Samsung oprește suportul software pentru seria Galaxy S9, lansată în 2018

05.04.2022
Samsung oprește suportul software pentru seria Galaxy S9, lansată în 2018

Samsung Galaxy S9 nu pare să fie un telefon atât de vechi, fiind lansat în primăvara anului 2018. Totuși, se pare că această serie de telefoane a ajuns la finalul vieții sale, Samsung oprind complet suportul software pentru aceste modele. Galaxy S9 și Galaxy S9+ au fost modele care au beneficiat de suport pentru două actualizări de sistem, Android 10 cu OneUI 2.5 fiind ultima versiune disponibilă pentru acestea, în timp ce telefoanele au primit patru ani de actualizări de securitate.

Galaxy S9 este încă un telefon capabil

Spre diferență de alte modele de la Samsung din ultima perioadă, care se vor bucura de acum înainte de câte patru ani de actualizări de sistem și cinci ani de securitate, Galaxy S9 este considerat, după doar patru ani pe piață un telefon „depășit”. Totuși, dacă ne uităm pe lista de specificații, am putea realiza că acesta este în continuare mai bine echipat decât multe dintre telefoanele de medie din prezent.

Galaxy S9 era livrat cu un chipset Qualcomm Snapdragon 845 în SUA și China și cu Exynos 9810 în Europa, procesoare încă destul de performante pentru activitățile de zi cu zi, precum social media. Acesta era echipat cu o cameră de 12 megapixeli cu diafragmă variabilă f/1.5-f/2.4. Această caracteristică nu se mai regăsește pe telefoanele din prezent, însă ar fi utilă în anumite situații. Cel mai interesant lucru este însă faptul că Galaxy S9, cu ecran de 5,8”, avea un ecran QHD cu rezoluție 2.960 x 1.440, cu o densitate de pixeli de 570 ppi. Abia modelele de peste 1.000 de euro ajung la această rezoluție, dar pe diagonale mult mai mari.

Are totuși câteva lipsuri față de telefoanele mai noi

O adevărată limitare față de modelele din ultima perioadă apare însă la nivelul memoriei RAM, unde Galaxy S9 oferă doar 4 GB. Chiar și telefoanele mid-range au acum un minimum de 6 GB, cu o medie de 8 GB. Apoi, ecranul QHD de 5,8” este mai lent decât ce primim în prezent. Majoritatea dispozitivelor de pe piață vin cu ecrane la 90 sau chiar 120 Hz, chiar și în gama ieftină.

Totuși, este greu de crezut că nu poți folosi un Galaxy S9 ca smartphone principal în 2022. Telefonul ar trebui să fie mai mult decât capabil să îndeplinească orice sarcină modernă, inclusiv în zona de gaming. Din păcate, lipsa actualizărilor de securitate vor face utilizarea lui periculoasă, utilizatorii fiind vulnerabili la orice tip de atac asupra platformei Android din viitor.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult