Pictogramele Samsung sunt acum mult mai rotunjite la margini, un aspect schimbat încă de la generaţia Note 5/S6 edge+, în timp ce culorile meniurilor au fost schimbate complet. Clasicul „bleu” al interfeţei TouchWiz a fost schimbat, meniurile fiind acum predomninant albe. Desigur, cei care vor să îşi personalizeze experienţa de utilizare, pot apela la teme.

Sunt puţine de zis despre software-ul lui Galaxy S7, întrucât majoritatea noutăţilor sunt ascunse în spate, fiind noi funcţii ale lui Android Marshmallow. Funcţia Doze ar trebui să asigure o atutonomie îmbunătăţită, lucru care este evident, însă nu este clar dacă este rezultatul unei arhitecturi hardware mai eficiente şi a unei baterii mai mari, sau dacă este meritul software-ului de la Google.

Un lucru este de apreciat însă: Samsung pare să mai fi scos din bloatware-ul proprietar. Deşi în continuare găsim multe aplicaţii „Samsung Apps” preinstalate, de data aceasta par să fie mai puţine. Probabil şi faptul că aplicaţiile au fost grupate în foldere precum „Samsung”, „Google” şi „Microsoft”, dă impresia unui design mai aerisit. Cu toate acestea, avem pentru prima dată de a face cu un app drawer pe o singură pagină în momentul pornirii telefonului.

Samsung nu pare să folosească un senzor nou de amprentă, însă performanţa acestuia a fost îmbunătăţită semnificativ. Acest lucru se datorează suprafeţei extinse a butonului Home, care poate oferi acum o citire a amprentei mai precisă. Acest lucru poziţionează Galaxy S7 pe primul loc la recunoaşterea amprentei dintre toate smartphone-urile testate de go4it.  Dacă alte modele greşeau într-un caz din 3-4 , senzorul de amprentă de pe Galaxy S7 recunoaşte amprenta în 9 din 10 cazuri, poate chiar mai des.

Camera foto

Samsung ne-a obişnuit cu camere foto excelente, senzorul ISOCELL de pe Galaxy S5 fiind atât de bun încât compania nu a simţit nevoia de a-l înlocui nici atunci când a lansat Galaxy S6. Pentru Galaxy S7 însă, coreenii de la Samsung au introdus un nou senzor foto numit BRITECELL. Acesta este fizic mai mic, oferă o rezoluţie uşor scăzută, de „numai” 12 megapixeli, însă realizează fotografii mult mai clare în condiţii de iluminare slabă. De asemenea, Samsung laudă tehnologia Dual Pixel, folosită pentru focalizare, fiecare pixel în parte beneficiind de două fotodiode pentru a asigura claritate sporită a imaginilor într-un timp cât mai scurt. Practic, fiecare pixel poate fi folosit pentru focalizare prin detecţie de fază, lucru nemaiîntâlnit pe un smartphone până în prezent.

Deşi Galaxy S7 pierde 4 megapixeli faţă de generaţia precedentă, acesta câştigă imagini mai bine focalizate, cu mai puţin zgomot în condiţii de iluminare slabă şi oferă rezultate mai bune folosind profilul automat din aplicaţia implicită. Rezultatele nu sunt cu mult mai bune faţă de cele posibile pe Galaxy S6 sau pe alte smartphone-uri concurente cu capabilităţi similare, însă este posibil ca noul Galaxy S7 să ofere ceva ce nu mulţi producători de smartphone-uri pot garanta: o cameră care rareori dă greş.

Concluzii

Samsung Galaxy S7 este în acest moment fără doar şi poate cel mai bun smartphone cu Android de pe piaţă. Această afirmaţie nu ia în calcul şi „frate” mai mare Galaxy S7 edge, care oferă specificaţii similare, diferenţele fiind dimensiunile şi ecranul curbat pe partea din faţă. Performanţa de top este completată de designul excelent, chiar dacă nu foarte original. Galaxy S7 este o evoluţie firească a lui S6 şi reprezintă un pas important către perfecţiunea pe care Samsung pare să o urmărească. Dacă aveţi bugetul necesar pentru un smartphone de top, nu aveţi cum să daţi greş cu Galaxy S7 în acest moment. 

Părţi pozitive

Design excelent
Performanţă de top
Cameră foto foarte bună
Senzor de amprentă eficient

Părţi negative

Autonomia putea fi mai bună
Sticla de pe spate evidenţiază amprentele

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult