Samsung certifică Seamless Display – noua generație de ecrane pentru Galaxy S21 și Note 20

04.06.2020
Samsung certifică Seamless Display - noua generație de ecrane pentru Galaxy S21 și Note 20

Samsung Display, fabricantul de ecrane pentru seriile de telefoane Galaxy și Note tocmai a dezvăluit în presa sud-coreeană că a obținut certificare pentru două noi produse, promovate folosind denumirea de marketing Seamless Display.

În spatele denumirii s-ar ascunde o nouă generație de ecrane OLED, decupate după conturul carcasei și capabile să redea imagini cu 20%-50% mai cursive decât soluțiile rivale cu rată de refresh la 90Hz/120Hz. Samsung nu precizează exact cum anume obține această performanță, ce ar trebui să diferențieze noile Seamless Display de ecranele OLED cu refresh la 90Hz, disponibile deja în ofertă.

Un posibil indiciu ar putea veni din firmware-ul Samsung livrat pe telefoane Galaxy, în care au apărut unele referințe cu privire la o tehnologie pentru rate variabile de refresh a imaginii. Deși nu indică precis în această direcție, ar putea fi vorba de o versiune „mobile” a tehnologiei FreeSync/G-SYNC întâlnită deja la PC-uri cu afinități pentru gaming. Concret, software-ul referă o soluție pentru rată de refresh automată, ajustabilă dinamic în intervalul 48Hz – 120Hz.

Rată de refresh variabil, pe ecranul unui smartphone

Probabil că soluția dinamică va ține cont de tipul conținutului afișat, preferând o rată diminuată de împrospătare a imaginii atunci când sunt redate imagini statice, mărind „pasul” atunci când aplicația rulată impune reducerea efectului de LAG și fluiditate crescută a imaginii, în detrimentul consumului de energie.

Spre deosebire de Galaxy S20, rivalul One Plus 8 Pro poate atinge rata de refresh la 120Hz folosind rezoluția nativă 1440p, în mod paradoxal, folosind un ecran furnizat tot de Samsung. Explicația este dată de folosirea unui procesor de imagine dedicat pe telefoanele OnePlus, interpus între controller-ul ecranului și procesorul grafic al telefonului mobil.

Însă comparat modelului One Plus 8 Pro, ecranele Seamless Display gândite de Samsung ar putea elimina comutarea în trepte a ratelor de împrospătare a imaginii: 60Hz-90Hz-120Hz, în schimb ajustând dinamic rata de refresh în funcție de tipul conținutului redat pe ecran.

Potrivit informațiilor neconfirmate oficial, Samsung va livra următoarele variante de configurație:

  • Galaxy Note 20: 6.42″ 2345 x 1084 pixeli, densitate de afișare 404 PPI, rată de aspect 19.5:9, refresh la 120Hz folosind  ecrane cu tehnologie LTPO sau 60Hz LTPS
  • Galaxy Note 20 Plus: 6.87″ 3096 x 1444 pixeli, densitate de afișare 497 PPI, rată de aspect 19.3:9, refresh  la 120Hz folosind LTPO

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult