Samsung: în ciuda unei uşoare reveniri în T4, anul fiscal 2014 s-a încheiat într-o notă sumbră

Samsung: în ciuda unei uşoare reveniri în T4, anul fiscal 2014 s-a încheiat într-o notă sumbră

Anul care tocmai s-a încheiat debutase destul de prost pentru Samsung, compania confruntându-se la acea dată cu scăderi ale vânzărilor şi profiturilor, şi s-a terminat în aceeaşi notă deprimantă. Lansările terminalelor Galaxy Alpha şi Galaxy Note 4 se pare că au mai redresat situaţia în comparaţie cu trimestrul anterior, însă imaginea de ansamblu nu este una deloc plăcută pentru gigantul sud-coreean.

Conform rezultatelor financiare neauditate publicate de către companiei, ultimul trimestru al anului 2014 a adus venituri de 47,3 miliarde de dolari şi profituri de 4,5 miliarde de dolari, aceste performanţe marcând o scădere consistentă de la cele 53,6 miliarde, respectiv 8,3 miliarde înregistrate în aceeaşi perioadă din 2013. Această scădere dramatică a profitului, cumulată cu cele trei trimestre precedente care nici ele nu au fost mai bune, arată că Samsung a obţinut de-a lungul întregului an 2014 un profit de 22,7 miliarde de dolari, cel mai mic din ultimii trei ani.

Se pare că lansarea telefoanelor Galaxy Alpha şi Galaxy Note 4, primele care au primit un design îmbunătăţit ca urmare a criticilor clienţilor tradiţionali ai companiei, a ajutat totuşi compania să-şi redreseze într-o oarecare măsura performanţa de piaţă. Cifrele pentru cel de-al patrulea trimestru, adică veniturile de 47,3 miliarde de dolari şi profiturile de 4,5 miliarde de dolari, înfăţişează o situaţie mai bună decât cea din dezastruosul trimestru trei, când Samsung a raportat venituri de 44 de miliarde de dolari şi profituri de 3,8 miliarde de dolari. Informaţii detaliate vom avea la sfârşitul acestui luni, atunci când Samsung va publica rapoartele financiare complete pentru cel ultimul trimestru al anului trecut şi pentru întregul an 2014.

Compania a anunţat deja că intenţionează să-şi reducă portofoliul de telefoane cu circa 30 de procente în cursul acestui an. Conducerea Samsung speră că va putea păstra astfel o marjă a profitului de peste zece procente, aceasta scăzând recent la 7 procente după o staţionare îndelungată la o cotă de circa 15 procente. Compania a afirmat că intenţionează să crească numărul de componente partajate între diferitele modele de telefoane din gamele inferioară şi intermediară, reducând astfel costurile de producţie şi simplificând implementarea exact în segmentele de piaţă unde este concurată puternic de producătorii cu cost scăzut. Cu această ocazie, compania va scădea şi cheltuielile de marketing. Oficialii companiei nu au dezvăluit însă care game de telefoane vor fi simplificate sau eliminate în urma reducerii portofoliului de produse.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News