SmartERphone

27.11.2007
SmartERphone

Palo Alto Research Center (PARC), o subsidiara a Xerox, vrea sa faca smartphone-ul si mai destept. Atat de destept incat sa-ti sugereze ce sa faci cu timpul liber.

Magitti e o aplicatie care se instaleaza pe un telefon inteligent cu sistem de operare Windows Mobile si foloseste absolut toate informatiile din memorie ca sa-ti spuna unde e mai bine sa mergi. Mesajele text (online sau SMS) pe care le trimiti la prieteni sau colegi, coordonatele GPS si punctele de interes notate pe harti (presupunand ca ai un receptor incorporat sau unul extern cuplat), evenimentele pe care le-ai notat in calendar si e-mail-urile, toate sunt „recoltate" din telefon pentru ca softul sa iti cunoasca personalitatea.

Daca, de pilda, dai un SMS unui amic in care ii spui sa va intalniti la localul X sa mancati o lasagna, Magitti baga treaba asta la „cap" impreuna cu locatia respectivului restaurant si ora la care se intampla. Va invata astfel cam pe la ce ora iti este foame si va afisa in alta zi pe ecranul mobilului la acelasi moment o lista cu restaurantele preferate. Poti cauta locatii preferate si din proprie initiativa in softul respectiv, cum faci si pe internet. Suna excelent, dar informatiile din telefon sunt transferate automat pe un server, unde sunt analizate, iar softul instalat in smartphone este doar o interfata. „Cred ca oamenii vor accepta aceste modele de gasire a locatiilor daca acest lucru le este de folos.

Dupa ce isi vor da seama ca nu li se intampla nimic rau, vor fi si mai fericiti sa-l utilizeze", spune Victoria Bellotti, cercetator al PARC intr-un interviu pentru Technology Review. La urma urmei, de fiecare data cand bagi cardul de credit intr-un bancomat, aparatul citeste date despre tine, asa ca lasi o urma digitala in urma ta. Bellotti a adaugat ca mesajele text sunt pastrate un timp foarte scurt pe server.

Creatorii softului au recunoscut ca mai au cateva probleme de rezolvat. De pilda, daca Magitti gaseste prin mesaje cuvantul „mancare", acesta nu pricepe daca vrei sa mananci in oras, daca vrei doar sa faci rost de un sendvis sau planuiesti sa ajungi cat mai repede acasa la cina.

Pentru inceput, PARC a vandut o licenta de distributie a softului japonezilor de la Dai Nippon Printing care vor demara testarile in Japonia la primavara. In functie de entuziasmul cu care va fi primit, americanii vor face acelasi lucru in SUA si eventual Europa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News