Samsung pregătește Exynos 1080, un mid-range mai puternic decât Snapdragon 865+

12.10.2020
Samsung pregătește Exynos 1080, un mid-range mai puternic decât Snapdragon 865+

Utilizatorii de Samsung din Europa ar putea avea un motiv foarte mare de bucurie anul viitor, când compania va lansa modelele Galaxy S21 pe piață. Se pare că procesorul Exynos de anul viitor ar putea fi semnificativ mai puternic și poate chiar la fel sau mai performant decât alternativa Snapdragon de la Qualcomm. Noi informații sugerează că un model mid-range numit Exynos 1080 ar putea fi mai performant decât Snapdragon 865+ de anul acesta, deci un model high-end ar fi la rândul său mult mai puternic.

Exynos 1080 ar putea întrece performanța celui mai puternic procesor Qualcomm

Conform Ice Universe, leaker cu vechime de pe Twitter, următorul chipset Samsung din gama Exynos va fi un model mid-range cu performanță de procesor high-end. Acesta va fi numit Exynos 1080 și va folosi procesul de fabricație pe 5nm, la fel ca Apple A14 Bionic și probabil chipset-ul Kirin 9000, care încă nu a fost anunțat.

De altfel, chiar și Snapdragon 875 este așteptat tot pe arhitectură miniaturizată, în timp ce următorul Exynos high-end va folosi de asemenea acest proces de fabricație. Asta pentru că atât Snapdragon 875, cât și cipurile Exynos, vor fi construite pe liniile de producție Samsung.

Performanța cipului Exynos 1080 este însă cel mai surprinzător aspect. Acesta va folosi nuclee Cortex-A78 de la ARM și GPU Mali G78, pentru un scor în AnTuTu de peste 650.000. Asta înseamnă că poate depăși chiar și Snapdragon 865+, cel mai puternic chipset Qualcomm de pe piață. Din acest motiv, speranțele pentru Exynos 1090, sau cum va fi numit modelul high-end de anul viitor, sunt foarte mari.

Există însă și o veste proastă. Chipset-ul Exynos 1080 ar putea fi exclusiv pieței din China. Astfel, modelele Galaxy A mid-range din Europa sau SUA ar putea să nu beneficieze de performanța acestui model. Primul telefon care va folosi Exynos 1080 s-ar putea să nici nu fie unul de la Samsung. Aparent Vivo X60, următorul flagship al producătorului chinez, este candidatul care va aduce acest procesor pe piață.

Desigur, nici Qualcomm nu stă degeaba. Compania urmează să anunțe în decembrie Snapdragon 875 în mod oficial, care este așteptat cu primele nuclee Cortex-X1 de la ARM. Aparent, acesta va fi și singurul cip de pe piață care le va integra în următorul an.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult