Samsung prezintă ISOCELL HP2, noul senzor de 200MP dezvoltat pentru Galaxy S23

17.01.2023
Samsung prezintă ISOCELL HP2, noul senzor de 200MP dezvoltat pentru Galaxy S23

Prezentat chiar înainte de lansarea Galaxy S23, ISOCELL HP2 este cel mai nou senzor de 200MP din oferta Samsung, cu pixeli de 0.6 μm și o amprentă de 1/1.3”, similară vechiului senzor de 108MP încă livrat pe telefoane din gama mid-range.

Anunțat în urmă cu un an, primul senzor foto de 200MP pentru smartphone a ajuns doar în echiparea dispozitivelor livrate de alți producători, Samsung dezvoltând pentru Galaxy S23 Ultra o versiune cu performanțe îmbunătățite.

La fel ca alți senzori cu densitate foarte mare de pixeli, ISOCELL HP2 „fentează” problema sensibilității reduse la lumină apelând la o tehnologie numită Tetra Pixel, care permite gruparea a până la 16 pixeli adiacenți. Simulând un senzor cu pixeli de 2.4 μm, sensibilitatea la lumină este mult îmbunătățită, în detrimentul rezoluției care coboară la 12.5MP. Iar dacă lumina ambiantă este la un nivel suficient, rezoluția poate fi crescută la 50MP (pixeli grupați în mod 4-la-1, cu dimensiune efectivă de 1.2 μm). Cât despre rezoluția nativă de 200MP, aceasta va fi cel mai probabil accesată printr-o setare opțională din aplicația de captură.

Cât despre modurile de filmare, ISOCELL HP2 suportă până la rezoluție 8K/30fps, însă este mai degrabă intenționat pentru modul 4K, putând filma la 60fps, senzorul cu 200 milioane de pixeli lăsând marje considerabile pentru compensarea mișcărilor involuntare ale mâinii, aplicând stabilizare optică, digitală, sau hibridă.

ISOCELL HP2 – principalele caracteristici

  • Cu tehnologia Samsung Tetra pixel, atunci când se află în medii slab iluminate, senzorul se transformă fie într-un senzor de imagine de 1,2 μm 50 MP sau 2,4 μm 12,5 MP prin combinarea a patru din 16 pixeli învecinați.
  • Suportă filmare 8K/30fps, aproximativ 33MP per cadru, folosind modul 1,2μm 50MP pentru a maximiza calitatea imaginii și unghiul de vizibilitate captat
  • Noua tehnologie Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) poate reduce în mod semnificativ efectul de „spălare a detaliilor” din imaginile captate în medii puternic iluminate
  • Tehnologie Super QPD, care permite senzorului să folosească toți cei 200 de milioane de pixeli pentru focalizare în scene slab iluminate.
  • Samsung aduce pentru prima dată funcția DSG în modul 50MP, care aplică două valori de conversie separate semnalului analog primit la nivel de pixeli pentru o performanță HDR mai bună.
  • Soluția Smart-ISO Pro HDR îmbină diferite niveluri de citire ISO de la o singură expunere, permite camerei să realizeze imagini de 12,5 MP și videoclipuri 4K la 60 fps în HDR.

Interesant este că Samsung oferă deja și ISOCELL HP3, un senzor de 200MP cu dimensiuni fizice chiar mai mici, optimizat mai degrabă pentru reducerea costurilor, decât pentru a aduce îmbunătățiri notabile pe partea de calitate a imaginii.

Cât despre ISOCELL HP2, sursele din industrie arată că Samsung este principalul său client, până la 70% din producție fiind din timp rezervată pentru viitoare modele de telefoane Galaxy, în timp ce 30% va ajunge la parteneri OEM privilegiați, dispuși să plătească prețul cerut de producătorul sud-coreean.

Potrivit zvonurilor de până acum, Galaxy S23 Ultra va mai avea în „arsenalul” său și o cameră periscope capabilă să livreze poze cu zoom optic 10x, la rezoluția de 10MP.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult